maandag 24 september 2012

Goor 23 September: vangdag De Bree Markelo.

Gisteren hebben we weer een vangdag gehouden in ons eigen werkgebied. De vogeltrekradar gaf een heel goede trekverwachting aan en er was ook een flink koude nacht voorspeld terwijl de rest van de week het weer dikke sh*t zou zijn, dus dat betekende : GAAN !
Om 5 uur vertrokken we met de auto richting het vangterrein. Het enige andere verkeer onderweg waren de stappers van de zaterdagnacht die langzamerhand huiswaarts keerden.
Eenmaal aangekomen snel de netten opgezet en het geluid geïnstalleerd. Het is een nacht die voor het eerst dit najaar erg koud te noemen is; er hangt een nevel boven het vangtyerrein en boven het Twentekanaal is dat echt mist te noemen. Dat heeft ook zo z'n gevolgen op het riet en struiken; het is enorm nat en Hanneke heeft de handschoenen flink nat na het weghalen van overhangende rietstengels op de netbanen. Nadat alle netten waren opgesteld besloten we om meteen een eerste ronde te lopen want we merkten enkele precies tussen de netten invallende merels en hoorden tevens enkele zanglijsters overvliegen. Dat rondje leverde niets op behalve de constatering dat het lokgeluid met de mix met onder andere zwartkop en roodborst was uitgevallen. De accu had de geest gegeven ondanks dat ie gisteren nog geladen was; kapot dus. Jammer dan, dat zal behoorlijk invloed hebben op de vangsten....
Bij het eerste ochtendlicht blijkt dat er best wel de nodige vogels in de lucht zitten. Er tikken opvallend veel roodborstjes en ook vallen er zanglijsters in of komen hoorbaar laag overvliegen.
De eerste ronde leverde doordat het geluid pas laat weer geactiveerd kon worden en de nattigheid dus niet al te veel vogels op. De tweede ronde ging al een stuk beter. Het moest dus echt op gang komen, maar daarna liep het lekker door. En dan vooral doordat er in de loop van de ochtend mezen verschenen en ook de heggenmussen zich goed lieten vangen. Tussen die mezen zat ook een man koolmees die we al eerder hadden geringd en gekleurringd in het kader van het RAS-project. Als dat al niet eerder was gebeurd dan zouden we vast hebben gedacht met een trekker van doen te hebben want hij had een enorme vleugellengte van maar liefst 81,5 mm (nooit eerder in mijn werkgebied met > 10.000 exemplaren gemeten) en vetgraad 2, op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. ook alle andere terugvangsten van mezen betroffen vogels die we in de nestkasten of op deze ringlocatie hebben geringd. Over de gehele ochtend waren er ook goede aantallen tjiftjaffen aanwezig en daarvan vingen we er meer dan voorheen op deze locatie; maar ja, da's makkelijk praten met maar 4 eerdere vangsessies alhier...

Foto: gewone tuinslak; Cepaea nemoralis.

Tegen 8 uur passeerden de natuurfotografen die de observatiehutten van Han vandaag gehuurd hadden. We wilden ze net een soort laten zien die volgens Hanneke wel heel erg fotogeniek zou zijn. Zij had een ronde alleen gelopen en ik wist dus ook niet wat erin het bewaarzakje zat. Echter.... op het moment dat ik mijn hand in het zakje stak zag ik in een flits een roodzwarte vlek lang mij heenschieten !! De vogel bleek gevlogen... een snelle inspectie van het zakje leerde dat er onderin een muizengat was geknabbeld, jammer dan... En wat bleek die fotogenieke soort dan te zijn? Een blauwborst ! Da's echt jammer, want het zou de eerste blauwborst zijn geweest die ik ooit in Twente zou hebben geringd. Echt bijzonder want ze komen hier gewoon niet voor. De soort komt in onze regio alleen voor in de paar veengebieden, en die bevinden zich allemaal op minimaal 12 km afstand. Een echte trekker dus. Helaas liet de vogel zich de rest van de dag niet nog eens vangen.
Vanaf een uur of 9 begon het in de lucht leuk te rinkelen van de overtrekkende heggenmussen. Na het wisselen van het geluid begonnen ook die goed de netten in te vallen en vingen we er een leuk aantal van.
Vanaf een uur of 11 begonnen we echt te merken dat het Zondag was en dat het weer opknapte. Kortom, de recreatie kwam op gang: hardlopers, hardfietsers, mountainbikers, offroad-quads en zelfs een laagvliegend sportvliegtuigje begonnen zich te melden. De hier onvermijdelijke illegale motorcrossers waren op dat moment al lang en breed thuis de motoren aan het afspoelen. Ineens stonden er echter 2 langharige teckels naast onze rinplek, even later gevolgd door hun eigenaar. Nadat Hanneke de man aansprak op het feit dat hij zich op verboden terrein bevond en verzocht om in ieder geval de honden aan te lijnen kwam het voorspelbare antwoord dat hij nergens een bordje had gezien dat hij hier niet mocht komen. Tsjonge wat barst het van de analfabeten in ons land. Mopperend en snerend liep hij toch gewoon verder het bos in. Een 10 minuten later passeerde er ineens een joggende vrouw, en die bleek naast analfabeet ook nog eens doof te zijn. Een half uurtje later kwamen ze samen uit het bos teruggelopen. Hun auto's stonden langs het kanaal geparkeerd en samen verdwenen ze in 1 daarvan. Ik hoef niet verder op details in te gaan maar het was zichtbaar dat het daarna erg gezellig werd in die auto (van de firma Wolter en Dros...). Je maakt wat mee als ringer....
Tegen 2 uur in de middag zakten de vangsten flink in, maar hadden we ineens toch nog 2 leuke soorten in de netten, een gaai en een groene specht.
Die laatste had ik al wel een keer verwacht want er bevinden zich heel wat mierenbulten van zwarte mieren in het vangterrein en daar zijn groene spechten verzot op. Het was een eerstjaars vrouwtje, een mooie afsluiter van deze succesvolle dag. We hebben Han er op zijn verjaardag nog even voor van huis weten te krijgen en hij heeft er nog flink wat foto's van geschoten.Dagtotalen

Foto's : groene specht, vrouw, 1e kalenderjaar, en broers in actie.

Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------

Groene Specht 1 / -
Vuurgoudhaantje 1 / -
Winterkoning 1 / -
Glanskop 1 / -
Heggenmus 20 / -
Pimpelmees 17 / 6
Roodborst 5 / -
Koolmees 13 / 5
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Gaai 1 / -
Zanglijster 1 / -
Vink 2 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Putter 5 / -
Zwartkop 10 / -
Rietgors 1 / -
Tjiftjaf 28 / 1
---------------------------------------------
Totaal: 121 exemplaren, 17 soorten, 8:00 uren
Foto's : gaai, 1e kalenderjaar.