woensdag 4 februari 2015

Goor : het broedseizoen is begonnen !

Gisteren kregen we bezoek van een oud-nestkastencontroleur van de vogelwerkgroep. Hij liet ons een foto op zijn smartphone zien van een nest dat door een turkse Tortel was gebouwd op een plantenschaaltje dat door hem speciaal voor de duiven was aangebracht achter de schotel-antenne. De foto toonde overduidelijk een ei in het nest.
'S Middags ben ik zelf even op bezoek gegaan en heb vanuit het slaapkamerraam zelf ook even een foto genomen. Op dat moment zat de Turkse tortel al op het nest en liep rustig van de schaal af om ons de gelegenheid te geven voor het maken van een foto. Op dat moment lagen er dus al 2 eieren in het nest, de normale legselgrootte van de meeste duivensoorten. De vogel was dus inmiddels begonnen met broeden. De kop is er af en het broedseizoen gaat van start.
Van duiven is het best wel bekend dat ze in sommige jaren al in Februari kunnen beginnen met een broedsel, maar dit is voor ons de eerste in ons werkgebied waar wij weet van hebben. Dat ze ook onder de huidige toch wel winterse omstandigheden beginnen is dan wel weer iets opmerkelijker. Maar ja, als je door je gastheer zo verwend wordt als in dit geval.....

Geen opmerkingen: