zondag 26 juli 2009

Zondag 26 Juli 2009; de eerste gehele vangdag.
De wind is vannacht al weer iets aangewakkerd en stond weer overwegend in de ZW-hoek. Het is een redelijk heldere nacht geweest en de temperatuur zit om 05 uur op 10 graden. Op een paar plaatsen lichte dauw aan de netten, maar dat is snel voorbij. In de eerste ronde blijken de haviken al weer flink aan het bedelen en dat deden ze om 04 uur ook al want de studentes hoorden de jongen toen ze thuiskwamen van het stappen in het dorp. De jonge havik die eerder deze week met de hand werd gevangen hing vanmorgen in het grofmazige net op de rand van de schapenweide. Na controle van het ringnummer heb ik haar bij het net maar weer losgelaten hetgeen in dank werd aanvaard. Feilloos zeilde de grote vogel tussen de eiken door naar de voerplek bij de horst.
De vangsten lopen vandaag weer lekker door en in de loop van de ochtend vangen we weer een nieuwe weeksoort. Vlak bij een dode els met daarin één van de oude nestholtes hangt een erg juveniele grote bonte specht in het net. De vogel heeft nog het volledige juveniele kleed en is net begonnen met de postjuveniele rui.
Het wordt verder weer een echte fitissendag met verder niet zo veel bijzonders te vermelden. Of het moet de waarneming van een waterral zijn. Op het kruispunt van sectie 3 / 7 en 8 zit er één te roepen en wellicht was dat de veroorzaker van de kleine plonsjes die we voorgaande dagen af en toe hoorden en die we toeschreven aan een kikker.
Omdat het vandaag al een stuk zonniger was dan in voorgaande dagen is er redelijk wat activiteit van insecten. We zien een aantal vers uitgeslopen atalanta's, dagpauwogen, groot koolwitjes, een bruin blauwtje en vele koevinkjes en bonte zandoogjes.
Bij de terugvangsten van vandaag een zwartkop vrouw die nu pas voor het eerst teruggevangen wordt na in Augustus vorig jaar hier te zijn geringd. Hetzelfde geldt voor een tjiftjaf, maar dan met op 3 dagen na een jaar verschil.
Tegen alle verwachtingen in hebben we vandaag geen kruisbekken waargenomen. Er blijken inmiddels al wel waarnemingen binnen te druppelen in Groot Brittannië en op Fair Isle zitten 35 witbandkruisbekken; waar leidt dit toe?

Dagvangst van 26 07 09
Soortnaam Nieuw / Terug
Boomkruiper 1 / 0
Braamsluiper 2 / 1
Fitis 25 / 16
Gekraagde roodstaart 1 / 0
Grauwe vliegenvanger 1 / 0
Grote bonte specht 1 / 0
Havik 0 / 1
Heggemus 0 / 2
Kleine barmsijs 0 / 2
Kleine karekiet 3 / 6
Koolmees 0 / 2
Merel 0 / 1
Pimpelmees 0 / 1
Roodborst 2 / 4
Spotvogel 1 / 1
Tjiftjaf 7 / 5
Tuinfluiter 1 / 0
Vink 3 / 0
Winterkoning 6 / 3
Zanglijster 1 / 1
Zwartkop 3 / 2
Totaal: 57 / 48
Totaal 105 vogels
Aantal soorten: 21

Zaterdag 25 Juli; een laat begin is het halve werk?
Vannacht heeft het enorm geregend en trok er een stevig onweer over het eiland dat lang narommelde boven de Noordzee. Om 05:00 uur regende het nog en de netten bleven dus gesloten. Nadat de regen overging in buien en deze vervolgens ook oplosten hebben we vanaf 13 uur de netopstelling zonder secties 4 en 5 voorzichtig opengeschoven. Dat bleek niet onverdienstelijk want het druppelde nu lekker door met vogels in plaats van regen. Vooral de fitisjes en tjiffen deden het goed. De jonge haviken hebben de gehele dag zitten schreeuwen om voer, met slechts een onderbreking van een uurtje nadat één van de ouders gezien werd en er een nieuwe prooi vanuit de polder het bosje in werd gebracht. Later bleek die prooi wederom een kokmeeuw te zijn. Één van de heksenbezems in de berken zag er uit als een kroonluchter en zou niet misstaan als trendy decoratie in een modern ingerichte living. Tijdens het lopen van een ronde door de schapenweide bleek er ineens één van de jonge haviken op de onderste takken van een eik bij sectie 6 te zitten; ik stond er met m'n neus ineens op 2 meter bovenop.
Gisteravond hebben we nog in een omtrekkende beweging rond het Glop gewandeld en hebben in het oostelijke deel van het bos nog een tweede havikhorst gevonden. Het heeft er alle schijn van dat dit het nest is waar ze vorig jaar al hebben gebroed. We hebben daar immers vorig jaar in die hoek regelmatig een havik-vrouw horen kekkeren. Het nest was dit jaar kennelijk door de ouders nog in gebruik als plukboom want we troffen hier een zak vol braakballen aan en veel veren en karkassen van vogels die dit jaar gepredeerd zijn.
In de middag zo rond 14:30 uur vlogen er ineens groepen kruisbekken boven het Glop. Op het moment dat we naar boven keken zagen we nog net 2 groepen al roepend bij elkaar clusterend en zo een groep van circa 50 vogels vormend. Een 5 tal minuten later zag Hanneke nog een groep van circa 20 boven de schapenweide. Dat zou eventueel nog wel weer een afsplitsing van dezelfde groep kunnen zijn geweest.
We vingen vandaag een adulte tjiftjaf terug die vorig jaar in de zeereep was geringd en nu voor het eerst hier is gecontroleerd. In de avonduren komt Wim Penning bij het gebouw aangefietst en vertelt met een enigszins verbijsterde blik in z'n ogen dat hij een geringde jonge blauwe kiekendief op het dak van Visser zag zitten. En dat terwijl er wel honderd kinderen op het erf aan het spelen waren. Hij vroeg zich af of het een door ons geringde vogel zou zijn. Even later kwam hij nog weer terug om te melden dat de vogel volgens hem gewond of ziek zou zijn. We zijn even wezen kijken maar hebben niks aangetroffen, ook geen alarmerende zwaluwen, want die kun je wel verwachten als er zo'n vogel op het dak gaat zitten. De voorlaatste ronde leverde de welbekende avondopleving op met ineens nog weer 21 vogeltjes en eindigen we met een dgtotaal van 72 vogels. Niet slecht na alleen in de middag en avond te hebben gevangen. De wind is in de avond vrijwel geheel gaan liggen, maar is daarvoor naar pal west gedraaid.

Dagvangst van 25 07 09
Nieuw
Braamsluiper 2
Fitis 22
Gekraagde Roodstaart 1
Groenling 3
Koolmees 1
Merel 4
Pimpelmees 1
Putter 2
Spotvogel 1
Tjiftjaf 6
Winterkoning 4
Zwartkop 1
Totaal: 48

Eigen terugvangsten
Blauwborst 1
Fitis 6
Kleine Karekiet 2
Koolmees 1
Merel 1
Roodborst 2
Spotvogel 1
Tjiftjaf 7
Winterkoning 2
Totaal: 23

Niet van ons
Tjiftjaf 1

Totaal: 72 vogels

Geen opmerkingen: