zaterdag 16 september 2017

Vlieland 15 September 2017 : verandering van weer brengt...

verandering van vangsten....

Er stond vanmorgen rond 05:30 uur nog best wel een stevige bries toen we naar de Vinkenbaan fietsten, maar dan wel uit de Westelijk tot noord-westelijke hoek die best wel voor luwte zorgt op de netten die bij deze richting dekking krijgen van de struiken.

Bij de schemering merkten we tijdens het onder het genot van een eerste ronde koffie dat het gewoon al lekker zwoel aanvoelde tussen de struiken. De wind zakte terug, en dat hadden we dagenlang niet zo beleefd. Er kon dus meteen al een jas uit. Net voor het lopen van de eerste ronde arriveert onze extra assistent van vandaag, Frans Schepers en ook hij beaamt meteen dat het toch wel zweten is om dat hele eind van het dorp hierheen te komen...

De eerste ronde levert meteen de derde Sperwergrasmus van dit seizoen op. Wederom , haast vanzelfsprekend, een eerstejaars vogel. Errug leuk weer.. De tweede ronde was meteen zoals gebruikelijk een stuk drukker. In die ronde ook nog eens een keer een Draaihals en een eerstejaars Zwartkop met een BRUSSELS-ring..... ook horen we een paar goudhaantjes in de struiken en hangt er daarvan ook eentje in een mistnet.

Na wat rustiger rondjes met overwegend zwartkoppen arriveert rond het middaguur onze opvolger, Gerrit Bochem met zijn assistent André Taam. Zij maken in tegenstelling tot Frans Schepers (die net weer was vertrokken) mooi mee hoe we een Smelleken uit het dijknetje kunnen halen. Wow, wat een vangst, nog maar de tweede van de ringgroep in ons 20-jarig bestaan... Het is een eerste kalenderjaar vrouwtje en ik ben toch weer onder de indruk van de afmetingen van deze vogel die groter is dan ik eigenlijk had verwacht.




Foto's : Smelleken.

Later vangen we ook nog een Bladkoning, de eerste van dit seizoen... André Taam ziet later nog een 2e, want ongeringd, exemplaar in de struikjes achter het slag... maar vangen, ho maar !


Foto : Bladkoning ; de eerste van het seizoen.

De hele middag blijft het onrustig onder de graspiepers in de polder. We merken dar meerdere Sperwers achter de graspiepers op het gemaaide veld aanjakkeren. Met al deze actie en de wetenschap dat dit de laatste volle dag voor Wim en mij is besluiten we om door te gaan tot in het donker. Die intentie was goed,..... maar het weer strooide weer eens roet in het eten... Precies in de schemer begon het lichtjes te regenen en die bui ging heel langzaam steeds harder. Met het koel houden van onze hoofden hebben we de netten om 20:20 uur weer gesloten. Net iets vroeger dan gepland, maar het werd toch echt te regenachtig.



Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Waterral 2 -
Braamsluiper - 1
Draaihals 1 -
Grasmus 1 -
Smelleken 1 -
Goudhaan 1 -
Pimpelmees 3 1
Winterkoning - 4
Koolmees - 1
Spreeuw 1 -
Fitis 10 -
Zanglijster 1 -
Tjiftjaf 8 1
Witgesterde Blauwborst 1 -
Bladkoning 1 -
Bonte Vliegenvanger 3 -
Rietzanger 1 -
Heggenmus 2 -
Kleine Karekiet 5 -
Graspieper 6 -
Zwartkop 29 4
Boompieper 1 -
Tuinfluiter 5 -
Vink 4 -
Sperwergrasmus 1 -
Groenling 1 -
-----------------------------------------------
Totaal: 101 exemplaren, 26 soorten, 13:40 uren


MEERDERE FOTO'S VLLGEN LATER....

vrijdag 15 september 2017

Vlieland 14 September 2017 : ..... na de storm.

Nou, van stilte was nog geen sprake. De hele dag volgde de ene na de andere bui en bleef er nog een stevige wind doorstaan. Dat werd dus vaak rondes langs de netten lopen, maar dat lukte allemaal prima omdat er toch niet veel vogels in de netten belandden.
Wel zagen we vandaag heel veel beweging van vooral grotere vogels als meeuwen, kiekendieven en groenpootruiters. Tijdens het lopen van een ronde stond er zelfs zo ineens een Lepelaar te slapen in het luwe hoekje bij de Carré-opstelling. Hij stond nog geen 5 meter van de netten af en we waren in staat om de vogel tot op minder dan 10 meter te naderen alvorens hij toch op de wieken ging...

Vandaag toch nog weer 2 Paapjes gevangen, een man en een vrouw. Opmerkelijk was ook de vangst van een Kneu, die vang je ook niet zo vaak...

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Pimpelmees - / 2
Grasmus 1 / -
Koolmees 2 / 2
Roodborst 1 / -
Fitis 1 / -
Paapje 2 / -
Tjiftjaf 3 / 1
Witte Kwikstaart 1 / -
Kleine Karekiet 2 / -
Graspieper 2 / 1
Zwartkop 18 / -
Kneu 1 / -
Tuinfluiter 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 41 exemplaren, 13 soorten, 10:00 uren




Foto: Paap.





Foto: Grasmus, adult.

Vlieland 13 September 2017 : vroege herfststorm !

En dus werd er vandaag niet gevangen.... Al vroeg in de ochtend gierde het flink rondom het huisje en dat wakkerde in de loop van de ochtend aan tot een uur lang 10 bft. En dan mag het dus een officiële storm genoemd worden. Het werd een administratief dagje dus.....

Aan het eind van de middag was de wind iets geluwd en ben ik toch maar even een strandwandeling gaan maken. Het toch al smalle strandje van Vlieland was gereduceerd tot een strook van amper 25 meter. Flinke pollen met helmgras lagen nadat ze ergens waren losgeslagen verspreid op het strandje en er lag vooral opvallend veel Kelp, het enorm grote zeewier dat op zijn minst van de Atlantische kust van Groot Brittannië of Noorwegen afkomstig moet zijn. Tussen all aanspoelsel vond ik een vers dode Drieteenstrandloper en 2 niet zo verse ( ! ....) dode Bruinvissen (Phocoena phocoena).





Foto's : Bruinvissen (Phocoena phocoena) dood aangespoeld, boven een volwassen exemplaar en onder een subadult exemplaar.





woensdag 13 september 2017

Vlieland 12 September 2017 : wederom harde wind, minder buien.

Het weerbeeld waarin we zijn terechtgekomen is bepaald niet veelbelovend. Ook vandaag weer eigenlijk net te harde wind, ook nog eens uit de verkeerde hoek, en dan nog steeds die buien... We zijn daardoor wederom weer iets later naar de baan gefietst, maar de netten stonden om iets voor 9 uur toch open. Ditmaal was de windrichting ons weer iets gunstiger gezind dus kon alles open. Trek zal er natuurlijk amper zijn geweest, maar toch vingen we nog wel wat van de aanwezige vogeltjes. Aan de conditie van deze vogels viel inderdaad af te leiden dat het overwegend exemplaren waren die of standvogel van het eiland zijn (opnieuw een gekleurringde Pimpel van het NIOO) of doortrekkers die nog niet voldoende op krachten waren om de volgende etappe af te gaan leggen.
Zo vingen we ook de Sperwergrasmus van eergisteren weer terug. opmerkelijk was dat op diverse plaatsen ineens (lage aantallen weliswaar) Vinken aanwezig waren. we vingen er dan ook een paar vandaag.
Voorts stond de dag in het teken van pech en tegenvallers. De Graspiepers hadden er vandaag zin in om op het geluid te reageren en op het slag te gaan zitten, maar het slagnet weigerde om goed dicht te gaan. Dat werd dus prutsen en priegelen om te ontdekken waar dit euvel vandaan kon komen. Verder bleek bij aankomst op de baan al dat er slechts 1 geluidsspeler draaide, en viel gedurende de dag regelmatig de ene na de speler uit. Dit euvel bleek hem te zitten in de bedrading die kennelijk op een aantal plaatsen niet helemaal goed contact maakt.


Foto: Fitis, adult. De vogel had een dusdanig contrastrijk uiterlijk dat we even dachten met een Fluiter van doen te hebben...


Foto: Sabelsprinkhaan.


Foto: Parasolzwam. Over de top....

Na de middag arriveert de maaiploeg van de firma de Vries uit Cornjum die hier jaarlijks rond deze tijd het botanisch maaibeheer in de polder uitvoert. Korte tijd na aanvang van de klus barst het voedselfeest bij de Meeuwen en Spreeuwen los...
Wij wachten nog even af of dit enig effect zal hebben op de vangsten in de mistnetten of op het slag, maar dat blijft uit. Om 16:30 uur hebben we de netten weer dicht.







Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-------------------------------------------

Pimpelmees - / 1
Sperwergrasmus - / 1
Fitis 3 / 1
Braamsluiper - / 1
Tjiftjaf 5 / 1
Vink 2 / 1
Zwartkop 6 / 1
Groenling 1 / -
Tuinfluiter 2 / -
-------------------------------------------
Totaal: 26 exemplaren, 9 soorten, 6:40 uren

Vlieland 11 September 2017 : vangen na een onstuimige nacht.

Afgelopen nacht was het uitgesproken beestenweer. Harde wind en elkaar met grote regelmaat opvolgende regenbuien teisterden het eiland. Dat werd dus uitslapen vanmorgen, maar tegen een uur of 10 knapte het toch dusdanig op dat het ons de moeite waard leek om maar naar de baan te fietsen en te kijken welke netten dusdanig in de wind stonden dat we er mee zouden kunnen vangen.
Op de Vinkenbaan aangekomen bleek 1 staak van het hout te zijn omgewaaid en dwars over de vinkenbaan te zijn gevallen. Dat was het nieuws dan van het schadefront.. voor de rest niks aan het handje.


Foto : lichte stormschade op de vinkenbaan.

We hebben een deel van de netten (circa 200 meter) op kunnen zetten. De vangsten vielen natuurlijk wel tegen, al was het alleen al omdat we met de gedwongen late start de beste uren van de dag al hadden gemist. Maar goed, er verschijnt in ieder geval geen nul op papier vandaag....
De teruggevangen Pimpels van vandaag betroffen beide vogels uit het lokale nestkasten-onderzoek van het NIOO; 1 van beide was een adulte vogel en de eerste van deze periode met kleurringen.


Foto : Parasolzwam. Yes..... open !


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Pimpelmees - / 2
Fitis 3 / 1
Tjiftjaf 1 / -
Rietzanger 1 / 1
Zwartkop 3 / -
Tuinfluiter 1 / -
-------------------------------------------
Totaal: 13 exemplaren, 6 soorten, 2:15 uren

dinsdag 12 september 2017

Vlieland 10 September 2017 : nog een laatste dag geschikt vangweer.

Onder heerlijk rustige weersomstandigheden naar de vinkenbaan gefietst met een slechts heel zwakke tegenwind. Nog steeds in de westelijke hoek, maar dat deert je bij deze sterkte niet echt ; hooguit het feit dat het gewoon niet echt een perfecte windrichting is voor vogeltrek.
Na het openschuiven van de netten vond er een herhaling van zetten plaats ten opzichte van gisteren. Een bui naderde vanaf Texel en tegen verwachting in was deze WEL dusdanig verzadigd dat hij boven het eiland ging lozen. Dat zorgde na het in korte tijd laten neerzijgen van 5 mm vervolgens weer voor een behoorlijke verhoging van de activiteit van vogels en dat was weer overal zichtbaar. In de netten werd het al snel duidelijk dat het overwegend om Zwartkoppen ging, de soort die nu in deze periode ook hoort te pieken. Echter.... tussen al die zwartkoppen hing ook een wat groter uitvallend exemplaar... een SPERWERGRASMUS ! Dat was dus de tweede van het seizoen tot nu toe. En... in dezelfde ronde hing er nog eventjes ook een tweede exemplaar, maar die wist er vandoor te gaan omdat hij naast een gapend groot gat in een net hing.





Foto : Sperwergrasmus (Sylvia Nisoria) 1e Kalenderjaar.

In de tweede ronde hoorde ik heel overtuigend meermalen het roepje van een GRAUWE FITIS in een wilgenstruik pal naast het achterste net van de opstelling. Gistermiddag was er een exemplaar waargenomen door vogelaars van het team van Deception tours die dit weekend hun eerste DT-weekend van dit najaar hielden, en wel op de duinrug aan de andere kant van de 4e KP net naast onze vangbaan dus....
Ook de volgende ronde liet de vogel zich nog horen op een andere plek tussen de netten, maar vangen zat er uiteindelijk voor vandaag niet in...


Foto: Duindoorn. Wat een rijke bessendracht dit jaar...

En ook weer net zoals gisteren viel het met de vangsten weer net zo snel terug dan dat ze begonnen... De excursie werd vandaag bezocht door 10 mensen die weer erg blij waren met de feitjes die zij bij het bezoek aan ons hebben opgestoken. Tijdens de excursie begon de wind al aan te wakkeren en dat gaat de opmaat worden tot de ingrijpende weersverandering die ons te wachten staat..... Ik heb na het verrichten van nog wat stormvast zetten van netten de boel dichtgeschoven en kon met 91 vogels op papier tevreden terugfietsen naar de Zwaluw.


Foto : Parasolzwam. Nou ja, vooruit dan..... nog 1 nachtje slapen....


Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------

Pimpelmees 1 / 1
Zwartkop 64 / 1
Koolmees 1 / -
Tuinfluiter 7 / 1
Fitis 3 / 1
Sperwergrasmus 1 / -
Tjiftjaf 1 / 1
Grasmus 2 / -
Rietzanger 2 / -
Roodborst 1 / -
Kleine Karekiet 2 / -
Heggenmus 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 91 exemplaren, 12 soorten, 9:00 uren

zondag 10 september 2017

Vlieland 9 September 2017 : een mini-fall ?

Tegen alle verwachtingen in bleek het bij het afgaan van de wekker droog te zijn en sterker nog... er was ook nog eens geen wind ! Snel op de regenradar gekeken en geconstateerd dat het grootste deel van Nederland weliswaar onder een groot regengebied lag, maar dat Vlieland precies ten zuidwesten werd geschampt en gespaard bleef. Nu dus maar hopen dat die situatie zo blijft want als er dan ook nog vogels boven zee in de lucht zitten dan is deze ligging ideaal voor een fall waarbij het eiland massaal kan vollopen met vogels die vlak voor de regen het eerste beste stuk land opduiken. Geen enkele vermoeide vogel zal het immers in z'n hoofd halen om ook nog eens een stuk verder te vliegen in de regen...
Keurig op tijd hadden Hans en ik de netten open staan en kon het spannende wachten beginnen. Bij het schemeren was echter te zien dat er zich boven de Noordzee een nieuwe bui aan het vormen was. De eerste ronde leverde 6 vogels op, maar we zagen links en rechts in de opstelling al wel wat vogels aan het rondscharrelen en wegduiken. Om iets over 7 uur begon het dan toch te regenen. Snel een extra ronde lopen en afwachten hoe lang die bui zou gaan duren dus. Er was immers totaal geen wind, dus echt snelheid zat er niet achter... Uiteindelijk duurde de bui een uur. Daarna was het een uurtje droog en liepen we meteen een goede ronde. Vervolgens werden we nog één keer getrakteerd op een toegift met een stevige maar kortere bui waarin boven de Noordzee een paar minuten lang een waterhoos te zien was en daarna was het gebeurd met de nattigheid.
Opklaringen drukten de bewolking boven het eiland opzij en ineens doken er overal op de vangbaan vogels op. Fitissen, Tjiftjaffen, Zwartkoppen, Braamsluipers, Tuinfluiters... in de lucht was ook voor het eerst deze periode het gerinkel van Heggenmussen te horen en in het oude riet van de derde KP verplaatste zich een klein groepje Baardmannetjes.
Ook in het hout achter het slag scharrelde van alles rond. Het liet zich dan ook raden dat er vanaf dat moment best goede rondes werden gelopen, al was ook meteen duidelijk dat de meeste vogels niet echt de struiken diep in doken omdat het daar nog veel te nat was. dus zag je ze vooral over de toppen van de Wilgen, Duindoorns en braamstruiken bewegen.


Foto : Parasolzwammen in de maak... oftewel : hit me with your rythm-sticks...

Om iets voor tien uur moet Hans de baan verlaten om huiswaarts te keren en dus wordt het voor mij even een tandje bijzetten. Ondertussen blijken er meer dan op voorgaande dagen honderden zwaluwen boven de polder rond te vliegen. aan het eind van het dijkje waar we normaal een netje dwars over de dijk hebben staan wemelt het er af en toe van en gaan ze ook met tientallen tegelijk in de toppen van de Vlierstruiken zitten... Ondertussen zijn net zo snel als ze verschenen alle scharrelende vogeltjes weer vertrokken, ze hadden dus kennelijk toch nog energie genoeg om de etappe nog wat te verlengen...

Ik pruts nog wat met schoorlijnen en overhangende takken teneinde voorbereid te zijn op het naderende herfstachtige weer met ook harde wind dat vanaf overmorgen de rest van de week beeldbepalend schijnt te gaan worden en sluit om 16 uur de netten.


Foto: de laatste regenwolken schuiven ten Noorden van het eiland voorbij...

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------

Pimpelmees - / 3
Grasmus 1 / -
Fitis 10 / 1
Winterkoning 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Roodborst 3 / -
Rietzanger 7 / 1
Heggenmus 4 / -
Kleine Karekiet 3 / 2
Boompieper 1 / -
Zwartkop 32 / 3
Groenling 2 / -
Tuinfluiter 2 / -
Rietgors 2 / -
Braamsluiper 2 / -
--------------------------------------------
Totaal: 83 exemplaren, 15 soorten, 9:30 uren