zaterdag 14 september 2013

13 September 2013, Vlieland : wrakkendag.

Het was vandaag een snel bekeken zaak. weliswaar was het nog prima najaarsweer tijdens de fietstocht naar de vinkenbaan en de uren daarna, maar op de Noordzee zat aan de Westelijke horizon al snel na zonsopkomst een groot dreigend naderend regengebied.
Het bleef vanaf het begin rustig met de vangsten. Er is dus kennelijk hier op het eiland heel geschikt vertrekweer geweest maar slecht vertrekweer in de regio waarvan wij onder de invloedsfeer zitten. De vele gekraagde roodstaarten en tapuiten van gisteren laten zich dus niet meer zien. Nou ja, op een enkeling na dan. dat blijken getuige de gewichten van de vangsten van vandaag overwegend verzwakte vogels te zijn, vogels met een (klein) gebrek, of nog erg jonge vogels die nog behoorlijk wat lichaamsrui moeten afronden alvorens ze op weg kunnen naar betere oorden.


Wel was er weer een beetje aankomst van zanglijsters en waren er duidelijk meer roodborstjes in het terrein aanwezig. Daar vingen we er ineens 5 van en daar zat een exemplaar bij met een vleugel van maar liefst 77 mm, echt geen vogel van hier. En de lichtste roodborst was er eentje die volledig afgevlogen was en een gewichtje had van slechts 13,0 gram. Hij/zij verliet de ringtafel weliswaar kwiek maar vloog als een vlindertje.

Er was vanochtend wel heel goede dagtrek van graspiepers, die waren er opmerkelijk meer dan voorgaande dagen. Tijdens één van de rondes kam er een groepje van 11 kruisbekken over, de eersten die wij in onze twee weken gezien hebben. In de polder was er vanochtend veel onrust onder de grauwe ganzen. Niet alleen zagen we er veel meer dan voorgaande 2 weken, maar er arriveerden er ook duidelijk meer vanuit de richting Texel, die vervolgens na korte tijd gewoon weer terugvlogen naar waar ze vandaan kwamen. Wellicht een zeearend in de polder aanwezig? We weten het niet, wij hebben in ieder geval niets gezien.

Als laatste vermeldenswaard: een boomvalk die even boven de helling van het dijkje van de 4e KP stond te bidden als een torenvalk en vervolgens een prachtige lage fly-by deed pal over onze hoofden en de ringhut onder begeleiding van meer dan 30 huis- en boerenzwaluwen.

om 12:30 uur begon de eerste regen over de Kroonspolders te trekken en hebben we de netten snel gesloten, het was wel duidelijk hoe de zaken er vandaag voorstonden.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------

Waterral 1 / -
Rietzanger 2 / -
Roodborst 5 / -
Kleine Karekiet 2 / -
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Tuinfluiter 4 / -
Zanglijster 1 / -
Zwartkop 6 / 2
Sprinkhaanzanger 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
-----------------------------------------------
Totaal: 26 exemplaren, waarvan 24 nieuw geringd
en 2 teruggevangen, 10 soorten, 4:30 uren.donderdag 12 september 2013

12 September 2013, Vlieland : bling bling en de vroegste Vlielander Bladkoning.

Om 05:20 uur naar de baan gefietst over de Postweg waar af en toe het maanlicht tussen de wolken door piepte en zich spiegelde in de waterplassen op het asfalt. Voordat ik op de vinkenbaan arriveerde had ik al twee regenbuitjes te pakken en de nog steeds stevige wind die inmiddels in de NNW-hoek stond zette de lichte regen nog enige kracht bij.
Snel de netten opengeschoven en nog in het donker geconstateerd dat de eerste zanglijsters in de lucht zaten. Dat resulteerde bij het terugkeren van het openschuiven der netten al in 2 vangsten, en later zou er nog eentje volgen. Alle drie zanglijsters hadden vetgraad 3 en zullen dus waarschijnlijk niet lang hier blijven rondhangen.
Bij het openschuiven van de laatste netten schoot er een vogel over m'n hoofd en knalde iets verderop in de bovenste baan van het net. Het bleek een tapuit, en wel een mooie adulte man met het welbekende boevenmasker over het oog.
Bij zowel de eerste als de tweede ronde spetterde het enige tijd lichtjes en zat er nog behoorlijk wat dreigende bewolking op de Noordzee. Het vangen kwam dientengevolge maar heel langzaam op gang. Bij het eerste licht viel de wind echter wel behoorlijk terug van 4 bft naar 2 en later op de dag zelfs naar 1 bft. Rond 9 uur hadden we nog even een wat pittiger bui, maar de duur daarvan was te overzien. Dus besloten we om een paar keer vaker langs de netten te gaan en het zo uit te zingen zonder dat de vogels er hinder van hoefden te ondervinden. Het werd een gevarieerde dag met uiteenlopende soorten in de netten en natuurlijk nog meer soorten overvliegend. Er kwamen ook weer sijzen binnen, maar duidelijk minder dan gisteren. Wel zaten er een vijftal enige tijd in de toppen van het hout rondom de vinkenbaan verlekkerd te kijken naar de vijver, sijzen zijn altijd dorstig.... maar helaad, na enige tijd gingen ze er vantussen.
Op en langs het puinpad was het de gehele dag een drukte van belang. Het zat er weer behoorlijk vol met tapuiten en gekraagde roodstaarten, duidelijk meer dan gisteren. En daar plukten we dus ook enige vruchten van. Zo vingen we bij de gekraagde roodstaarten een eerstejaars mannetje met een glinsterende bling-bling-ring van de centrale STAVANGER Norway. Die is vast nog niet zo lang onderweg geweest vanaf zijn ringplaats....Foto's: tapuiten, boven links vrouw 1e kalenderjaar en rechts man na eerste kalenderjaar. Onder man na eerste kalenderjaar.

vlak voor de excursie van vandaag was het nog enige tijd spannend wat de paar honderd spreeuwen zouden doen die langzaamaan aangroeiend plaats hadden genomen in het hout van de vinkenbaan. Heel langzaam begonnen de eerste vogels naar beneden te druppelen, maar al snel werd het duidelijk dat het gladgeschoren gazon ze niet trok, maar wel de besdragende Amerikaanse vogelkers achter het slag. Er lieten zich een stuk of 50 spreeuwen invallen en in 5 minuten was de gehele struik leeggevreten. Kort daarna verscheen er een bruine kiekendief ten tonele en die joeg niet alleen alle spreeuwen uit het hout, maar ook de paar honderd exemplaren die ongemerkt verderop tussen de netten waren gaan zitten. In de gehele ronde vingen we er niet één, maar het laatste netje, het puinpad-netje leverde er toch nog 3 op. Inmiddels waren de deelnemers aan de excursie gearriveerd en zij vergaapten zich aan de drie jonge vogels met hun bonte ruiende kopjes.

Foto : bosje spreeuwen...

Direct na afloop van de excursie ontvingen we een journalist en fotograaf van de Leeuwarder courant. Zij arriveerden een uurtje later dan gepland tengevolge van een tragisch ongeval bij de veerboot eerder deze ochtend en kwamen om een artikel te maken over de najaarstrek en de vinkenbaan van Vlieland in het bijzonder. Het wordt een artikel in de weekendbijlage van aanstaande Zaterdag.

Na het interview liep het met de vangsten nog steeds lekker door en dus besloten we (ook omdat het weer er voor morgen opnieuw slechter uitziet) om toch nog even een paar rondes extra te draaien. Daar kregen we geen spijt van want op deze manier hebben we de dag nog een klappertje kunnen bezorgen met de vangst van de vroegste bladkoning hier op de vinkenbaan ooit. Het dijknetje bevestigde zijn/haar reputatie maar weer eens. Je stat overigens wel even heel raar te kijken als je een vogeltje van deze soort op zo'n kale open plek in een net ziet hangen. Een echt heel leuke vangst, maar een superklapper hebben we nog niet...


Foto: bladkoning, eerste kalenderjaar.

Ondanks de weersvooruitzichten voor het weer van morgen bied de dag wel weer goede perspectieven want bij Noorwegen lag de wind voor de kust vanavond om 18 uur heel goed om te vertrekken richting Denemarken en Nederland en lag de wind blokkerend voor een rechtstreekse oversteek naar Groot Brittannië. Zie onderstaande kaart. we wachten maar af wat het morgen zal worden op alweer onze laatste volle dag voor deze vangperiode.

Kaart: het weersysteem tussen Noorwegen, Denemarken, Nederland en Groot Brittannië om 18 uur vanavond.


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------
Waterral 1 / -
Rietzanger 2 / -
Boerenzwaluw 2 / -
Kleine Karekiet 8 / 1
Graspieper 4 / -
Grasmus 2 / 1
Winterkoning 1 / 1
Tuinfluiter 13 / -
Heggenmus 3 / -
Zwartkop 4 / 2
Roodborst 2 / -
BLADKONING 1 / -
Nachtegaal - / 1
Tjiftjaf 1 / -
Witgesterde Blauwborst 2 / -
Fitis 16 / -
Gekraagde Roodstaart 9 / 1
Bonte Vliegenvanger 5 / -
Paapje 2 / -
Spreeuw 4 / -
Tapuit 5 / -
Groenling 2 / -
Groenlandse Tapuit 1 / -
Kneu 2 / -
Zanglijster 3 / -
Rietgors 1 / 1
Sprinkhaanzanger 2 / -
-------------------------------------------------
Totaal: 106 exemplaren, waarvan 99 nieuw geringd
en 7 terugvangsten, 27 soorten, 10:30 uren.

woensdag 11 september 2013

11 September 2013 , vlieland, soms kun je er naar fluiten....

De afgelopen 2 dagen heb ik geen verslag gemaakt van ons verblijf op Vlieland. Het waren dan ook niet de omstandigheden om over naar huis te schrijven. Wind, regen en buien waren ons deel. Eergisteren hebben we aan het eind van de dag nog een aantal vogels kunnen vangen teneinde de nul van papier te krijgen, maar gisteren was dat echt niet te doen. Buien gevolgd door regen overheersten en uiteindelijk werd er voor Vlieland 42 mm neerslag geregistreerd.

Vanmorgen spande het er ook nog steeds om want er hing nog dreigende bewolking en er stond een stevige windkracht 5 tot 6 bft uit het Noorden. Uiteindelijk heb ik besloten om toch wel naar de baan te gaan, en uiteindelijk viel het nog mee met de situatie ter plaatse. Gelukkig staan de meeste netten nog luw.
Meteen bij het eerste licht werd duidelijk dat de eerste groepjes sijzen van dit jaar aan het binnenkomen waren. Er zaten er al een paar maal enkelen tussen de netten en in het hout rond de vinkenbaan en regelmatig kwamen er gedurende de eerste drie uur nog groepjes variërend van 3 tot 15 stuks voorbij.

Verder bleek dat er nieuwe binnenkomst van vooral gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers was. Overal in de struiken langs het puinpad zag je de opflitsende oranje staarten. Verder zaten er tevens enkele tapuiten op het pad. Helaas stond er dus nog steeds een harde wind en lieten de meeste van de vele vogels die er zaten zich niet vangen.

We vingen ook weer een paar fitissen en daarbij een leuk gevalletje van een adulte fitis die de ruin van de armpennen ge-arresteerd had en kennelijk het besluit had genomen om de rest van het rui-karwei in Afrika voort te zetten, zie onderstaande foto.

foto: fitis met gearresteerde armpenrui. pen S3 t/m 6 oud, bleek en rafelig.

Bij de 4 bonte vliegenvangers die we vandaag vingen zat een eerstejaars vogel die nog een deel van de jeugdkleed-veertjes had. Dat is het derde geval van dit seizoen waarbij we dit vaststellen, dit zien we bijna nooit, normaal gesproken vang je in September mooi uitgekleurde jonge vogels die volledige postjuveniele rui hebben doorgemaakt.
Verder ook een adulte bonte vliegenvanger, en dat gebeurt al haast net zo weinig, zie onderstaande foto. Mooi brede afgeronde staartpennen en op de middelste tertial een rond zoompje in plaats van een zoompje met een hapje er in zoals bij het jong op de eerste foto.

Foto: bonte vliegenvanger, 1e kalenderjaar.


Foto: bonte vliegenvanger, na eerste kalenderjaar.

Klein klappertje van vandaag was de vangst van een fluiter. Dat is al behoorlijk laat in het seizoen voor deze soort, maar dat komt de laatste jaren wel vaker voor. In de meeste seizoenen vangen we er 1 of 2, vrijwel zonder uitzondering eerstejaars vogels.Foto's: Fluiter, eerste kalenderjaar.

Aan het eind van het dijkje met het puinpad vond vandaag een heel leuk fenomeen plaats. Een flinke groep boeren- en huiszwaluwen scheerde de gehele ochtend heen en weer boven steeds hetzelfde bosje, telkens steil tegen de wind in als straaljagertjes omhoog schietend en daarna een nieuw rondje vliegend. Kennelijk zaten er precies op die plek veel insecten die op deze manier goed te vangen waren. Onder de groep zaten tevens een stuk of 15 witte kwikstaarten die kennelijk meeprofiteerden. Helaas stond het naburige dijknetje vol op de wind en dus konden wij er alleen naar fluiten...... en van het tafereeltje genieten natuurlijk.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Boompieper 1 / -
Tuinfluiter 3 / -
Winterkoning - / 1
Zwartkop 2 / -
Heggenmus 1 / 1
Fluiter 1 / -
Gekraagde Roodstaart 6 / -
Fitis 6 / -
Paapje 2 / -
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Rietzanger - / 1
Bonte Vliegenvanger 4 / -
Kleine Karekiet - / 2
Spreeuw 1 / -
Grasmus 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 34 exemplaren, 29 nieuw geringd en 5
teruggevangen, 15 soorten, 7:30 uren .

maandag 9 september 2013

7 en 8 September 2013, Vlieland : groenlandse tapuit en texaans geluid.

Vol goede moed naar de baan gefietst, alwaar ik meteen weer kon vaststellen dat het nachtgeluid ook niet veel langer was gaan spelen na enig onderhoud aan de accu's. Dus de andere installatie maar snel aangegooid en begonnen met het openschuiven van de netten. Er was opnieuw vrijwel geen ritsel-index, maar toch vloog er af ne toe een vogel op uit de struiken. De eerste paar rondes langs de netten leverden echter al snel het duidelijke beeld op dat er toch vooral wegtrek was geweest, maar dat er maar weinig nieuwe aanvoer van vogels was geweest.
Het dijknetje dat we dwars over het puinpad hebben staan leverde vandaag wel weer leuke resultaten op met soorten als graspieper, paapje en.... een prachtige Groenlandse Tapuit !Foto: Groenlandse tapuit, eerste kalenderjaar.

De vangsten werden vandaag nog enigszins positief beïnvloed door de zware bewolking en het totaal wegvallen van de wind, maar het was duidelijk dat er maar amper nieuwe vogels op het eiland zaten. Wel zagen we regelmatig tienduizenden stelten in de lucht boven het wad, een zeer indrukwekkend tafereel. Verder vandaag overdag wel enige trek van wulp, groenpootruiter, boerenzwaluw en graspieper, af en toe ook kwikstaarten.

Dagtotalen 7 Sept. (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------------

Graspieper 1 / -
Grasmus 1 / 1
Winterkoning 1 / 3
Tuinfluiter 8 / 3
Heggenmus 2 / 1
Zwartkop 29 / 1
Gekraagde Roodstaart 1 / 1
Tjiftjaf 2 / -
Paapje 2 / -
Fitis 8 / 2
Groenlandse Tapuit 1 / -
Bonte Vliegenvanger 1 / -
Rietzanger 1 / 1
Baardmannetje 3 / -
Kleine Karekiet 6 / 4
Groenling 1 / -
Braamsluiper 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 86 exemplaren, 69 nieuw geringd en
17 terugvangsten, 17 soorten, 6:45 uren.


Teruggekomen op de Zwaluw wachtte ons een verrassing. We ontvingen per SMS een berichtje van onze buren in het huisje de zwaluw. Als dank voor het interviewtje dat ze over de vinkenbaan en het ringwerk op de website van het festival hadden mogen maken kregen we ieder een dagkaart voor genodigden voor de zaterdag van het festival. YES ! Dat betekende dus dat ik naar mijn favoriete band van dit moment kon. The black angels stonden voor de avond geprogrammeerd. En zo zit je dan eerst op de stilste plek van het eiland en zo sta je dan na een lekker fietstochtje over een vrijwel windstil eiland met je hakken in het met hooi bestrooide concertduin van de Tokkelbaan achter de jachthaven in de grootste bak herrie die het eiland dezer dagen ook kent...
het was een fantastisch concert, maar natuurlijk veel te kort. Hadden we op de vinkenbaan maar een klein beetje van het geluid dat het festival beschikbaar heeft......


Foto: The black angels op 'into the great wide open'.

Zondag 8 September 2013 : na regen komt.... nog meer regen.
Vanmorgen om 05 uur opgestaan en al heel snel geconcludeerd dat het helemaal mis was met het weer. Regen, regen, regen. Het heeft het grootste deel van de ochtend gestaag doorgeregend, uiteindelijk resulterend in 16 mm neerslag. Het veldje voor de Zwaluw stond helemaal blank. Na de middag hebben we een strandwandeling gemaakt. De dammen op het Noordzeestrand stonden behoorlijk vol met meeuwen, zoals we de laatste jaren wel gewoon zijn, hoofdzakelijk adulte exemplaren. Tussen de meeuwen ook enkele tientallen scholeksters, steenlopers, 2 rosse grutto's en een oeverloper.
Tegen de avond zijn we toch nog maar even naar de baan gefietst om te proberen om de nul voor vandaag nog van papier te krijgen. Er zaten niet echt veel vogels in de struiken, maar we wisten er toch nog een aantal te verschalken. Daarbij weinig verrassende vangsten, maar leuk was nog wel de terugvangst van een nachtegaal die alhier geringd is in de week voorafgaand aan onze periode.

Dagtotalen 8 Sept. (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------------

Winterkoning 1 / 1
Grasmus 1 / -
Nachtegaal - / 1
Tuinfluiter - / 1
Gekraagde Roodstaart - / 1
Zwartkop - / 1
Kleine Karekiet 1 / -
Fitis 1 / 1
---------------------------------------------------
Totaal: 10 exemplaren, 4 nieuw geringd en 6 terug-
gevangen, 8 soorten, 1:45 uren.