dinsdag 22 juli 2008

Eerste najaarsvangdag op Schiermonnikoog.

Na enkele ronduit herfstachtige dagen (ik had nooit gedacht het seizoen nog eens te beginnen met 1,5 uur elzenproppen peuteren) heb ik gisteravond in het donker de netten opengeschoven. Dit onder het genot van een koor van ruggestreeppadden en bij de laatste netten om 23:30 uur de opkomende maan. Dan kan de zaklamp weer uit.
Om 06:00 uur vanochtend de eerste ronde gelopen en…op de terugweg toch weer motregen ! De buienradar gaf inderdaad kleine plukjes van lichte regen aan, maar …. Alleen boven Schier ! Ik kom terug met 20 vogels, hoofdzakelijk fitis, tjif en winterkoning, wat anders… Bij aanvang van de 2e ronde regent het nog eventjes, maar daarna knapt het op. Vanaf de 3e ronde zakken de vangsten al duidelijk in. Het is dan ook wel erg stil in het vangterrein. Alleen hier en daar wat piepjes van fitjaffen en spotvogels. Voor de middag zie ik in de struiken een putter een op de tak zittend jong voeren. Nadien vliegt de oudervogel weg, maar blijft alarmerend in de omgeving aanwezig. Iets verderop blijkt waarom: er hangen 2 juveniele putters in het dichtstbijzijnde net.

Vlak voor het middaguur begint de bewolking te breken, gaat de wind, aanvankelijk 3 bft NW, aan het afzwakken naar 1 bft aan het eind van de middag.In tegenstelling tot voorgaande jaren heb ik dezer dagen nog helemaal geen barmsijzen gehoord, toch hing er vanmiddag ineens één in vers jeugdkleed direct achter het gebouw in het net. Het bleek later ook pas de 1e van het jaar te zijn. Erg opmerkelijk. Verder nog een paar terugvangsten uit voorgaande jaren: een kleine karekiet uit 2006, dit jaar pas voor de 1e maal teruggevangen terwijl de vogel in voorgaande 2 jaren een paar keer per broedseizoen is gevangen, met in beide jaren als laatste datum 31 juli. Verder heel weinig kleine karekieten, maar die lopen in ons vangterrein t.g.v. de verlanding sowieso in aantal terug, dit hele voorjaar hadden we er nog maar 19 geringd.

Er is vandaag nog gevangen zonder gebruik van geluid. Gisteren heb ik de jaarlijkse jungletocht gemaakt om het kabelmateriaal ( dat we vorig jaar kregen ) tussen de struiken door te vlechten. Alle stekkers er aangeschroefd en op het moment supreme de laatste stekker bij de speaker aangesloten en…. Stilte ! Er zal dus waarschijnlijk wel ergens een breuk ( is dat dan die kink ) in de kabel zitten, maar vind die maar eens…. Morgen dan toch maar even doormeten, en bij uitblijven van avifaunistische decibellen van betekenis toch maar weer met de oude kabel de jungle in.
In de laatste rondes is te merken dat de temperaturen weer zijn opgelopen. De avond wordt zelfs een beetje zomers zwoel en in het terrein beginnen tientallen sabelsprinkhanen raspend aan hun avondconcert. De ruggestreeppadjes hebben kennelijk andere zaken aan hun hoofd, maar er komen nog wel 2 houtsnippen vanuit het noorden het vangterrein indonderen… eens zien wat dat morgenochtend oplevert.

Dagvangst van 22 07 2008

Soortnaam Aantal

Nieuw
Boomkruiper 1
Bosrietzanger 2
Braamsluiper 5
Fitis 12
Kleine Barmsijs 1
Koolmees 4
Pimpelmees 4
Putter 2
Spotvogel 1
Tjiftjaf 11
Vink 2
Winterkoning 3
Zanglijster 1
Totaal: 49
Aantal soorten: 13

Eigen terugvangsten
Bosrietzanger 5
Braamsluiper 4
Fitis 7
Kleine Karekiet 1
Roodborst 1
Spotvogel 2
Tjiftjaf 7
Tuinfluiter 1
Winterkoning 4
Zanglijster 1
Zwartkop 1
Totaal: 34
Aantal soorten: 11

Totaal: 83

Geen opmerkingen: