maandag 28 oktober 2013

Vlieland : storm, je mond valt er van open....

Wat een dag ! Geen vogels in de handen gehad, maar er gebeurde van alles...

Opgestaan met meteen al behoorlijke wind en grote plassen water voor het huisje. Er was dus al een hele plens gevallen in de afgelopen uren. De wind begon keurig zoals voorspeld vanaf 9 uur pas echt toe te nemen. rondom de zwaluw sloeg het gras alle kanten al op en zowel grashalmen als rozenstruiken lagen plat tegen de grond gedrukt in de continu meppende en striemende wind.
Marc was al vroeg naar de duinovergang vertrokken en heeft het een paar uur vol weten te houden om te kijken wat er over zee kwam langs vliegen. Dat was heel beperkt, de meeste vogels lijken gisteren al een goed heenkomen te hebben gezocht.
Rond het middaguur begon de storm op zijn hevigst te geraken en we hebben een ommetje gemaakt rondom het Posthuis en het Posthuiswad. Dat was amper te doen maar we hebben wel lekker in de wind kunnen hangen. Holmer werd als lichtste in het gezelschap zelfs even weggeblazen. Bij het plasje van de 1e Kroonspolder waren complete waterhozen gaande en de regen die ik dacht in mijn gezicht te krijgen bleek al snel zout te zijn. Wow, zeewater als regen op zo'n afstand ten opzichte van de windrichting.... toch wel 2,5 kilometer. Langs het plasje stonden circa 100 bonte strandlopers en drieteentjes hun best te doen om zichzelf staande te houden. En dat in een biotoopje waar je ze bepaald niet verwacht....

Toen de storm op zijn hevigst over het eiland raasde zijn we toch maar even naar binnen gevlucht want de dakpannen van de nieuwe zomerhuisjes en het Posthuis begonnen in het rond te vliegen. Ik kon voordat we naar binnen gingen nog net even onze vuilcontainer (die net voor het weekend was geleegd) oprapen voordat ie het bos van het bomenland binnenrolde.
Uiteindelijk is het dan toch wel opmerkelijk om te zien hoe op zo'n plek achter op het eiland de oudste gebouwen de minste schade hebben..... bij de zwaluw bleef het beperkt tot 3 dakpannen. Hoe de schade op de vinkenbaan zal zijn weten we natuurlijk totaal nog niet, we durfden het nog niet aan om ons een weg te banen naar de andere kant van de polder. Dat zien we morgen dus pas.
In het dorp schijnt ongeveer de helft van de huizen lichte of zwarte schade aan de daken te hebben en heeft de brandweer de Dorpsstraat enige tijd afgesloten wegens omgewaaide bomen en gevaar van rondvliegende dakpannen.

Ik ben nog wel even op pad geweest langs de noordrand van het bomenland en trof daar zoals te verwachten viel enkele afgebroken dennen, maar ook midden in het bos totaal uitgeschroefde dennenkronen. typisch de schade die je in een bos kunt verachten als er een storm raast met zulke sterke uitschieters in de windstoten. De zwaarste windstoot die hier vandaag werd gemeten was 151 km/uur, voor Nederland nog net overtroefd door Lauwersoog met 1 km/uur hardere wind. In het bos waren slechts enkele winterkoninkjes en goudhaantjes te zien en hoorde ik 1 keer de kenmerkende roep van een waterpieper over de boomtoppen klinken, niet de minste waarneming op zo'n dag.


Storm in Nederland, je mond valt er van open...


De polderweg en de plas er naast : waterhozen !


Kaart van de zwaarste windstoten in Nederland.


Windkaart Nederland 11 uur.


Kaart van de ligging van de zuidwesterstorm om 13 uur, oranje is 10 bft, paars is 12 bft.


De meest krachtigste windvlaag om 12:10 uur.


Stormschade? Het eiland snoeit zichzelf.


Nog luciferhoutjes nodig?


Twee van de dikste eiken in het bomenland ontsprongen de dans niet omdat ze nog vol in het blad stonden.


Ook het NIOO ontkwam niet aan stormschade....


Maar de oudste boom van het eiland staat nog !

Geen opmerkingen: