zondag 1 september 2013

1 September 2013 , Vlieland : een stille nacht en een stille dag.

Gisteravond laat ben ik nog even opnieuw naar de vinkenbaan gefietst om te kijken of ik het probleem met de geluids-installatie nog kon oplossen. Na een uurtje zoeken en proberen mest ik de handdoek weer in de ring gooien en kon ik onverrichterzake weer terug naar de Zwaluw en naar bed. Helaas, weer een stille nacht......
Vanmorgen tijdens de fietstocht naar de baan meteen al Noordwesten wind met een kracht van 5 beaufort en ook voelbaar frisser dan de voorgaande nacht. Het was weliswaar zwaarbewolkt, maar het bleef vooralsnog droog. De ritselindex tijdens het openschuiven van de netten resulteerde net als gisterochtend in een dikke nul,nul.
De eerste ronde leverde weliswaar iets meer aan vogels op maar het was al wel snel duidelijk dat het geen beste vangdag zou worden. Wel een waterral in de inloopkooi die het dichtst bij de ringhut staat. Het was een eerstejaars vogel die nog volledig in het juveniele verenkleed zat. Kortom een geheel bont verenpak in tegenstelling tot het mooi egale grijze kleed van de eerste winter of, sterker nog, een adulte waterral.

Foto: waterral 1e kalenderjaar in jeugdkleed.

Verder het gebruikelijke spul aan soortjes die je nu kunt verwachten, variërend van tuinfluiter tot fitis en zwartkop tot kleine karekiet. En zo zou het vanochtend de gehele ochtend blijven. Er was ook amper zichtbare trek, of het zouden de af en toe overvliegende klein groepjes boerenzwaluwen en huiszwaluwen moeten zijn die het vermelden nog enigszins waard zijn. Ook af en toe een enkele boompieper of enkele individuen van graspieper. Ondanks de stevige wind die de gehele dag bleef doorwaaien was het toch nog verbluffend luw tussen de struiken. En zo kon het gebeuren dat dan toch nog de fitis de meest talrijk gevangen vogelsoort van vandaag werd. Daarbij verschillen in vleugellengte variërend van 62 mm tot 70,5 mm.

Foto: fitis met vleugel van maar liefst 70,5mm; toch te geel voor een Ph. Acredula.

We vingen vandaag een rietzanger terug die in de Augustusmaand aan de andere kant van de Kroonspolder was geringd door de gebroeders van Ree. En een ongeringde koolmees.... het NIOO heeft hier in deze hoek van het eiland dus klaarblijkelijk wel weer een nestje gemist.
Tegen een uur of 10 kwam er nog even een sperwer-vrouw laag over de baan vliegen, maar dat was dan ook de meest opvallende veldwaarneming van vandaag.
op de zuidwand van de hut zat voor het grootste deel van de dag een rood weeskind zon te vangen, zie foto.


Om een uur of 1 sprongen we weer op de fiets terug naar de Zwaluw ; het was wel weer mooi geweest. Verbluffend hoe sterk de vangsten terugvallen als je geen lokgeluid meer gebruikt, je kunt dan eigenlijk na een uur of 11 wel inpakken. Wie weet wordt het morgen beter, maar de wind blijft nog in de verkeerde hoek zitten en blijft doorstaan.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Waterral 1 / -
Kleine Karekiet - / 2
Graspieper 1 / -
Braamsluiper - / 2
Winterkoning 4 / 2
Grasmus 1 / -
Witgesterde Blauwborst - / 1
Tuinfluiter 1 / 2
Gekraagde Roodstaart - / 3
Zwartkop 2 / -
Merel 1 / -
Fitis 7 / -
Rietzanger 1 / 2
Koolmees 1 / -
----------------------------------------------
Totaal: 34 exemplaren, 20 nieuw geringd en 14
terugvangsten, 14 soorten, 7:40 uren.

Geen opmerkingen: