zaterdag 21 november 2015

Schiermonnikoog 21 November 2015 : wederom merels maar op een waterkoude dag.

Opgestaan met prachtig rustig najaarsweer. De wind was er vrijwel helemaal af en de lucht was halfbewolkt. Something for a change…. Een uurtje voor opstaan plenste het nog zo hard op het dak van het veldlab dat ik er wakker van werd. De neerslag van afgelopen nacht was 8 mm en daar zou vandaag middels frequente buien nog eens 6 mm bijkomen.
In het donker naar de netten vertrokken om de achterste netten en de grofmazige netten weer te openen en meteen vlogen me de merels al weer om de oren. In de rest van de 1e ronde komen er ook nog een paar keer kleine groepjes koperwieken over en vliegen er rond de Ebelbrug al weer circa 50 sijzen de boomtoppen in. De rallenkooien vangen gelukkig weer, in de 1e en 2e ronde in totaal 9 stuks waarbij 4 terugvangsten van eerder dit seizoen.


Foto: Waterral (Rallus Aquaticus), de grootste van vandaag, vleugel 127 mm en een gewicht van maar liefst 154,1 gram. De vogel had al behoorlijk strokleurig verkleurde poten, donkerrode ondersnavel, maar was toch een eerstejaarvogel.


foto: flankveer van waterral (Rallus Aquaticus). Hoe mooi kan een vogelveer zijn....


Foto: Detail flankveer van waterral (Rallus Aquaticus) een veer van een 1e kalenderjaar vogel want de baarden aan de schacht van de veer hebben baardjes, maar geen haakjes. Adulten hebben haakjes aan de baardjes van de baarden aan de schacht. Snapt u het nog? Zie de afbeelding hieronder voor een schets.


Detailtekening van de opbouw van een vogelveer.

Deze morgen geen houtsnip gezien, in de middag wel eentje opspringend vanuit de rand van de schapenweide. In de ochtend assistentie gehad van Hay Wijnhoven, auteur van een te verschijnen monografie over de merel. Valt die even met de neus in de… merels…. Hij komt al wild-enthousiast het pad naar het gebouw aflopen. "Er zitten overal merels op het eiland ! " Tot 12 uur blijft hij assisteren en is onder de indruk van al die merels en dan vooral de variatie in de kleden die we bij de vrouwtjes aantreffen. We hebben ook nog 2 bonte mannen met licht geschubde veren op borst en buik en lichte kin / keelvlek. Tegen 10 uur begint de bewolking snel toe te nemen en en vallen er enkele korte buitjes met hagel er bij in. Rond een uur of 11 passeert een langgerekt buienfront waaruit het uiteindelijk tot 12:15 uur blijft doorregenen. Blijven lopen is dan het devies want de radar registreert op de Noordzee nog steeds trek. En zo blijkt, want na de regen loop ik zomaar weer een heel leuke ronde met merels die dan gewoon weer opnieuw het eiland op komen denderen. Hay heeft het terrein dan inmiddels weer verlaten na nog even heel genereus 4 ringstrengen voor merelringen gesponsord te hebben, hopelijk krijgt ie daar nog een heel leuke terugmelding van…
Vandaag minder roofvogelactiviteit in het terrein, ze weten kennelijk dat we weer actief zijn. En toch hoor ik regelmatig uitgebreid alarmerende staartmezen. Aan het eind van de middag hangen er in de voorlaatste ronde ineens verspreid door het vangterrein ineens 10. Vanmiddag ook nog een pimpel teruggevangen uit 2010 ; was in dat jaar 6 x gevangen, daarna presteerde de vogel het om in ieder jaar daarna precies 3 x per jaar gevangen te worden en nu in 2015 doet ie het jaar 2010 nog eens over door nu dus weer voor de 6e x in een net te springen. Door de jaren heen toont de vogel amper schommelingen in gewicht, maar de vleugel is gemiddeld 3 mm gegroeid.
In de prachtige avondschemer vertrekken er aan alle kanten merels voor de volgende etappe, als raketjes klimmen ze uit de struiken en bomen omhoog. In die ronde vang ik er dan ook nog maar 2, samen met enkele koperwieken die juist besloten om maar in het hakhout te gaan slapen. Verstandig want de wind heeft inmiddels weer flink aangehaald en in het donker vallen er weer regelmatig hagelbuitjes.


Foto: avondlicht over het Grienglop. het zou haast geschilderd kunnen zijn....

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
------------------------------------------------

Waterral 8 / 4
Koperwiek 11 / -
Winterkoning 1 / 9
Tjiftjaf 1 / -
Heggenmus - / 1
Staartmees 3 / 9
Roodborst - / 2
Pimpelmees - / 2
Merel 81 / 3
Vink 1 / -
Zanglijster 2 / -
Keep 1 / -
------------------------------------------------
Totaal: 139 exemplaren, 12 soorten, 10:15 uren

Geen opmerkingen: