maandag 18 november 2013

Schiermonnikoog 17 November 2013 : een nuldagje met een opmerkelijke avond.

De eerste ronde werd gelopen met zwaar bewolkt maar nog net droog weer. Het was helemaal windstil geworden op het eiland en dat zou het grootste deel van de dag zo blijven. Het leek of de weergoden wisten dat we minder te doen hadden want in de middaguren kwam er af en toe een zucht wind opzetten die ons weer aan het werk zette met het plukken van eikenblad uit de netten in de schapenweide. De eerste ronde was een uitgesproken desillusie; we hadden gerekend op een goede rallenvangst want het was er een heel mooie nacht voor geweest, dachten wij….. We kwamen terug met 2 vogels, een waterral en een roodborst, beide terugvangsten. Het was verder doodstil in het terrein. Het voelt wel weer heel zacht aan buiten, we treffen nog weer 2 mestkevers in de netten. op de rand van de berken en de schapenweide treffen we een bruinrode heidelibel (Sympetrum striolathum).

Foto: bruinrode heidelibel (Sympetrum striolathum).

De tweede ronde was beter; net als in voorgaande dagen waren er in het bos flink wat sijzen, putters en barmsijzen verzameld om te gaan foerageren op de elzenproppen. Dat belooft nog wat als de zaden in de bomen op zijn en ze gedwongen zijn om het pad op te zoeken…. Maar ja, dan zullen wij wel vertrokken zijn.
We vangen een kleine en een grote barmsijs die keurig naast elkaar in het net hangen, verder van alles wat, vink, merel, waterral en 1 sijs. Over het achterste deel van de opstelling komen 4 wilde zwanen van zee gevlogen. Bij de daaropvolgende ronde weten we niet wat we zien, het bos achter het veldlab is vergeven van enkele honderden sijzen, in iets mindere mate barmsijzen en ook nog aangevuld met putters. Vooral de sijzen vliegen regelmatig onrustig en paniekerig rond alsof ze een sperwer in de buurt weten te zitten. De vogels blijven meerdere uren volop aanwezig maar we vangen er amper iets van.

Foto: kleine en grote barmsijs / Carduelis cabaret en Carduelis flammea.


Foto: Grote barmsijs Carduelis flammea.


Foto: kleine barmsijs Carduelis cabaret.

Na de middag hebben we volledig onverwacht ineens 5 putters in de netten rond de Ebelbrug hangen. Tevens nog 5 waterrallen tegelijk in kooi nummer 8 en verderop zit er ook nog één in kooi 5.
We hebben een uitgesproken nul-dag; nee niet omdat we ZO weinig vangen, maar omdat opmerkelijk veel vogels compleet afgeronde biomtrische maten hebben, vooral bij de gewichten. We beginnen nog te twijfelen aan de kwaiteit van de weegschaal maar die blijkt o.k. te zijn. Deze dag staat voorts in het teken van maar liefst 2 nieuwe jaarsoorten. Jawel, maar liefst 2 op 1 dag…. Een waterhoen in kooi 8 en een spreeuw (zeker, een spreeuw als nieuwe jaarsoort op 17 November…..). De spreeuw vangen we in het donker, recht voor de luidspreker waar op dat moment het geluid van waterral weer draait. Tijdens de rallenronde van 22:45 uur motregent het. In de lucht zijn behoorlijk wat piepjes van koperwieken te horen en komen vrijwel continu smienten overgevlogen. Er is ook een briesje op komen te staan uit oostelijke richting. De grofmazige netten van sectie 6 worden ontbladerd en gesloten. Daarna is het tijd voor de kooi-inspectie. Wat ! Er springen op meerdere plekken rallen van het pad het riet en de struiken in en ik hoor er meerdere van de wilgentoppen springen. In kooi 5 zit een ral, in kooi 8 zitten er 2 en in kooi 4 zitten er…. 6 ! Wow, dat heb ik in alle Novembermaanden nog nooit eerder meegemaakt tijdens de avondvangsten. Op de weg terug springt er ook nog een merel uit de struiken en vliegt pal achter mij het mistnet in. Daar had ik nou net geen zakje meer voor dus die gaat los in de hand mee. Voor deze controles gebruik ik ivm de modderpaden de fiets en loop vanaf de Kooiweg via het meteoveld naar de opstelling. Op de terugweg loopt de ketting me er ook nog eens een keer af, dat wordt dus toch maar weer lopend terug…..
Bij de rallen blijkt 1 terugvangst te zitten, een ral die door Symen Deuzeman op 6 november is geringd en inmiddels in gewicht is toegenomen van 88,5 naar 99,4 gram. Bij de overige rallen zit de zwaarste die we hier in het Glop ooit hebben gehad. Een voor de zekerheid 2e keer wegen brengt geen verandering in wat we eerst niet geleoven : 170 gram !

We moeten deze week wegens onverwachts snelle afronding van een verhuismogelijkheid een beetje spoed zetten achter het afronden van het seizoen, net nu er zoveel Carduelisjes in het terrein zitten. Daarom heeft hanneke aan het eind van de middag sectie 4 en de eerste lange baan van sectie 5 alvast gesloten en binnengehaald en bij de kachel gehangen, morgen volgen meer netten.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------------
Goudhaan 1 / 0
Grote Barmsijs 1 / 0
Keep 2 / 1
koolmees 0 / 1
Kleine Barmsijs 2 / 0
Merel 2 / 9
Pimpel 0 / 1
Putter 5 / 0
Roodborst 0 / 4
Sijs 2 / 0
Spreeuw 1 / 0
Staartmees 0 / 1
Vink 6 / 0
Waterhoen 1 / 0
Waterral 16 / 5
Winterkoning 0 / 2
------------------------------------------------
Totaal: 63 vogels, 39 nieuw geringd en
24 teruggevangen, 16 soorten in 15:59 uren.

Geen opmerkingen: