donderdag 28 juli 2016

Schiermonnikoog 28 Juli 2016 : een houtsnip op de kop ge....

We begonnen vandaag wederom met een heerlijk rustige ochtend…. Veel tepietende Scholeksters in de polder en de lucht vol meeuwen die naar zee trokken. Te rustig op het vangstfront kunnen we echter wel stellen.
Amper enige ritselindex in de struiken en derhalve in de eerste ronde ook slechts 7 vogels in de netten. Wel weer zware dauw op de netten, vooral in het achterste deel van de opstelling. Het enige kleine zuchtje wind dat er af en toe even stond kwam pal uit het oosten maar dat zou de hele dag nihil blijven.
De drukte die enkele witte kwikstaarten de afgelopen dagen rond de netten van sectie 5 maakten werd vandaag meteen in de eerste ronde verklaard. Er hing een erg jong exemplaar van deze soort in de vrijstaande netten. De eerste ronde werd overigens ondanks het gebrek aan aantallen vogels toch nog een enerverende… ik maakte iets mee wat ik nog nooit eerder met vogels heb beleefd… U kent het fenomeen wel dat mannen voor het doen van een kleine boodschap in het veld altijd een boom opzoeken? Nou deze man had daar in dit geval geen tijd meer voor en besloot om halverwege de opstelling maar even de struiken op te zoeken. Na een zucht van verlichting te hebben geslaakt spatte ineens met wild gefladder een houtsnip op, precies vanaf de plek waar ik…. Juist ja, een houtsnip op z'n kop ge…

De hele dag druppelde ( ! ) door met rondjes van gemiddeld een stuk of 6 vogels. Op volkomen onverklaarbare wijze was het op deze 2e volledige vangdag al helemaal over met de aantallen vogels. Het was en bleef erg leeg in het Glop. Collega-ringer Kees Oosterbeek is op bezoek geweest en heeft het veldlaboratorium en omgeving ontdaan van vele vangspullen van de Calidris-steltloperringgroep. De nachten worden weer donkerder en dus nadert hun 1e zomerse vangperiode met rasse schreden. Verder vanmiddag nog even bezoek gehad van mensen die enkele jaren geleden hier gegevens verzameld hadden voor een artikel over vogeltrek in het Reformatorisch dagblad. Ze hebben zich wederom vermaakt en vele foto's van enkele gevangen vogels kunnen nemen. Aan het eind van de middag naderen er weer enkele buien vanuit het westen. Dat wordt dus weer enige tijd extra rondes lopen.
Tijdens die regenperiode hangt de lucht ineens weer helemaal tjokkievol met mierende meeuwen, werkeleijk een paar duizend doen zich tegoed aan de vele insecten die kennelijk voor de naderende regen zijn uitgestuwd.

's avonds passeert er een veel groter regengebied, maar dat raakt Schiermonnikoog amper, rond het eiland Borken komen ze er echter beduidend minder genadig vanaf… In de voorlaatste ronde hebben we nog een kleine opleving van slapers met wederom een jonge witte kwikstaart. De uilenronde levert voor 12 uur niks op.

Dagtotaal : (nieuw geringd / teruggevangen ) :
----------------------------------------------

Blauwborst - / 1
Braamsluiper - / 1
Fitis 10 / 4
Grasmus 2 / 1
Graspieper 1 / -
Heggemus 1 / 3
Kleine barmsijs 1 / 1
Kleine karekiet - / 5
Koolmees 2 / -
Merel 3 / -
Pimpelmees 4 / -
Rietgors 1 / -
Roodborst 2 / 9
Tjiftjaf 5 / 5
Tuinfluiter 2 / -
Vink 4 / 1
Winterkoning 7 / 4
Witte kwikstaart 2 / -
Zwartkop - / 1
---------------------------------------------
Totaal: 47 nieuw geringd en 36
teruggevangen = 83 vogels.

Geen opmerkingen: