vrijdag 22 november 2013

Schiermonnikoog 20 November 2013 : wiite randjes....

De dag begon weer lekker rustig met een zacht briesje en heel helder weer onder een halfbewolkte hemel. De natuur leek mijn lief op haar verjaardag te willen trakteren op een heerlijke herfstdag. En dat werd het wel....
Ter hoogte van sectie 4 en 5 bleek het gras en mos licht bevroren te zijn, het knisperde lekker onder de laarzen. Bij terugkomst bij het gebouw bleek ook het laagje water in de kruiwagen te zijn bevroren. Er kwamen wel wat merels binnenvallen, maar dat stelde amper wat voor.
Op het moment dat we tijdens de 1e ronde bij sectie 8 stonden begonnen rondom ons roofvogels te krijsen en kekkeren. Je kon precies de buizerd, de havik en minimaal 1 sperwer lokaliseren en dat kwam goed overeen met de geijkte plekken waar je ze in het voorjaar ook treft. Vooral in de omgeving van het haviknest van de afgelopen paar jaar ging het even flink tekeer. Maar enkele tellen later kwam er uit die hoek een slechtvalk uit de bosjes en die koos klimmend het luchtruim richting polder. De vogel werd ronduit uitgejouwd door de lokale roofvogels die op hun plekje in de directe omgeving zaten en meerdere vinken en graspiepers deden verwoede pogingen om de valk daarbij te begeleiden. De eerste ronde leverde 6 waterrallen in de kooien op, 4 merels, een koperwiek en een ongeringde plus een geringde pimpel op.

Foto: nachtvorst in het vangterrein, de netten bleven nog vorstvrij.

Niet slecht en er vloog nog van alles boven het terrein rond, van meerdere pimpels tot, ik zou haast zeggen vanzelfsprekend, groepjes barmsijzen, putters en sijzen. Daarvan vingen we er de gehele ochtend weer niet één. 's Middags wel enkele putters en sijsjes.
De rallen bleven opnieuw eigenlijk met 1 of 2 per ronde de hele dag weer doorvangen en er zat weer behoorlijke spreiding in grootte. Superdikke rallen als afgelopen dagen zaten er niet meer bij.
Aan het eind van de middag sloten we de daglichtrondjes af met een terugvangst van een mannetje vink met oude ring. De vogel bleek een enorm papilloma-gezwel te hebben aan de linkerpoot, maar leek daar (kijkend naar zijn algehele conditie) niet veel hinder van te hebben. Een blik in de database leerde ons dat de vogel al op 11 September 2009 is geringd en dat er toen niks met de voet aan de hand was. Pas meerdere vangsten later stond voor het eerst genoteerd dat er een gezwel aan de linker voorteen zat. Daarna zag je aan een deel van de omschrijvingen dat het gezwel aan het groeien was geslagen. Nu zat het aan de gehele tenen en vormde een grote lelijke klompvoet. De vogel lijkt er goed onder te gedijen want had een prima conditie.

Foto: vink met papilloma-gezwel aan de linkerpoot.

In de eerste 2 uren na het invallen van de duisternis passeerde er een regengebied over Schiermonnikoog. En net zoals de beste avond van eerder deze week lijkt het erop dat die regen veel rallen uit het luchtruim heeft geplukt, want we liepen om 22:15 uur een rondje met 7 rallen in de kooien. En opnieuw zaten er meerdere in de struiken en zagen we 2 exemplaren bij de kooien weglopen. In de struiken waren in de avondschemer ook een paar spreeuwen gaan slapen, daarvan pestten we er 1 een mistnet in, de tweede spreeuw van het jaar.
In de laatste ronde zitten er nog weer 4 rallen in de kooien maar komen we er met slechts 3 terug op het gebouw. We bleken in de vorige ronde het klepje van 1 der opvangkooitjes te hebben laten openstaan; weg was de vogel op het moment dat ik 2 stappen in de modder had gezet. Bij 1 van de 3 vogels blijkt op de ringtafel dat ie een oude herstelde open beenbreuk in de rechtertarsus heeft. Hij kan ondanks het uit de poot stekende stuk bot de poot toch nog gebruiken. Iets wat die fazant bij hotel van der werff niet meer kan zeggen…..

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------------------

Waterral 22 / 1
Spreeuw 1 / -
Roodborst - / 2
Vink 4 / 1
Merel 9 / 2
Putter 2 / -
Koperwiek 1 / -
Sijs 4 / 1
Pimpelmees 1 / 1
-------------------------------------------------------
Totaal: 52 exemplaren, 44 nieuw geringd en 8
terugvangsten, 9 soorten in 16:14 uren.

1 opmerking:

Dział Przyrody MŚO zei

We caught a few finches with papilloma. Great shots!
Greetings from two ornithologists from Poland
We wish you interesting bird observations :-)