woensdag 18 juli 2018

Schiermonnikoog 18 Juli 2018 : CES-periode 10.

Eergisteren afgereisd naar Schiermonnikoog in het koele Noorden... Dat was heerlijk, al was het maar een paar graden koeler dan in het hete Oosten, de zilte zeelucht over je luchtwegen doet ook al veel.

Gisteravond het opnieuw opzetten van de CES-netten afgerond en vanmorgen vol goede verwachtingen vroeg opgestaan. Enkele Zanglijsters & Merels zingen nog en ook de Spotvogels laten zich horen. Op enkele kleine natte plekjes na staat de glopsloot kurkdroog. Op het pad in het bos knispert het onder mn voeten van verdorde Elzen- en Berkenblaadjes. Nederland gaat gebukt onder droogte en dat heeft inmiddels Schiermonnikoog ook bereikt.

Naast sectie 1 hangt een kadavergeur & dat kom ik verderop achter in het terrein ook tegen. Het blijkt afkomstig te zijn van 3 Egels die waarschijnlijk al de hongerdood zijn gestorven; voor hen zal het net als voor Lijsters erg lastig zijn om nu nog voldoende voedsel te vinden. Bij sectie 4 tref ik een levende Egel, maar die heeft ook al niet zo veel pit meer om zich uit de voeten te maken.


Foto: Egel, dood langs het pad. Let op de doodgraver.


Foto: Egel, broodmager.

Het is om 05:15 uur nog rustig in het glop, de 1e ronde brengt dan ook slechts 7 vogels. De 2e ronde is een ander verhaal, 41 vogels en die hangen verdeeld door de hele CES-opstelling. Het is een mooie rustige ochtend zonder dauw en de warmte zoekt al snel de stijgende lijn op. Er is veel minder wind dan gisteren, onder een halfbewolkte hemel staat er slechts een Beaufortje of 2, nu uit Oostelijke richting. De 3e ronde levert 55 vogels op, maar 1 Pimpel uit die groep vond het nog te vroeg om geringd te worden en nam bij de ringtafel voortijdig de benen, excuus, de vleugels.


Foto: Het was lekker aanpoten met de vangsten. Goed dat ik krentenbollen had gekocht....

In de laatste ronde een heel merkwaardige Koolmees… het betreft een adulte vrouw die zeer zwaar gesleten slagpennen heeft en op het hele lichaam resteren nog slechts ongeveer 20 % van de lichaamsveren. De rug is zelfs geheel kaal en er is nergens op de huid te zien dat er sprake is van actieve rui. De vogel mist aan de linkervoet tevens de topjes van alle tenen en heeft een bijna stijf enkelgewricht. De achterkant van de schedel is gescalpeerd, de wond daarvan is goed hersteld. Het komt wel eens voor dat dit effect wordt veroorzaakt door een trauma zoals tegen een raam vliegen of ontsnappen uit de bek of klauwen van een predator. Ik vermoed dat in dit geval het laatste het geval is geweest. Ik ben zeer benieuwd of we deze vogel dit seizoen vaker gaan terugvangen en hoe ze er dan aan toe is. Conditioneel was er niks mis met deze vogel want ze verzette zich in de hand zoals het mezen betaamd.


Foto: Koolmees. Koolmees? Wat een bijzonder geval !!!!

De gehele sessie worden de vogels gevangen met pieken in secties 8, 7 en 2, maar gedurende het verstrijken van de tijd komt meer en meer het accent op sectie 2 te liggen. Dat levert in de laatste ronde nog een uitbreiding van het soortenpakket op met een Grasmus en een Braamsluiper. Tussen de vangsten de volgende vermeldenswaardige terugvangsten : een pimpel die in 2016 door Holmer Vonk als nestjong is geringd in 1 van de nestkasten, nu voor het eerst terug, een Vink door ondergetekende in 2016 geringd en nu voor het eerst terug, hetzelfde voor een koolmees en een Roodborst in 2016 geringd door Joop van Ardenne en beide nu ook voor het eerst terug, een Tuinfluiter uit 2015 nu voor de derde maal gevangen.

Na de ronde van 11:30 uur gaan de netten dicht, tijd voor administratie en rust, om vanavond als het wat zal afkoelen verder te gaan met snoeien van de vangbanen buiten de CES-opstelling.


Foto: De Sayaguesa's doen het ook rustig aan met het warme en gortdroge zomerweer.


Dagtotaal ( nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------------


Blauwborst 1 / 0
Braamsluiper 1 / 0
Fitis 33 / 5
Grasmus 1 / 0
Grauwe vliegenvanger 2 / 0
Heggemus 2 / 1
Kleine karekiet 4 / 2
Koolmees 9 / 1
Merel 1 / 2
Pimpelmees 17 / 5
Roodborst 3 / 7
Spotvogel 8 / 0
Tjiftjaf 6 / 0
Tuinfluiter 2 / 1
Vink 6 / 3
Winterkoning 7 / 2
Zanglijster 1 / 0
Zwartkop 9 / 2
-----------------------------------------------
Totaal: 113 nieuw geringd en 31 teruggevangen =
144 vogels gevangen.

dinsdag 17 juli 2018

Broedseizoen 2018 : Hoge Veluwe en.... Vlieland !

Het was weer een stervensdruk broedseizoen met vele merkwaardigheden die het toch altijd wel weer enerverend en afwisselend maken en houden.