woensdag 9 september 2015

Vlieland : Wow.... windstil !

Maar ook geen vogels van betekenis....
Bij vertrek vanaf de zwaluw bleek het totaal windstil te zijn geworden. Maar het bleek ook al meteen dat dit na zoveel regenval in de afgelopen week meteen grondmist veroorzaakt. Hoe dichter ik bij de vinkenbaan kwam aanfietsen hoe dichter de deken van mist ook werd. Tijdens het openschuiven van de netten merkte ik dat de prachtige sterrenhemel op onze plek een mooi zichtbare samenstand in beeld bracht. De krimpende maan was nog een klein sikkeltje en schuin linksonder stond daar Venus duidelijk zichtbaar met links daarnaast op exact dezelde lijn Mars. Prachtig.


Foto: Bij het krieken van de dag : de Maan en Venus.... Mars is op de foto niet zichtbaar.

De ritselindex tijdens het openzetten van de netten was wederom nul. Op de terugweg naar de ringhut hingen de druppels van de grondmist al dik aan de loodrecht naar beneden hangende netten. Afschudden geblazen dus. De eerste ronde (die eigenlijk ook gewoon weer een afschudronde was) leverde dan ook slechts 3 vogeltjes op. En het zou niet veel beter worden tot het moment dat rond een uur of negen de laatste druppels op de netten opgedroogd waren. Daarna kwam er wat meer beweging in de struiken, maar het was al wel duidelijk dat het voor Vlieland geen topdag zou gaan worden. In de polder was vandaag duidelijk wel meer gaande, zo zagen we onder andere een toename van de aantallen goudplevieren.
Tevens af en toe een paar watersnippen en de grauwe ganzen pendelen weer tussen Texel en Vlieland. Als de zon sterk genoeg is om de nodige insecten in beweging te brengen zien we meteen meer jagende vogels, onder andere een aantal tapuiten waarvan we er op een gegeven moment 3 tegelijk in het hout hebben zitten.... later weten we er eentje in het dijknetje te vangen, een nieuwe handsoort voor de uit Spanje afkomstige Enrique Rubio die ons gisteravond is komen versterken.


Foto: Tapuiten (Oenanthe oenanthe) in het hout.

Er zijn op veel plaatsen ineens weer libellen actief, allemaal vandaag of recent uit hun cocon geslopen en in de meeste gevallen nog een beetje kleurloos.
Tijdens het ringen hoor ik op een gegeven ogenblik een IJsvogel recht over de ringhut komen vliegen. We kunnen op de MP3-speler helaas geen geluid van die soort vinden....
Carl Zuhorn brengt ons weer een bezoek en hij neemt op de terugweg een aantal overbodige bewaarkisten en een kapotte stoel uit de ringhut mee. In de ronde na zijn vertrek vangen we een..... juist ja, IJsvogel !


Foto: Ijsvogel, (Alcedo Atthis), 1e kalenderjaar.

In de avonduren blijkt op de website van de vogelradar (The Flysafe Bird Avoidance Model) dat boven het Waddengebied toch wel nachtelijke trek is geweest maar dat na middernacht de meeste vogels van een luchtlaag op 2 km hoogte een daling hebben ingezet tot op 200 meter of lager, zie de grafiek hieronder. In het veld hebben wij daar in ieder geval niets van gemerkt. Morgen dan toch maar wel?Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-----------------------------------------------

IJsvogel 1 / 0
Grasmus 0 / 1
Roodborst 3 / 0
Tuinfluiter 6 / 0
Witgesterde Blauwborst 1 / 0
Zwartkop 17 / 0
Tapuit 1 / 0
Tjiftjaf 5 / 0
Sprinkhaanzanger 1 / 0
Pimpelmees 0 / 3
Rietzanger 3 / 0
Rietgors 1 / 1
Kleine Karekiet 7 / 0
-----------------------------------------------
Totaal: 51 exemplaren, 13 soorten, 8:15 uren

Geen opmerkingen: