maandag 28 november 2016

Schiermonnikoog 28 November 2016 : doorzettende kou.

Zoals gisteravond al geschreven : Nachtvorst ! En dat terwijl de KNMI-kaart met actuele metingen een warmtebel voor Schiermonnikoog en het Lauwersmeergebied geeft van ruim 5 graden boven nul. Het zal dan wel warm ijs zijn dat onder mijn laarzen breekt als ik de eerste controle van de inloop-kooien doe. Bij alle netten die nog staan zijn de onderste 2 banen weer bevroren. Totaal geen vangsten in die eerste ronde, maar er komen boven het Glop duidelijk enkele Merels en Koperwieken binnenvallen en af en toe is ook het getsjak van een enkele Kramsvogel te horen. Ik moet zeggen dat ik met dit vriezende weer toch echt wel had verwacht een paar Houtsnippen te zien, niks daarvan…..


Foto : onze huisbuizerd in ochtendschemering.

De volgende ronde is al iets beter, dan hangen er op de hoge delen van sectie 5 en de scheiding van sectie 6 en 7 een vijftal merels in de netten. Daarbij een terugvangst van zo'n gekke zwarte met geschubde veren waarvan zelfs het centrum een smal bruin streepje heeft, de vogel heeft tevens een sterke keelstreep die echter niet doorloopt tot op de borst. Van een bruine bef is ook duidelijk geen sprake. Dus ja, maak je daar nou een man of een vrouw van ?
Volledig in de geest van het koude weer vang ik vandaag een Taigaboomkruiper terug die dus zoals blijkt sinds 23 Oktober hier al aanwezig is. Aan het eind van de daglichtsessie komt bij die 'koude' soorten nog een Siberische Tjiftjaf op de proppen die ik vanmiddag al een paar keer in de opstelling hoorde roepen. Omdat de vogel in de laatste ronde gevangen werd mag ie een nachtje in het fietsenhok slapen. Morgen foto's dus….Foto's : Taigaboomkruiper (Certhia familiaris). De spot op de vierde handpen is duidelijk zichtbaar, al zijn de witte 'Nike'-vlekjes op de handpentoppen bij dit exemplaar minder prominent aanwezig.

Het is met de rallen weer het zelfde verhaal dan gedurende de voorgaande dagen. Je hoort ze aan alle kanten, maar de kooien bezoeken ze niet. Toch worden er uiteindelijk verspreid over de dag wel een paar meer gevangen dan voorgaande dagen.
Tussen de rondes door ben ik bezig met het knotten van de berken in sectie 5. Daarvan ligt nu de sapstroom nog stil en dat kan in Januari al een ander verhaal zijn zodat je ze dan niet meer kunt snoeien ; het ijzer smeden als het heet is dus.
Ik vang enkele Vinken vandaag, waarbij een exemplaar uit Juni 2014 die tijdens 1 van de vangdagen in het kader van het CES-project is geringd en daarna nu pas voor het eerst weer opnieuw in de netten hangt. Goed dat we aan het CES-project deelnemen dus !
Tijdens de schemerronde begint het al te vriezen bij een prachtig oranje heldere hemel die de prachtige grasbalen-skyline van boer Visser nog even extra accentueert. Tijdens de rallenronde van 21 uur vriest het al zo hard dat de netten tot bovenaan zijn bevroren en er op het water van het pad naar het 'rallenplein' al een laagje van 2 mm ijs ligt. De rallen hebben het ook koud want zijn inactief, wel zitten er 2 boven op de kooi, lekker vrij van het water….


Foto : avondrood over de polder.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------

Waterral 3 / 1
Taigaboomkruiper - / 1
Pimpelmees - / 2
Merel 5 / 4
Koolmees - / 1
Koperwiek 1 / -
Staartmees - / 1
Roodborst - / 7
Siberische Tjiftjaf 1 / -
Vink 3 / 1
Winterkoning - / 6
Sijs 3 / -
---------------------------------------------
Totaal: 40 exemplaren, 12 soorten, 16:59 uren

Geen opmerkingen: