zaterdag 20 september 2014

Goor : des-oriëntatie door mist?

Vandaag hebben we in de achtertuin op de Leliestraat in goor weer een vangsessie gehouden voor het project RINGmus. De ochtend begon met zware dauw en meteen bij het krieken van de dag kwam er ook nog eens dikke mist opzetten. Dat betekent weinig goeds voor de vangsten. De eerste ronde leverde dan ook maar 1 vogel op. Wel een nieuwe soort voor onze tuin.... een zwartkop. Niets bijzonders in deze tijd van het trekseizoen trekken ze met vele duizenden door onze contreien, maar hier in de tuin hebben we er nog niet eerder eentje waargenomen. Tijdens de tweede ronde zag ik er zelfs nog drie in de struiken bij de achterburen zitten. wat op dat moment nog veel verrassender was : er hing in het net dat pal naast de vijver staat zomaar een andere nieuwe tuinsoort, een kleine karekiet !!!!

Foto: kleine karekiet als tuinvangst !

Dan sta je wel even vreemd te kijken in je stadstuintje met verder helemaal geen riet in de verre omgeving. de enige verklaring die ik kan geven voor dit gedrag van deze soorten die we anders hier nooit zien is dat ze tijdens hun trekvlucht gedesoriënteerd zijn geraakt door de dichte mist en op de eerste beste plek waar ze ook maar iets herkenbaars wisten te ontwaren naar beneden zijn gedoken.
De mist bleef hardnekkig hangen en daardoor bleven de verdere vangsten zoals verwacht erg tegenvallen. Ook de huismussen hadden al snel door dat die gordijnen met al die parels eraan niet zo aantrekkelijk waren om tegenaan te vliegen. af en toe maakte er toch een vogel een beoordelingsfoutje en belandde toch tussen de gordijnen... Zo ook een inmiddels al volledig uitgekleurde jonge merel. Het was een eerstejaars vrouwtje dat alleen nog als eerstejaars te herkennen was door 2 ongeruide kleine dekveertjes op de vleugelboegen die nog de bruine kleur van het jeugdkleed hadden. Verder was het een opvallend donker exemplaar met een heel grijs kleed, eigenlijk zoals we ze medio november altijd op Schiermonnikoog vangen, zie de foto's.




Foto's: merel-vrouw eerste kalenderjaar, grijs kleed.

Als derde en laatste nieuwe tuinsoort werd er tijdens het opruimen van de netten nog een mannetje goudhaan gevangen. Hoe een dag met weinig vogels toch heel leuk kan zijn..



Foto: larven van de Elzenbladwesp (Craesus septentrionalis).


Foto: Atalanta op vlinderstruik, t is nog steeds zomer !

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------------

Heggenmus 2 / -
Goudhaantje 1 / -
Roodborst 1 / -
Pimpelmees 3 / 1
Merel 1 / -
Koolmees 1 / 1
Kleine Karekiet 1 / -
Huismus 3 / 2
Zwartkop 2 / -
----------------------------------------------------------
Totaal: 19 exemplaren, 9 soorten, 6:30 uren

Geen opmerkingen: