vrijdag 22 november 2013

Schiermonnikoog 21 November 2013 : nek aan drek-race tussen merel en waterral.

Hanneke is vanmorgen extra vroeg naar de rallenkooien gelopen om te kijken of de flink actieve rallen van vannacht ook op dit tijdstip al in de kooien zouden lopen. Om 06:30 uur vertrok ze en ja hoor, korte tijd later kwam ze met 5 waterrallen terug. Tijdens de later volgende officiële eerste ronde was het inmiddels weer iets begonnen te vriezen; er kwamen opnieuw weer enkele merels het Glop binnenvallen. We vingen er meteen een paar van maar erg indrukwekkend was het zeker niet. Wel was goed merkbaar dat er nog steeds van alles in de lucht zat, vinken, kepen, koperwieken en af en toe weer barmsijzen die zich bij de groepjes in het elzenbos voegden. Tijdens het teruglopen zagen we in de richting van het veldlab een groep van ongeveer 50 houtduiven uit Noord aan komen vliegen, ze vlogen precies richting sectie 6 in de schapenweide. Dat biedt perspectieven denk je dan even, maar de volgende ronde sta je weer met beide benen op de grond, niks naks nada. Een kleinere groep vliegt wel regelmatig op uit één van de eiken tussen veldlab en Kooiweg en keert ook even regelmatig terug.

Voor het veldlab zat enige tijd een grote lijster te alarmeren, hij kreeg regelmatig bijval van enkele kramsvogels en koperwieken. Er bevond zich kennelijk iets in de bosjes waar wij geen weet van hadden…. 's Middags zagen we bij de Arnicaweide een buizerd in een lichte kleedvorm die verdacht veel leek op de buizerd die eerder dit seizoen werd gevangen door Jos v.d. Staaij en André van Loon.
Het werd een heerlijke rustige najaarsdag met al een beetje een winters karakter, met het lekkere zonnetje in de ochtend dat het riet van oranje tinten voorzag en met knisperend gras en modder onder je voeten leek het alsof het een Februaridag was. Gelukkig was de snijdend koude wind van gisteravond helemaal gaan liggen, al bij de eerste ronde hebben we de netten van sectie 6 weer open kunnen schuiven.

Foto: in de avonduren troffen we nog een tegen de netten rustende libel aan.

In de middag zagen we door de bovenramen van het veldlab gedurende vele uren in het mooi scherpe licht van de zon vele tientallen sijzen en barmsijzen op de talrijke elzenproppen foerageren. Eindelijk kwamen er wat meer sijzen en barmsijzen vanuit de boomtoppen naar beneden, we vingen vandaag over de gehele dag verspreid 10 sijsjes en 3 grote + 2 kleine barmsijsjes.


Foto's: opnieuw een grote barmsijs.

In de vroege avond begon het al weer lichtjes te vriezen en bleef het onder de alweer krimpende maar toch nog fel schijnende maan nog steeds windstil. De eerste avondronde leverde nog 1 waterral op, een tweede vloog een eindje parallel voor mij uit langs de netten. Verder was het behoorlijk stil in het gebied.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------------
Waterral 18 / -
Koolmees - / 2
Heggenmus - / 2
Vink 3 / 1
Roodborst - / 2
Keep 1 / -
Merel 17 / 5
Sijs 10 / -
Zwartkop 1 / -
Grote Barmsijs 3 / -
Pimpelmees - / 1
Kleine Barmsijs 2 / -
----------------------------------------------------
Totaal: 68 exemplaren, 55 nieuw geringd,
13 teruggevangen, 12 soorten in 17:29 uren.


Geen opmerkingen: