maandag 29 juli 2013

De hoogste tijd.....

om weer eens een bericht te posten. Een heel voorjaar is alweer verstreken zonder dat ik ook maar één bericht heb kunnen plaatsen. Dat had uiteenlopende redenen waarbij ziekte, internetloosheid, financiële nood, depressiviteit maar gelukkig ook lekker stevig buiten werken kernwoorden zijn. Daarbij nog behoorlijk lopende vangsten van terugtrekkende mezen van de invasie die we het najaar van 2012 hebben mogen beleven. In Maart 2013 kwamen vele kool- en pimpelmezen in de tuin van Hanneke in Raalte nog even buurten om een ring te halen. een stuk of 400 hebben we er nog kunnen uitdelen.

We hebben voor wat betreft de holenbroedende zangvogelsoorten wel het meest merkwaardige broedseizoen achter de rug dat ik in de 37 jaar dat ik deze soorten volg heb meegemaakt. Allereerst kregen we (of liever gezegd : de vogels...) te maken met een lang aanhoudende winter met kou gevolgd door droogte. Met tot gevolg dat de ei-leg heel laat begon. we beleefden op de Hoge Veluwe een ongelofelijk contrast met in 2012 de vroegste 1e ei-leg en nu in 2013 met 1 dag erbij de laatste gemiddelde 1e ei-leg in de historie van het langjarig onderzoek aan holenbroeders van het NIOO. Ook het wild op de Veluwe had een zware winter met amper voer achter de rug; in het park waren veel bomen ontschorst en zelfs de moeflons verlieten de hei om in het bos op zoek te gaan naar voedsel. Na het begin van ei-leg vielen de temperaturen opnieuw terug en werden er door de mezen die al begonnen waren legpauzes ingelast. In meerdere gevallen werden de legsels zelfs verlaten om later gewoon opnieuw te beginnen. Daarna opnieuw ei-leg, gevolgd door... u raadt het al: temperatuurval en dus broedpauzes. En zo ging het maar door met stijgende en vallende temperaturen, dit had tot gevolg dat op het moment dat er jongen in de nesten lagen het weer zo koud werd dat vooral bij de koolmezen de vrouwtjes de duivelse keuze moesten maken tussen de jongen verwarmen en ze te weinig eten voeren of de man helpen met zoeken naar voer en daarmee de jongen te veel laten afkoelen met de dood tot gevolg. Zo geschiedde in meerdere broedsels.
De bonte vliegenvanger keerde iets later uit Afrika terug dan we de laatste jaren van ze gewend zijn, maar ze kwamen wel in groten getale.... In ons werkgebied in de hof van Twente hadden we met 160 broedsels een absoluut record in de ruim 45 jaar bestaan van de vogelwerkgroep. We zijn weliswaar dit jaar met een nieuw terreintje gestart maar daar zaten slechts 2 paartjes dus dat effect is eker niet opgetreden. Op het moment dat bij de meeste broedsels de ouders moesten worden gevangen zat het er voor mij echter niet meer in dat ik van mijn werk nog naar huis kon om daar flink aan de bak te gaan. Toch hebben we nog rond de 50 paartjes compleet kunnen krijgen als bijdrage voor het RAS-project. Gelukkig heeft Hanneke hiernaast nog vrijwel alle jongen kunnen ringen, zo komen we nog op zo ongeveer 700 geringde nestjongen.

We hebben ook met de overige projecten natuurlijk niet stilgezeten, en ik ben op de grote en kleine Bree opnieuw gestart met een oud project, het internationale CES-project. Daarover later meer. Voor resultaten van al dat ringwerk verwijs ik u naar de website www.trektellen.nl
Voor Raalte : http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=1057
Voor Goor : http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=1056
Voor Markelo : http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=964

Inmiddels zijn we al weer begonnen met het vangen van boerenzwaluwen op het kleine slaapplaatsje aan het Twentekanaal en zijn we ook et terug van de opbouwweek op Schiermonnikoog, alwaar nu inmiddels dus het najaars-ringwerk is gestart. Daarover morgen meer in mijn volgende post. Ik zal proberen dit bericht de komende tijd nog een paar keer uit te breiden, blijf het volgen zou ik zeggen. Voor nu sluit ik af met een aantal foto's van afgelopen voorjaar.


We hebben een nieuw ring-onderkomen ! Mogelijk gemaakt door een subsidie van het Goors school- en volksfeest. De verkoper was zo vriendelijk om hem te komen brengen en hem zelfs op z'n plek te zetten.

Hongerige moeflons in de bossen op het nestkastenterrein op de Hoge Veluwe.

Mandarijneenden op de Hoge Veluwe. Er zaten dit jaar 2 paartje, bij 1 paartje was de vrouw gekleurringd. Ze bleek door Frank Majoor te zijn geringd in Oktober 2012 in het Sonsbeekpark te Arnhem.

Dit jaar meer dan gemiddelde aantallen hoornaars, maar ook wespen in de nestkasten. Door het koude weer kwam er van het broed echter weinig terecht.

2 opmerkingen:

Birdringal-andalus zei

Lieve Henrry, je gemist ...
Ik hoop dat nu alles goed is, het leven is niet alleen een crisis voor, zie je een sterke vent en dus met een paar sterke armen en een sterke kop om vooruit te gaan.
Ik hoop te blijven lezen van je verhalen, evenals het hebben van een grote illusie van een Kramsvogel banding huwelijksvoorwaarden stap voor u vangen en het terug krijgen hier in het zuiden van Spanje.
Ik kan alleen sturen veel aanmoediging om verder te gaan met je werk, er is een gezegde hier het oude gezegde: er is geen kwaad, dat honderd jaar duurt ...
Ik stuur je een dikke knuffel voor jou en je familie.
Fernando Gavilan.

Sjerp Weima zei

Hoi Henri

Fijn om te lezen, dat je weer "op de baan" bent.
met een groet,
Sjerp