woensdag 30 juli 2014

Schiermonnikoog 28 Juli 2014 : volle kracht maar half resultaat.

Een pas gesnoeide mistnetopstelling is als een oud mens....... alles gaat hangen !

Als de regen neerdaalt. Oftewel een herhaling van zetten ten opzichte van het weerbeeld van gisteren. De regen kwam nu vroeger en hield langer aan, maar was lichter van aard maar bracht toch nog 2 mm water in de regenmeter. Dat betekent dus dat de meeste regen op het meest geschikte vangtijdstip van de dag viel. Er was dan ook weinig vogel-activiteit in het glop merkbaar. Vooral de veel mindere aanwezigheid van fitissen viel op, al zouden we er uiteindelijk samen met de tjiftjaf toch nog een leuk aantal van bij elkaar sprokkelen. De wind heeft echter toch ook wel invloed gehad op de vangsten van deze kleine soortjes, we zagen meermalen een vogel van dit formaat het net invliegen en er net zo hard weer uit rammelen. De spotvogels deden het weer goed vandaag, met 11 inclusief de terugvangsten bijna een dagrecord voor het groene glop. Ze lijken dan ook een goed broedseizoen te hebben gehad want de meeste vogels die we vangen zijn juveniel.
We hadden ze de afgelopen dagen al een paar maal bij het gebouw gehoord, maar rond het middaguur hingen er ineens 2 adulte mannen huismus in de allereerste meter van de 600 meter mistnet die we hebben staan. De vogels zullen op de nieuwe open plek naast het gebouw (waar meerdere bomen omwaaiden tijdens de oktoberstorm van 2013) wel hebben willen kijken of de bewoners nog broodkruimels uitstrooiden.


Foto: Huismus (Passer domesticus)-man adult.


Foto: langs meerdere netsecties is het momenteel net een strandwandeling.

Na de regen kwam de zonneschijn weer snel tevoorschijn en die zou de gehele dag (in tegenstelling tot grote delen van de rest van het land waar het water met bakken uit de lucht kwam) heerlijk aanwezig blijven. In de loop van de middag begon de wind echter wel aan te wakkeren en begonnen naast blaadjes ook de eerste elzenproppen van het seizoen in de netten te vallen. Gelukkig kregen we bezoek van onze webmaster Evert-Jan Rietbergen dus die kreeg de eer om de allereerste elzenproppen van onze week uit de netten te peuteren.


Foto: Elzenproppen, ringerpesters in wording.....

De wind zou later nog verder aanwakkeren en tegen de avond zitten we al op 5 tot 6 bft. De netten staan op de plekken waar dat op dit moment nodig is goed geschoord dus dat zit wel goed. Helaas drukt de wind de vangsten aanzienlijk.
In één van de avondrondes vingen we nog 2 boerenzwaluwen, daarvan stuiteren er bij vlagerige wind zoals vandaag wel eens enkele in de netten. Verder hebben we nog weer een merelnest ontdekt, ditmaal een nest met 3 eieren in de knot van een els wederom midden tussen de mistnetten op de hoek van sectie 3 en 7. De vrouw heeft een nest gebouwd van eerder dit seizoen door ons gesnoeide rietstengels en wilgentwijgen, erg grof materiaal voor een merel.


Foto: merelnest midden tussen de mistnetten aangetroffen.

Tijdens de avonduren hebben we ook nog even bezoek gehad van de jongste zoon van collega-ringer en oud VRS-ser Ben Nijeboer uit Rijssen. Erg leuk ! Hij kon ons nog vertellen dat thuis in Goor meerdere straten blank hadden gestaan door de behoorlijke waterhoeveelheden die er in korte tijd gevallen waren; en wij maar zweten tijdens onze wandelingen langs de netten door mul strandzand.

Dagtotalen ( nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------------

Blauwborst 1 / 1
Boerenzwaluw 2 / 0
Boomkruiper 1 / 0
Braamsluiper 4 / 0
Fitis 6 / 5
Grasmus 2 / 0
Grauwe vliegenvanger 3 / 0
Groenling 2 / 0
Grote bonte specht 1 / 0
Heggemus 1 / 2
Huismus 2 / 0
Kleine barmsijs 0 / 1
Kleine karekiet 0 / 4
Koolmees 2 / 0
Merel 1 / 0
Pimpelmees 5 / 1
Roodborst 4 / 3
Spotvogel 8 / 3
Tjiftjaf 12 / 7
Tuinfluiter 3 / 1
Vink 2 / 1
Winterkoning 4 / 7
Zwartkop 6 / 2
---------------------------------------------------------------
Totaal: 72 nieuw geringd en 37 teruggevangen = 109 vogels.

Geen opmerkingen: