vrijdag 23 oktober 2015

21 Oktober 2015 : Vlieland, de omslag naar ?

Ander weer in ieder geval. In tegenstelling tot de eerste dagen van deze periode beginnen we deze dag al met windkracht 4 bft en die wind zal in de loop van de dag verder aanwakkeren tot 6 bft.
Er is toch nog wel iets aankomst van vogels, de eerste uren vallen er diverse merels het eiland op. Roodborsten zijn er ook vrijwel niet meer en de goudhanenvloedgolf lijkt ook achter ons te liggen. We horen en/of zien diverse vogels over komen vliegen zoals vinken en kepen die soms met groepen van 50 tot 100 tegelijk met flinke snelheid dansend over de netten doorvliegen richting Texel. Marc komt van een rondje terug met een IJsvogel. Het vierde exemplaar voor dit seizoen nadat we ze sinds 2009 helemaal nooit meer gevangen hadden. Later meldt zich nog een tweede krentje voor de dag in de vorm van een taigaboomkruiper met een prachtig sneeuwwitte onderkant.

Als de wind verder is toegenomen en de bezoekers van de excursie ons weer hebben verlaten vallen de vangsten behoorlijk abrupt stil en sluiten we na de middag de netten. Het is wachten op een volgende groep trekkers uit Noordoost of oost.


Foto: IJsvogel (Alcedo Atthis). De vierde vogel voor dit seizoen.Foto's: Taigaboomkruiper (Certhia familiaris).

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------------

IJsvogel 1 / -
Pimpelmees 1 / 1
Winterkoning 1 / -
Taigaboomkruiper 1 / -
Heggenmus 2 / -
Spreeuw 3 / -
Roodborst 14 / 1
Vink 3 / -
Merel 51 / 9
Keep 3 / -
Koperwiek 3 / -
Kleine Barmsijs - / 1
Zwartkop 5 / -
Rietgors 1 / -
Goudhaan 13 / 3
--------------------------------------------------
Totaal: 117 exemplaren, 15 soorten, 5:30 uren

Geen opmerkingen: