zondag 31 augustus 2014

Vlieland : na een dagje uitstel toch van start.

We zijn vandaag op Vlieland begonnen aan onze eerste ringperiode aldaar voor het najaarsseizoen van 2014. Het was de planning om eergisteren al naar het eiland af te reizen, maar een klein ongelukje thuis zorgde ervoor dat we even een dagje pas op de plaats moesten nemen. Maar goed, alles kwam weer op z'n pootjes en gisteren zijn we dus via het eilandbezoekers onvriendelijke Harlingen naar Vlieland gereisd. Tijdens het afmeren in de veerhaven op het eiland werden we verwelkomd door een ijsvogel die aan het vissen was in het zoute zeewater en daar mee bleef doorgaan tot de boot nog maar zo'n 10 meter van de kade verwijderd was. Dit is toch echt wel mijn eerste europese ijsvogel die ik boven zout water zie.
Vanmorgen vertrok ik om 05:15 uur in het stikdonker naar de vinkenbaan voor onze eerste vangdag. Het was een lekker fietstochtje tegen een zeer zwak noordwestenwindje in met in de verte op zee een voor ons niet onrustbarende onweersbui. Bij aankomst op de baan bleek het geluid niet aan te staan, de timer stond nog niet goed ingesteld. Snel aangezet, goed mixje van soorten gekozen en meteen begonnen met het openschuiven van de netten. Dat ging vlot, Hans had alles prima opgezet en overgedragen.
De eerste ronde viel nogal tegen, slechts 4 vogeltjes. daarna werd het echter snel beter want het werd weer zo'n dag waarop de vogels snel aanvoelen dat het voor het eerst sinds meerdere dagen weer eens goed weer wordt. De vangsten namen langzaam maar zeker toe dus. Tijdens de tweede ronde kwamen er 3 houtduiven laag overvliegen die duidelijk tot trekkers bestempeld mogen worden want laag laverend trokken ze in een rechte lijn gestaag door richting Texel. Even later volgden ook nog 5 kemphanen, altijd leuk. In de loop van de ochend begon de wind iets aan te wakkeren en draaide deze naar het Noorden. dat had tot het gevolg dat de grote bui die we al een tijdje op de Noordzee zagen liggen zich ineens onze richting opstuurde en zich boven het eiland begon te lozen. De piek van de bui duurde ongeveer een minuut of tien maar het miezerde daarna nog ongeveer drie kwartier door. Van een echte opleving van de vangsten was daarna niet echt meer sprake en om 14:30 uur hadden we daarom alle netten gesloten. Uit de polder vertrokken een stuk of 100 groenpootruiters op weg naar foerageerplekken.
Bij de vangsten weinig opmerkelijks maar we kunnen er op deze manier lekker inkomen voor deze periode die voor ons 2 weken gaat duren. Wel een heggenmus met een ring die niet door de VRS derde Kroonspolder is aangelegd en een rietgors met een eigen ring van een paar jaar geleden. Morgen meer vogels en leuke vangsten?

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
-----------------------------------------------------------

Boerenzwaluw 1 / -
Grasmus 1 / -
Boompieper 1 / -
Tuinfluiter 5 / 1
Graspieper 1 / -
Zwartkop 12 / 1
Heggenmus 2 / 1
Tjiftjaf 2 / -
Roodborst 1 / 1
Fitis 11 / 1
Gekraagde Roodstaart 2 / -
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Paapje 1 / -
Pimpelmees - / 1
Zanglijster - / 1
Spreeuw 3 / -
Rietzanger 4 / 2
Groenling 1 / -
Kleine Karekiet 10 / 3
Rietgors 1 / 1
-----------------------------------------------------------
Totaal: 73 exemplaren, 20 soorten, 8:30 uren

Geen opmerkingen: