donderdag 15 maart 2018

Schiermonnikoog : gecombineerd ringen en snoeien.

Aan het staartje van de winter toch nog even tijd gevonden om aan het snoeiwerk op Schiermonnikoog bij te dragen, de te plannen Helgoland-kooi in te meten en een winters CES-vangdag uit te voeren.
Gistermiddag op het eiland aangekomen en meteen begonnen met opzetten van de netten want slechts vandaag en morgen blijken vangbare dagen te worden.
Tijdens het opbouwen zaten er naar schatting ongeveer 8 paartjes Wilde Eenden in het zeer natte vangterrein. Helemaal in de bocht van 5 zaten meerdere lijsters en in de hoog opgaande Elzen nog kleine aantallen Sijzen en Barmsijzen. Naast het opzetten van de netten werd er nog wat snoeiwerk verricht langs sectie 1 waar de overzijde van de slootoever weer wat meer vrijgezet werd. Vandaag dus meteen maar de daad bij het woord gevoegd en een vangdag gehouden. In de eerste ronde 9 vogels waaronder zo'n mooie grijsbuikige adulte Merel-vrouw met een ring van vorig voorjaar. Toen alleen in het CES-seizoen gevangen, dus wellicht nu weer terug op haar broedlocatie. In de paar netten die we in sectie 4 hebben staan hangt een Spreeuw. Precies op de plek waar ze nog wel eens willen zitten te slapen. Direct in die ronde heeft het er al alles van dat we een heerlijke buitendag gaan beleven. Zo goed als windstil en een halfbedekte wolkenlucht die later in de dag zou oplossen naar volledig onbewolkt. De tweede ronde leverde tegen verwachting in nog een Houtsnip op; meestal heb je die in de eerste of laatste ronde van de dag hangen. Zoals Joop het verwoordde, het was een goed volle Houtsnip. In die ronde hangt in de onderste baan van 1 van de netten van sectie 8 ook de eerste Tjiftjaf van het jaar. Daarna wordt het meteen een stuk rustiger met de vangsten, en lopen we zelfs een rondje nul. Tijdens die ronde komen er bij het voormalige meteoveld vlak voor onze neus ineens 2 Kauwen het paadje overvliegen gevolgd door een Sperwervrouw. Ze is weer vertrokken voor we er erg in hebben.
Rond het middaguur komt Cees Soepboer van Natuurmonumenten voor een praatje. Het ging lettelijk over koetjes en kalfjes. Morgen gaan ze met de Sayaguesa's aan het opvangen. In de eerstvolgende ronde daarna ineens een 5-tal Merels in de netten aan het eind van sectie 2 en begin van sectie 3. Meest mannen met ook flinke vleugelmaten. Daarna wordt het steeds zonniger en komt er ook een beetje wind opzetten. Meteen horen we Veldleeuwerikken overkomen en beginnen zich ook wat Sijzen en Barmsijzen te roeren. Vangen van die soorten is er vandaag echter niet bij. Wel hebben we nog een mooi uitgekleurde man Roodborsttapuit. Na bereidwillige medewerking middels het beschikbaar stellen van gereedschap leggen we in het 'Helgoland-bouwplan' nog een boom om. Helaas gaat halverwege de kettingzaag in staking en blijft dwarsliggen tot de schemer. Morgen hebben we dus nog wat ouderwets handwerk te doen. We kunnen terugkijken op een fantastische dag die in niets doen denken aan de Arctische omstandigheden van de eerste week van Maart die vanaf het naderende weekend nog in lichte mate schijnen terug te keren….


Foto: Ontvangstcommitee


Foto: Sayaguesa-koe met kalf.


Foto: De eerste Tjiftjaf van 2018.


Foto: Spreeuw-vrouw.


Foto: Roodborsttapuit, man, 2e kalenderjaar.


Foto: Houtsnip.


Foto: Sectie 7 met gesnoeid en ongesnoeid deel.

Dagtotalen ( Nieuw geringd / Teruggevangen ) :
----------------------------------------------

Houtsnip 1 / -
Koperwiek 2 / -
Pimpelmees 1 / 2
Zanglijster 1 / -
Koolmees - / 1
Roodborst 2 / -
Tjiftjaf 1 / -
Roodborsttapuit 1 / -
Winterkoning - / 2
Heggenmus - / 1
Spreeuw 1 / -
Vink 1 / -
Merel 8 / 3
----------------------------------------------
Totaal: 28 exemplaren, 13 soorten, 12:15 uren