woensdag 11 september 2013

11 September 2013 , vlieland, soms kun je er naar fluiten....

De afgelopen 2 dagen heb ik geen verslag gemaakt van ons verblijf op Vlieland. Het waren dan ook niet de omstandigheden om over naar huis te schrijven. Wind, regen en buien waren ons deel. Eergisteren hebben we aan het eind van de dag nog een aantal vogels kunnen vangen teneinde de nul van papier te krijgen, maar gisteren was dat echt niet te doen. Buien gevolgd door regen overheersten en uiteindelijk werd er voor Vlieland 42 mm neerslag geregistreerd.

Vanmorgen spande het er ook nog steeds om want er hing nog dreigende bewolking en er stond een stevige windkracht 5 tot 6 bft uit het Noorden. Uiteindelijk heb ik besloten om toch wel naar de baan te gaan, en uiteindelijk viel het nog mee met de situatie ter plaatse. Gelukkig staan de meeste netten nog luw.
Meteen bij het eerste licht werd duidelijk dat de eerste groepjes sijzen van dit jaar aan het binnenkomen waren. Er zaten er al een paar maal enkelen tussen de netten en in het hout rond de vinkenbaan en regelmatig kwamen er gedurende de eerste drie uur nog groepjes variërend van 3 tot 15 stuks voorbij.

Verder bleek dat er nieuwe binnenkomst van vooral gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers was. Overal in de struiken langs het puinpad zag je de opflitsende oranje staarten. Verder zaten er tevens enkele tapuiten op het pad. Helaas stond er dus nog steeds een harde wind en lieten de meeste van de vele vogels die er zaten zich niet vangen.

We vingen ook weer een paar fitissen en daarbij een leuk gevalletje van een adulte fitis die de ruin van de armpennen ge-arresteerd had en kennelijk het besluit had genomen om de rest van het rui-karwei in Afrika voort te zetten, zie onderstaande foto.

foto: fitis met gearresteerde armpenrui. pen S3 t/m 6 oud, bleek en rafelig.

Bij de 4 bonte vliegenvangers die we vandaag vingen zat een eerstejaars vogel die nog een deel van de jeugdkleed-veertjes had. Dat is het derde geval van dit seizoen waarbij we dit vaststellen, dit zien we bijna nooit, normaal gesproken vang je in September mooi uitgekleurde jonge vogels die volledige postjuveniele rui hebben doorgemaakt.
Verder ook een adulte bonte vliegenvanger, en dat gebeurt al haast net zo weinig, zie onderstaande foto. Mooi brede afgeronde staartpennen en op de middelste tertial een rond zoompje in plaats van een zoompje met een hapje er in zoals bij het jong op de eerste foto.

Foto: bonte vliegenvanger, 1e kalenderjaar.


Foto: bonte vliegenvanger, na eerste kalenderjaar.

Klein klappertje van vandaag was de vangst van een fluiter. Dat is al behoorlijk laat in het seizoen voor deze soort, maar dat komt de laatste jaren wel vaker voor. In de meeste seizoenen vangen we er 1 of 2, vrijwel zonder uitzondering eerstejaars vogels.Foto's: Fluiter, eerste kalenderjaar.

Aan het eind van het dijkje met het puinpad vond vandaag een heel leuk fenomeen plaats. Een flinke groep boeren- en huiszwaluwen scheerde de gehele ochtend heen en weer boven steeds hetzelfde bosje, telkens steil tegen de wind in als straaljagertjes omhoog schietend en daarna een nieuw rondje vliegend. Kennelijk zaten er precies op die plek veel insecten die op deze manier goed te vangen waren. Onder de groep zaten tevens een stuk of 15 witte kwikstaarten die kennelijk meeprofiteerden. Helaas stond het naburige dijknetje vol op de wind en dus konden wij er alleen naar fluiten...... en van het tafereeltje genieten natuurlijk.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Boompieper 1 / -
Tuinfluiter 3 / -
Winterkoning - / 1
Zwartkop 2 / -
Heggenmus 1 / 1
Fluiter 1 / -
Gekraagde Roodstaart 6 / -
Fitis 6 / -
Paapje 2 / -
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Rietzanger - / 1
Bonte Vliegenvanger 4 / -
Kleine Karekiet - / 2
Spreeuw 1 / -
Grasmus 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 34 exemplaren, 29 nieuw geringd en 5
teruggevangen, 15 soorten, 7:30 uren .

Geen opmerkingen: