zondag 16 november 2008

Na de 100.000e, de 10.000e nu de 100e...

Het was meteen vanaf de 1e ronde erg stil in het Glop. Maar goed, met de harde wind die vannacht weer door is blijven staan was er weer opruimwerk genoeg. Er was weer heel wat blad naar beneden gekomen.
Slechts 2 koperwieken, 2 merels (er hingen er 4 tegelijk in de onderste baan van het 1e net van sectie 2, maar slechts 1 belandde in een bewaarzakje) en een zwartkop was de opbrengst van de 1e ronde.
Daarna zou het niet veel beter worden. Het wegharken van blad en elzenproppen onder de netten in het bos had als resultaat dat er enkele vinken gevangen werden die op het zaad op het kale pad foerageerden. Daarbij een terugvangst van een vink die door mijzelf op 28 Juli 2004 als 1e kj vogel was geringd en nu voor het eerst teruggevangen; in z'n 5e kalenderjaar dus. Er was vandaag duidelijk meer activiteit van waterrallen; bij de vangsten meer ongeringden en de 1e daarvan was de 100e van dit jaar, inclusief de voorjaarsvangsten. Een mager seizoen met wel opvallend hoge aantallen terugvangsten van waterrallen. De waterstand in het
Glop is na een aantal dagen met vrijwel geen neerslag van betekenis snel weer gedaald tot 10+ op de schaal van Gerrit(sen) en dat moet niet veel lager worden als we nog rallen willen vangen. We zijn ook nooit tevreden, het mag niet te nat zijn noch te droog. Er vloog vandaag ook weer een leuk groepje sijzen rond en op de scheiding van het bos en het hakhout werden 6 kleine barmsijzen tegelijkertijd gevangen. Verder totaal geen barmsijzen in of over het terrein gehoord.
De wind draaide na de middag op nadering van een regenbuitje vanaf de Noordzee van West naar Noordwest en nam daarna toe tot 6-7 bft. Tussen de vers afgewaaide eikenbladeren vond ik nog een verse rups van een klein koolwitje; een wel heel laten waarneming. In de middaguren hebben we hoogstens nog wat merels er bijgesprokkeld en namen vooral de terugvangsten verder toe. In de laatste ronde nog een boomkruiper terug, 2 waterrallen , een goudhaantje en een merel en dat sloot weer een dag met verder weinig vermeldenswaardigs af.

Dagvangst van 16-11-2008
Nieuw

Goudhaan 1
Kleine Barmsijs 6
Koperwiek 4
Merel 7
Waterral 4
Zwartkop 1
Totaal: 23
Aantal soorten: 6


Eigen terugvangsten
Boomkruiper 1
Goudhaan 1
Merel 6
Pimpelmees 1
Staartmees 2
Vink 3
Waterral 2
Winterkoning 2
Totaal: 18
Aantal soorten: 8
Totaal: 41

Geen opmerkingen: