vrijdag 27 november 2015

27 November 2015 : weer een buitenlandse ring !

Afgelopen nacht heb ik na middernacht nog een rallenronde gelopen. Het was een heel rustige nacht, slechts half-bewolkt en amper wind. De volle maan gaf zoveel licht dat ik amper de lamp nodig had en alles goed kon onderscheiden. Dat zijn de nachten waarin vogels in het donker nog invallen en op de takken gaan zitten. Zo was nu duidelijk gebeurd met spreeuwen en koperwieken. Op de rand van het bos sprong een koperwiek vlak voor me in het net en helemaal achter in de opstelling gebeurde dat met een klein groepje spreeuwen. Ik zag in het schijnsel van de maan minstens 5 spreeuwen tegen de mistnetten vliegen. Daarvan bleef er eentje hangen maar kon nog een heel eind met het net-materiaal opzij vliegen. Ik pakte de vogel snel en begon hem/haar te ontwarren. Als snel bleek de vogel een ring te hebben. Dan denk je in een flits: ' oh, deze heeft al een ring…' maar vervolgens ook: ja, maar.. Zoveel spreeuwen ringen wij hier zelf niet eens. Dat kon wel eens een interessante zijn. En ja hoor ! De ring bleek uit Litouwen afkomstig te zijn. YES ! Onze eerste buitenlands geringde spreeuw ! Wat een volledig onverwachtse vangst… De inloopkooien leverden nog 2 waterrallen op, maar dat terzijde….
Foto's : Spreeuw (Sturnus vulgaris) vrouw met ring uit Litouwen.

De eerste ronde van deze ochtend bleek ineens toch weer een merel-ronde te worden. Bij vertrek zaten er al 3 naast het gebouw dus dat was al een goed teken. In het oosten zat een prachtige ochtendrood maar in korte tijd liep het helemaal vol met bewolking en was het al over met de zonnestralen.
Maar uiteindelijk viel het met de merels enorm mee, of moet je zeggen tegen…. Ik kwam met 14 merels terug waarvan 2 terugvangsten van de afgelopen week. De tweede ronde was het alweer verbijsterend rustig… 1 nieuwe merel en 1 terugvangst. Het werd dus weer zo'n typische touch and go-aankomst. Even kijken of er hier nog wat te halen valt en dan meteen weer verder.
Maar die ronde was wel goed voor de waterrallen, 11 stuks kwamen er uit de inloopkooien ! Redelijk verspreid over de dag bleven de rallen doorvangen. In het bos zag je de vinken en kepen verwoede pogingen doen om vanaf schuin liggende takken en/of de voeten van de bomen bij de in het water drijvende zaadjes van els te komen. F en toe leverde dat een vink in het net op. De sijzen vertikten het weer om ook naar e grond te gaan. Er vliegen er wederom een stuk of 30. slecht 1 exemplaar werkt mee en meldt zich om een ring te krijgen. En zo kwakkelde het door. De laatste afsluitronde voor de mistnetten leverde slechts 1 vogel op. De kooien hadden ook slechts 2 rallen. Later op de avond in de ronde van 22 uur toch ineens weer 6 waterrallen waarvan 4 in de nieuwe 'rallenplein'-kooi. De wind is inmiddels naar overwegend zuidelijke richting gedraaid en aangewakkerd tot 6 bft. Dat betekent dus weer eikenblad in de netten. Ik spendeer dus een aanzienlijk deel van de avond in de peuterspeelzaal. Om blaadjes te peuteren wel te verstaan.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------------

Waterral 17 / 4
Pimpelmees - / 1
Winterkoning 1 / -
Koolmees - / 1
Roodborst - / 2
Spreeuw - / 1
Merel 15 / 8
Vink - / 1
Koperwiek 3 / 1
Keep 3 / -
Zwartkop 1 / -
Sijs 1 / -
Tjiftjaf 1 / 1
------------------------------------------------
Totaal: 62 exemplaren, 13 soorten, 16:44 uren

Geen opmerkingen: