vrijdag 21 december 2012

19 December 2012: Markelo, vangdag De Bree.

Er waren al weer bijna drie weken verstreken, dus de hoogste tijd om weer een vangdag op de wintervangbaan te houden. Het winterpiekje dat we vorige week even hadden ligt al weer achter ons en we kregen er regen voor terug. Vandaag was echter een zeldzame dag zonder regenverwachting en de fotografiehut was ook nog eens onbezet, dus gaan!
Bij vertrek van huis was er al een behoorlijke mist aan het opkomen. In het buitengebied was het al een stuk dikkere mist en in het bos was het zo dichtgetrokken dat ik tot drie keer toe pardoes het bos infietste en tot stilstand kwam tussen de bramen of in de struiken.
De netten stonden mooi op tijd open en het was wachten op de merels die vanuit de sparrenkronen naar beneden zouden komen om te vertrekken naar hun forageergebieden in de omgeving van het bos. Dat deden ze keurig, maar er was er niet één die even naar beneden kwam om in onze netten te gaan hangen. Geen merels dus... In de eerste ronde wel een paar roodborsten en de eerste vroege mezen. Het bleef echter wel een hele tijd ovallend rustig in het bos. De meeste vogels leken toch vooral heel passief op hun plek te blijven zitten zolang de mist nog niet opgetrokken was. Om 10 uur had ik nog net geen 20 vogels op de lijsten staan en dat zijn we wel anders gewend. Daarna kwam het echter wel goed op gang met vooral weer mezen. Het was echter al snel duidelijk dat er niet zo veel ongeringden meer bijzaten en het aantal gekleurringde koolmezen (uit het RAS-project) was ook meteen goed vertegenwoordigd.
Rondom de vangbaan vloog ook een leuk groepje van ongeveer 50 sijzen, die zien we hier bepaald niet vaak in deze aantallen en dan al helemaal niet gedurende meerdere dagen. Verder slechts enkele vinken ter plaatse en al helemaal geen kepen gehoord laat staan gezien. Tot twee maal toe zag ik vandaag een sperwer over komen vliegen en liet zich éénmaal een havik korte tijd horen. op spechtengebied was het een topdagje want alle in Nederland voorkomende soorten lieten zich vandaag zien of horen of in het geval van de grote bonte specht 6 maal vangen. Daarbij een opmerkelijk exemplaar met op het volledige kleed op buik en borst bruine ipv witte veren en hetzelfde betreffende de schouderveren naast de (wel gewoon witte) armpendekveren die de bekende witte spiegel op de vleugel vormen. Het ging bij de 6 spechten om 4 vrouwen en 2 mannen. Verder bleef het een erg rustige dag qua waarnemingen. Maar ja, het was ook wel stevig doorwerken met weinig tijd voor rondkijken.

Foto: Kuifmees, adult.

Foto: Goudvink, man adult.


Foto: grote bonte specht met bruine veerafwijking op borst en buik.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------

Grote Bonte Specht - / 6
Kuifmees 1 / 2
Winterkoning 1 / 1
Pimpelmees 10 / 40
Heggenmus 1 / 1
Koolmees 11 / 60
Roodborst - / 3
Boomklever 1 / -
Goudhaantje 3 / -
Vink 2 / 1
Glanskop - / 6
Goudvink 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 152 exemplaren, waarvan 32 nieuw geringd
en 120 teruggevangen over 12 soorten in 9:00 uren.


woensdag 19 december 2012

18 December 2012 ; Goor, Klikodag !

De hoogste tijd voor de volgende vangdag in het kader van project RING-mus.
De weersomstandigheden waren verre van goed te noemen, maar de planning liet mij geen keuze meer en dus heb ik er vanmorgen maar op gegokt dat de weersverwachtingen voor West-Twente goed zouden uitpakken. Dat viel mee, maar toch ook wel weer tegen...
Het zou in ieder geval droog blijven tot 10:30 uur, dus dat was verdiend. Aanvankelijk viel het met het vangen echter vies tegen. Tot 10 uur stonden er slechts 1 groenling en een koolmees op papier en bleef het verder helemaal stil. Wel ontsnapte er nog een kauw vlak voordat ik m in handen had. Wist ik in ieder geval dat die soort vandaag niet nog eens de tuin in zou komen...
Tegen 10 uur begon het snel donkerder te worden in de lucht en leek het er op dat het niet lang meer zou duren voordat het zou gaan regenen. Net voordat de regen begon doken er om half elf ineens tientallen vogels de tuin in. Het ging daarbij vooral om pimpels, koolmezen, meerdere vinken, in ieder geval 1 roodborst en enkele groenlingen. Ik had sterk de indruk dat ze ergens voor op de vlucht waren. Van dat hele spektakel was het uiteindelijk opmerkelijk hoe weinig vogels er niet in de netten beland waren. Er waren een stuk of 10 pimpels en een paar koolmezen en 1 groenling blijven hangen.
Daarna begon het dus toch heel lichtjes te motregenen en dat ging heel langzaam over in meer gestage regenval.
Rond 14 uur was het weer droog en meteen was er weer beweging in de hoge eiken naast de tuin. Een staartmees liet zich loodrecht naar beenden vallen en belandde meteen in het langste van beide netten. Dat werd dus even wachten want als er 1 valt dan volgen er meer... en zo geschiedde. De staartmezen kwwamen net als eerder vanmorgen niet alleen, er stortten zich in een paar minuten tijd weer allerlei soorten de tuin in. Ditmaal was de oorzaak duidelijker aan te wijzen... klikodag !
Het huisvuil werd vanmorgen opgehaald en meteen nadat het weer droog was geworden spoedde iedereen in de straat zich naar buiten om de geleegde kliko-containers op te halen. Dat pest dan altijd vogels op uit allerlei achtertuinen en die duiken dan die ene tuin in waar ze op dat moment geen rollende rammelbak horen. Bingo dus, al zaten er ook onder deze omstandigheden weer geen huismussen bij. De staartmezen werden er uiteindelijk 11 waarbij slechts 1 geringde, een in Februari dit jaar alhier geringde vogel. 1 geringde staartmees in een groep van 11 is hier al opmerkelijk genoeg de laatste jaren want sinds er een nieuwe woonwijk naast m'n huis is gebouwd is deze soort hier vrijwel nooit meer aanwezig. Bij het uithalen van deze laatste groep vogels trad er ook nog even zwaar alarm onder de vogels op, meteen gevolgd door een jawel... laag overvliegende sperwer-vrouw.

Bij de pimpels van vandaag weer veel variatie in ruipatronen in vooral staartpennen, maar ook enkele armpendekveren, hieronder enkele voorbeelden op foto's:

Pimpel 1e kalenderjaar met 2 juveniele armpendekveren.

Pimpel 1e kalenderjaar met sterke groeistreep in toppen van alle staartpennen.

Pimpel 1e kalenderjaar met alleen de middelste staartpennen postjuveniel.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-------------------------------------
Groenling 2 / -
Koolmees 4 / 2
Pimpel 13 / 1
Staartmees 10 / 1
Merel 0 / 1
-----------------------------------------
totaal 34 vogels waarvan 29 nieuw geringd
en 5 teruggevangen.