zaterdag 30 april 2016

Broedseizoen 2016.

Het is al weer veel te lang geleden dat ik voor het laatst een stuk heb geproduceerd voor m'n ringersdagboek. Er is afgelopen winter dan ook veel gebeurd dat niet allemaal met het ringen van vogels te maken had. Maar goed, het voorjaar is inmiddels begonnen, en wat een voorjaar !

Het leek er lang tijd op dat we weer een vroeg begin van het broedseizoen zouden gaan beleven, en het zag er lang naar uit dat ik weer een week vroeger dan de gebruikelijke 1 April naar de Veluwe zou moeten vertrekken, maar eind Maart ging de rem er ineens behoorlijk op met een lange reeks koude nachten. Daar reageren de vogels enorm op en het beetje nestbouw dat in enkele kasten al gestart was stokte meteen. En zo zou het in april nog lang doorlopen. Sterker nog, we kregen in de 2e helft van April te maken met extreem, ja zelfs bizar weer met zelfs nog een dag met 3 cm sneeuw in Zuid-Drenthe. Thuis en op de Veluwe bleef het beperkt tot zware hagelbuien en een enkele vlok sneeuw, maar het effect in de nestkasten was overduidelijk, de vogels raakten de weg helemaal kwijt. De allereerste koolmees die aan het broeden was begonnen heeft het nest met slechts 3 bebroedde eieren verlaten en de meeste vogels hebben de nestbouw gestaakt of het nest afgebouwd en zijn gedurende nu al langer dan 2 weken niet tot eileg over gegaan. Weer anderen hebben in de eileg-fase een legpauze ingelast of hebben besloten om het legsel wel compleet te maken maar er nog niet op te gaan zitten broeden. Je zou zeggen dat ze daar met deze weersomstandigheden verstandig aan hebben gedaan, maar ondertussen gaat de bladontwikkeling aan de bomen en dus het uitkomen van de wintervlinder-eieren wel door. Of zullen we ook een hele generatie rupsen gaan missen nu het zo koud is geweest? De komende weken zullen het uitwijzen wie het verstandigst is geweest, de doorzetters met straks de vroegste jongen? Of de grote cohort die nu pas aan broeden begint? Of de cohort die nu nog wacht en gokt op alternatief voedsel als ze straks jongen hebben te voeren als de rupsenpiek al is geweest?

De bonte vliegenvanger heeft ook zo zijn / haar eigen verhaal. Aankomst was, zoals te verwachten wat later dan we de laatste jaren gewend zijn, maar we hadden al extreem vroeg na de eerste waarneming van een vrouwtje bonte vliegenvanger de eerste nestbouw. En dat nest werd binnen een week volledig afgebouwd. Zouden we een record vroeg eerste ei hebben? Helaas, gedurende circa 2 weken bleef het nest leeg. Pas op de 25e April lag daar dan toch het eerste ei en dat zit dan al niet ver van de tegenwoordig normale gemiddelde datum van eerste eileg. En wat verder nog erg opvallend is : we hebben dit jaar opvallend veel erg zwarte mannen in de terreinen zitten. De aankomst van vooral die vogels viel opvallend genoeg samen met de datum waarop uit zuid-Engeland berichten binnenkwamen over enorme aantallen bonte vliegenvangers op de bird-observatories langs de kust.


Foto : een wel heel merkwaardig eerste ei dit jaar....


Foto: dode boomklever met enorm volgezogen teek. Opmerkelijk genoeg trof ik in de eerste 2 controle rondes maar liefst 2 van dit soort gevallen, beide boomklevers die wellicht tgv deze teken aan hun einde zijn gekomen. De teken zijn verzameld en opgestuurd voor nader onderzoek bij de Wageningen universiteit. We wachten af of er nog iets bij gevonden wordt.