dinsdag 24 november 2015

24 November 2015 : Schiermonnikoog, ROEG !

"It weer is guued" of "it weer is min ….." dat is wel duidelijk voor deze week. Sode… wat kan het snel omslaan. Gisteren eindelijk eens een wat rustiger weertype, maar vandaag weer helemaal terug naar af, ROEG zeggen ze in Drenthe dan…
In de nachtelijke uren is de wind al flink toegenomen en een uur voor de dageraad is het al zachtjes begonnen met regenen. Ik ben blij dat ik gisteravond uit voorzorg al sectie 4 en 5 + de grofmazige netten had gesloten. De eerste 2 rondes zijn nog goed te doen, er vallen meerdere koperwieken in (die kennelijk voor de regen naar de grond gaan) en daarvan belanden er een drietal in de netten. Vanaf de derde ronde begin ik met het sluiten van het del van de netopstelling dat nog open stond. Daarna vang ik noodgedwongen nog door met de netten van sectie 1 en 2 waar nog elzenproppen in zitten. Dat is goed beheersbaar en in het bos heeft de wind niet zo veel vat op de netten.
De rallen zijn ook weer een stuk actiever vandaag en laten zich verspreid over de dag vangen. Aan het eind van de middag zit er eentje bij die opgaat voor de grootste en zwaarste die ik ooit in handen heb gehad. Het filter gaat door de database en dat wijst echter uit dat hij/zij met een vleugel van 131 en een gewicht van 166,8 gram nog 9 andere waterrallen voor zich moet laten. Bij dat filteren zie ik overigens ook dat we dit seizoen over de grens van 5000 waterralvangsten heen zijn gegaan. Om precies te zijn zitten er nu 5129 vangsten in het systeem.

Morgen ziet het er met de weersverwachtingen al een beetje beter uit. De radar detecteert boven de Noordzee weer een heel klein beetje beweging. Afwachten maar, als het niks wordt kan ik gelukkig nog verder met proppen peuteren.


Foto: Weer eentje ! Merel (Turdus merula) 1e kalenderjaar man met cremekleurige schubjes op buik, bronsbruine schubjes op de bef en een keelstreep die er niet om liegt.


foto : Vink (Fringilla coelebs) , de prachtige staart van een adulte man.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
----------------------------------------------------

Heggenmus - / 1
Koperwiek 6 / -
Merel 21 / 8
Pimpel - / 3
roodborst 1 / 2
Tjiftjaf - / 1
Vink 2 / -
Waterral 13 / 1
---------------------------------------------------
totaal 59 vogels in 8 soorten in uren.

Geen opmerkingen: