zaterdag 14 september 2013

13 September 2013, Vlieland : wrakkendag.

Het was vandaag een snel bekeken zaak. weliswaar was het nog prima najaarsweer tijdens de fietstocht naar de vinkenbaan en de uren daarna, maar op de Noordzee zat aan de Westelijke horizon al snel na zonsopkomst een groot dreigend naderend regengebied.
Het bleef vanaf het begin rustig met de vangsten. Er is dus kennelijk hier op het eiland heel geschikt vertrekweer geweest maar slecht vertrekweer in de regio waarvan wij onder de invloedsfeer zitten. De vele gekraagde roodstaarten en tapuiten van gisteren laten zich dus niet meer zien. Nou ja, op een enkeling na dan. dat blijken getuige de gewichten van de vangsten van vandaag overwegend verzwakte vogels te zijn, vogels met een (klein) gebrek, of nog erg jonge vogels die nog behoorlijk wat lichaamsrui moeten afronden alvorens ze op weg kunnen naar betere oorden.


Wel was er weer een beetje aankomst van zanglijsters en waren er duidelijk meer roodborstjes in het terrein aanwezig. Daar vingen we er ineens 5 van en daar zat een exemplaar bij met een vleugel van maar liefst 77 mm, echt geen vogel van hier. En de lichtste roodborst was er eentje die volledig afgevlogen was en een gewichtje had van slechts 13,0 gram. Hij/zij verliet de ringtafel weliswaar kwiek maar vloog als een vlindertje.

Er was vanochtend wel heel goede dagtrek van graspiepers, die waren er opmerkelijk meer dan voorgaande dagen. Tijdens één van de rondes kam er een groepje van 11 kruisbekken over, de eersten die wij in onze twee weken gezien hebben. In de polder was er vanochtend veel onrust onder de grauwe ganzen. Niet alleen zagen we er veel meer dan voorgaande 2 weken, maar er arriveerden er ook duidelijk meer vanuit de richting Texel, die vervolgens na korte tijd gewoon weer terugvlogen naar waar ze vandaan kwamen. Wellicht een zeearend in de polder aanwezig? We weten het niet, wij hebben in ieder geval niets gezien.

Als laatste vermeldenswaard: een boomvalk die even boven de helling van het dijkje van de 4e KP stond te bidden als een torenvalk en vervolgens een prachtige lage fly-by deed pal over onze hoofden en de ringhut onder begeleiding van meer dan 30 huis- en boerenzwaluwen.

om 12:30 uur begon de eerste regen over de Kroonspolders te trekken en hebben we de netten snel gesloten, het was wel duidelijk hoe de zaken er vandaag voorstonden.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------

Waterral 1 / -
Rietzanger 2 / -
Roodborst 5 / -
Kleine Karekiet 2 / -
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Tuinfluiter 4 / -
Zanglijster 1 / -
Zwartkop 6 / 2
Sprinkhaanzanger 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
-----------------------------------------------
Totaal: 26 exemplaren, waarvan 24 nieuw geringd
en 2 teruggevangen, 10 soorten, 4:30 uren.Geen opmerkingen: