dinsdag 22 september 2009

zeereep en het wandelparadijs

Om 05:30 uur opgestaan, de thermoskan gevuld en op de fiets gesprongen voor een vangsessie in onze dependance in het duin. Het was een lekker zwoel aanvoelende nacht met een zwak windje uit het zuidwesten. Na een flinke ploetertocht over het waterstaatspad waar werkelijk een pak van 40 cm riet en hooi gestort is (zoals het pad over het strand Otto's highway wordt genoemd moet dit pad maar Otto's hooiway genoemd worden....) kwam ik op de vangplek aan. Omdat ik gelukkig gisteravond al de nodige voorbereidingen had getroffen stonden de netten in no time open. Maar precies na het openzetten van het laatste net begon het zachtjes te regenen. Dit zou uiteindelijk tot 08:45 uur duren en tegen 09:30 uur kwam er nog een licht buitje; gelukkig niet noodzakend tot stoppen. Bij het krieken klonken er op meerdere plaatsen de roepjes van zwartkoppen en roodborsten en zongen de winterkoningen nog dat het een lieve lust was. Ook vertrok er in het halfschemer al een buizerd van z'n slaapplek; de vogel vloog over het duin naar het groene strand. De 1e ronde leverde meteen een stuk of 10 vogels op, vooral zwartkoppen. De volgende ronde was vergelijkbaar maar met meer vogels. De zwartkoppen waren zonder uizondering moddervet. Vind je het gek met zoveel bessen in het duin? Toch waren er 2 uitzonderingen: ik ving 2 zwartkoppen die in het glop geringd waren en die hadden GEEN trekvet! Ze bleken beide begin Augustus in jeugdkleed geringd te zijn en zwerven nog steeds als hangjongeren over het eiland.
Er kwam maar weinig zichtbare trek op gang, maar toch was er wat beweging van graspiepers te bespeuren, kwamen er af en toe kleine groepjes putters over en doken er nadat de bewolking wat openbrak ineens tientallen boerenzwaluwen opduiken. En vanaf dat moment begonnen ook de spreeuwen aan hun prachtige golvende synchroonvluchten over de duintoppen en struiken. En van deze beide soorten belanden er dan ondanks de vlagerige wind totaal geen exemplaren in je netten...
De berken laten tgv de wind en de droogte in het duin de bladeren al massaal het blad vallen dus dat kost vandaag al het nodige gepeuter. Kees van Kleef is later nagekomen en die wist z'n komst perfect te timen met het instorten van de vangsten. Om 13 uur hebben we de netten gesloten en zijn weer naar het Glop geploeterd. Het was weer een geslaagde vangsessie in het duin. Jammer dat het een hele maand heeft moeten duren voordat er weer iemand op deze magnifieke plek heeft gevangen.

Dagtotaal:
Heggenmus 1 / -
kleine karekiet 1 / -
koolmees 3 / -
pimpelmees 3 / -
rietgors 3 / -
roodborst 3 / -
tjiftjaf 2 / -
tuinfluiter 1 / -
winterkoning 2 / 3
zwartkop 24 / 2 <- beide dus uit het groene glop.
-------------------------------------------------
Totaal 43 nieuw geringd en 5 terugvangsten is 48 vogels, 10 soorten.


In het wandelparadijs oftewel het Glop is het een heel rustige dag. Leo kan het amper bijsloffen. Het blaadjes plukken bedoel ik dan... Niks bijzonders over het glop te melden dus. In de avondschemer ziet hij nog een houtsnip over het Glop vliegen.

Geen opmerkingen: