maandag 8 september 2014

Vlieland : ringen in een bijna leeg duin.

De dag begon met een fietstocht onder een prachtige sterrenhemel en een laag staande volle maan. Op de vinkenbaan aangekomen leek het alsof ik niet alleen op de baan was. Regelmatig kreeg ik het gevoel alsof er iemand met een zaklamp aan het bijschijnen was.
In de struiken was het weer heel stil, wederom een ritselindex nul komma nul dus. Maar ja, dat is niet zo heel gek als we geen nachtgeluid draaien.... Al tijdens het openschuiven van de netten zie ik de maan steeds meer oranje worden en langzaam maar zeker achter het dak van één van de gebouwen van het cavalerie-schietkamp zakken.
Even later loop ik de eerste ronde en dan zit er meteen een waterral in één van de twee kooien. Verder slechts 3 andere vogels. De volgende ronde is zoals te verwachten beter, maar geeft meteen ook duidelijk aan hoe de zaken er voor staan, het zal geen beste vangsessie worden.... Bij die tweede ronde hangen in 1 kort net langs de dijk 2 vogels, een zwartkop met een Belgische ring en daarnaast een ongeringde sperwergrasmus. Een mooi exemplaar (haast vanzelfsprekend een eerstejaars vogel) want bij deze vogel begint de iris al wat te verkleuren en de vogel is ook al iets meer contrastrijk getekend. De zwartkop blijkt een paar dagen geleden door ons al eerder te zijn gevangen.Foto: Sperwergrasmus (Sylvia nisoria), een eerstejaars vogel maar al wel met een beginnend naar geel verkleurende iris.

We constateren dat het eiland de afgelopen nacht alleen maar verder is leeggelopen en dat we wederom een dag beleven met waarschijnlijk hoofdzakelijk achtergebleven vogels die inmiddels al rondscharreldend onze netten kruisen. Ook is het duidelijk dat er vandaag veel minder spreeuwen rondvliegen, dat waren er afgelopen week 10.000-en en daar is nog maar een schijntje van over. We vangen er nog wel een paar, allen weer juveniele vogels. Ook zien we veel minder zwaluwen. De volgende fase van de najaarstrek is duidelijk begonnen.


Foto: Één van de spreeuwen wist een gaatje in een bewaarzakje verder open te peuteren maar werkte zich vervolgens vast. Gevalletje van bindingsangst en geen zin in een ring?

Verder druppelt het iedere ronde een beetje in gelijke aantallen door. Vandaag beginnen de piepertjes pas echt voor het eerst te reageren op geluid en willen ze af en toe wel even in het hout komen kijken. Vooral boompiepers laten zich vaak zien en horen en als we op een gegeven ogenblik een kop koffie zitten te drinken ontdek ik ineens nietsvermoedend dat er zomaar 2 boompiepers op het slag lopen.... Til !... en beide vogels kunnen even later geringd een rondje voor ons aan het werk als lokker. Dat werkt en even later vangen we een derde exemplaar. Daar bleef het echter bij want er kwamen geen vogels meer overvliegen.


Foto: het vinkenbaantje had vandaag weer aantrekkingskracht en dan vooral vanwege het vijvertje op het slag.

De wind was vanmorgen vroeg al Noordwest 3 bft en haalt rond het middaguur aan tot 5 bft. Dit zorgt er in combinatie met het nog verder terugvallen van de vangsten voor dat we besluiten om vandaag nog maar iets vroeger te gaan sluiten. Om 13 uur kunnen we terugfietsen naar de Zwaluw.


Foto: rups van de Donsvlinder (Euproctis similis).

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------------------

Waterral 2 / -
Grasmus 1 / -
Boompieper 3 / -
Tuinfluiter 1 / 3
Roodborst 2 / 1
Zwartkop 9 / 1
Witgesterde Blauwborst - / 1
Tjiftjaf 4 / -
Sprinkhaanzanger 1 / -
Fitis 3 / 1
Rietzanger 2 / -
Goudhaantje 1 / -
Kleine Karekiet 2 / 1
Pimpelmees - / 1
Sperwergrasmus 1 / -
Spreeuw 8 / -
Braamsluiper 1 / -
Rietgors - / 1
------------------------------------------------------
Totaal: 51 exemplaren, 18 soorten, 6:15 uren.

Geen opmerkingen: