maandag 4 september 2017

Vlieland 4 September 2017 : Zwartkoppen richting Septemberpiek.

Onder vergelijkbare weersomstandigheden fietsten we vanmorgen vroeg naar de Vinkenbaan. Ik schrijf we, want Hans van Heijningen is gisteravond op het eiland aangekomen om mij te assisteren. Tijdens het openschuiven van de netten bemerken we al dat we zowaar een ritsel-index te pakken hebben. Op meerdere plekken merken we enkele vogels die uit de struiken wegvliegen. Dat biedt dus perspectieven voor de vangsten van vandaag. De eerste ronde (en niet alleen de eerste ronde) leert ons dat het vooral Zwartkoppen zijn en dat de rietvogels duidelijk weer in de minderheid zijn. Tussen die Zwartkoppen in de eerste ronde ook een Paapje, een soort die meestal juist wat later op de dag gevangen wordt. Tot een uur of 11 verschijnt vandaag ook het ene na het andere groepje Boerenzwaluwen over de baan, goede dagtrek dus. En daar bleef het niet bij, want om exact 10:55 uur ( Texel, let u even op...) passeert er prachtig laag voor de ringhut langs een Visarend die in een rechte lijn richting Texel gaat, Hans pikte de vogel op en ik was te verbouwereerd om de verrekijker te pakken, laat staan de fotocamera...
Na het middaguur begint er ook ineens beweging te komen onder de andere roofvogels. We zien in een paar uurtjes tijd enkele bruine Kiekendieven, een slechtvalk, enkele Buizerden een Wespendief en een Torenvalk verschijnen en/of passeren. In het hout achter het vinkenbaantje verschijnt ook van alles maar vermeldenswaard daarvan zijn de grote bonte Specht en een bonte Vliegenvanger. Vangen van die soorten was er echter (nog) niet bij.

De vangdag werd tegen 16:30 uur afgesloten maar niet nadat we in de laatste ronde nog een Zwartkop met een 'bling-bling'-Bruxelles-ring werd gevangen... Ondertussen begint in de loop van de middag de wolkenlucht te veranderen en aan de wolken is af te lezen dat zich een warmtefront aankondigt. We zullen zien wat dat teweeg brengt.


Foto : warmtefront op komst...


Foto : rood Weeskind op de wand van de ringhut.


Foto : de Parnassia bloeit nog volop in de polder.




Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen) :
-----------------------------------------------

Koolmees - / 1
Braamsluiper 1 / -
Fitis 2 / -
Grasmus 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Roodborst 1 / -
Rietzanger 1 / -
Paapje 1 / -
Kleine Karekiet 7 / -
Heggenmus 2 / -
Sprinkhaanzanger 1 / -
Graspieper 1 / -
Zwartkop 57 / 1
Vink 2 / -
Tuinfluiter 12 / -
Groenling 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 95 exemplaren, 16 soorten, 10:15 uren

Geen opmerkingen: