zaterdag 11 augustus 2012

Goor : avondje boerenzwaluwen ringen.

Vanmiddag terug in Goor en meteen vanavond op pad geweest om langs het twentekanaal zwaluwen te vangen. Onderweg werd ik langs het kanaal opgeschrikt door luid geknal. Ja hoor, het was weer zover. Op een akker waar ik vanmiddag vanuit de trein hewt laatste stro opgehaald zag worden zaten in de rand van het naastgelegen maisveld j@gers met op het veld geprikte dummy's op duiven te schieten. Schadebestrijding heet dat dan.... NADAT de oogst van het land is !


Foto: vandaag geoogst, meteen daarna... schieten als oogstschadebestrijding. En de havikken hebben wegens gebrek aan houtduiven meer en meer honger en pakken noodgedwongen alles wat ze krijgen kunnen.

Op het zandstortterrein aangekomen bleek dat inmiddels voor de duizendste keer door de crossers weer een poging was gedaan om de poort van het hekwerk te slopen; in het hangslot was een spijker vastgeslagen in een poging het op die manier te ontgrendelen. op de vangplaats aangekomen snel nog even wat snoeiwerk uitgevoerd omdat er al heel wat riet weer voorover was gaan hangen. Daarna snel de netten erop en het geluid aangezet. Ik was nog niet klaar met het eerste net of ik hoorde een groepje mezen aankomen. Dan maar eerst even daarvan het geluid aangezet, met resultaat. In korte tijd hingen er 8 koolmezen en 6 pimpels in het net. Het ging bij beide soorten om 1 adult exemplaar in gezelschap van jonge vogels. De adulte koolmees was reeds geringd en afkomstig uit één van de nestkasten in de omgeving waar ze voor het RAS-project op 15 Mei is geringd.. Er vlogen ondertussen leuke aantallen boeren- en huiszwaluwen rond en ze toonden meteen belangstelling voor het lokgeluid. Vangen viel echter tegen en het werd dus wachten op de vraag of ze nog steeds in de rietkraag zouden gaan zitten slapen. Ook dat bleef uit, ze vertrokken tegen schemering naar een verderop gelegen plaats ergens in een maisveld. Tja, dat is het onvoorspelbare met boerenzwaluwen in Twente, ze kunnen van de één op de andere dag de plek verlaten. Toch kwamen er verdeeld over de avond nog 10 zwaluwen in de netten. Na afloop vlogen er tijdens het terugfietsen nog 2 ransuilen langs de bomenrijen aan het kanaal.


Foto: gat des doods. Op het zanddepot is in het voorjaar bodemonderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn de boorgaten met een diameter van 15 cm naderhand niet dichtgegooid. Gevolg: konijnen en andere dieren vallen in de tien meter diepe gaten. Je ziet de nagelkrassen op de rand; uit het gat kwam een kadavergeur.... Ik heb zoveel mogelijk gaten opgezocht en dichtgegooid.


Foto: loopsporen van waterhoen in cement. Een aannemer heeft cementpap geloosd in een plas-drasveldje, nu dus een dansvloer...

Totalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-------------------------------------------------------

Grasmus 1 / 0
Koolmees 7 / 1
Pimpel 6 / 0
kleine Karekiet 3 / 0
Boerenzwaluw 10 / 0
-------------------------------------------------------
Totaal 27 nieuw geringd en 1 teruggevangen = 28 vogels.

donderdag 9 augustus 2012

8 Augustus 2012 : Raalte, project RING-mus.

Vanmorgen een vangsessie gedaan voor het stadsvogelproject RING-mus. Bij de eerste controle hadden we meteen een verrassing in het net hangen, een grootoorvleermuis !
Een bijvangst met vleugels maar zonder veren. We merken 's avonds regelmatig vleermuizen in de tuin maar hebben er hier op deze plek nog niet eerder één in de netten gehad.
Het diertje heeft zich redelijk vastgewurmd en ik krijg meteen herrinneringen aan al die vleermuizen die we in Ghana in de netten kregen toen we probeerden nachtzwaluwen en uilen te vangen. Die vleermuizen waren een stuk groter en werkten zich in korte tijd helemaal vast in de netten om vervolgens flinke gaten in het net te bijten.
In dit geval was de vleermuis redelijk snel te verwijderen en bleef de schade aan het net beperkt tot een paar maasjes.

Foto: grootoorvleermuis.

De overige vangsten stelden vandaag flink teleur. Ondanks het feit dat we twee weken niet gevangen hadden wisten de mussen heel snel waar ze aan toe waren. Zaten er gisteren nog zo'n 30 op het grasveld, nu liet er zich af en toe één zien op de pergola waarvandaan ze de heel tuin en de feeders goed kunnen overzien. Uiteindelijk vingen we toch nog 5 huismussen, die allen nog ongeringd waren. Daarnaast nog een ongeringde pimpel, een eveneens ongeringde koolmees en de eerste ( ! ) ongeringde winterkoning van 2012....

Dagtotalen:
nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------
Huismus 5 / 0
Koolmees 1 / 0
Pimpel 1 / 0
winterkoning 1 / 0
----------------------------------
Totaal 5 nieuw en 0 terugvangsten.

's Avonds hebben we in de tuin nog een paar uurtjes nachtvlinders gevangen. En in zo'n Sallandse tuin mag natuurlijk inmiddels de vlinder van de eikenprocessierups niet ontbreken...

Foto: eikenprocessierups-vlinder.


Foto: hagedoornvlinder.

maandag 6 augustus 2012

4 Augustus 2012, Schiermonnikoog, bonte vliegenvanger !

De laatste dag van ons veertiendaags verblijf alweer, ondanks de tegenvallers mbt de rioleringsproblematiek zeg ik toch... helaas.
Vanmorgen was het amper droog van de nachtelijk passerende regen. In sectie 0 trof ik naast het vele blad wat er uitgeschud moest worden (het lijkt echt al wel herfst) een houtsnip aan die rustig hing te wachten. Het bleek een nog jonge vogel te zijn die de vleugels nog niet eens volgroeid had. In de volgende ronde hing er op bijna dezelfde plek een bonte vliegenvanger. Da's voor hier op Schier een heel vroeg exemplaar. Een heel mooi gaaf eerstejaars mannetje met het karakteristieke 'middle of the road' verenkleed dat precies midden tussen alle verschillende Drost-kleurenstadia in zit. Er is ook amper een frontpatch aanwezig, zelfs als je de veertjes op het voorhoofd opzij wrijft zie je amper kleine witte centra op deze veertjes zitten.

Foto: bonte vliegenvanger-man 1e kalenderjaar.

We lopen nog een paar rondjes en ringen nog een tiental vogeltjes en dan komen onze aflossers, Koos van Ee met zijn echtgenote. Met hem heb ik nog een ronde samen gelopen om hem te wijzen op zaken die van belang zijn bij de overname. En dan heb je 2 weken vrijwel zonder bezoekers gekeken en dan meldt zich ineens een nogal gehaaide voorzitter van een vogelwacht die even tien minuutjes wat uitleg over het ringwerk wil hebben voor een groepje van ongeveer 10 mensen. Dat blijken er, nadat Koos instemming heeft gegeven meer dan 20 te zijn....
Na een lekkere kop koffie met het laatste deel van onze appeltaart achter de kiezen brengen we daarna de bagage met de kruiwagen naar de weg (misschien moet ik de volgende keer maar een kruiwagen meenemen ipv de fietskar, want dan kun je in ieder geval de bodem niet vergeten.... keurig op tijd worden we door het taxibedrijf opgehaald en naar de boot gebracht. Onderweg wordt er natuurlijk meteen over het weer gepraat en de chauffeur blijkt nog een mooie filosofie te hebben. Weerman Piet Paulusma moest in een volgend leven maar terugkomen als zeemeeuw want die hebben de weersverwachting altijd goed. Als er slecht weer op komst is staan zij altijd in de weilanden en ze hebben altijd gelijk. En zo ook nu; we zien een grote groep zilvermeeuwen, kokmeeuwen en kleine mantelmeeuwen staan. Als we goed en wel aan boord van de boot zijn begint het te regenen....

Als we 's avonds moe thuis komen krijgen we een telefoontje van m'n moeder. M'n broer, Han, blijkt in Gambia in het ziekenhuis te liggen met voedselvergiftiging gevolgd door uitdroging. Da's even schrikken, en m'n gedachten gaan gelijk weer terug naar Ghana in 2011... Inmiddeels is ie alweer uit het ziekenhuis ontslagen en gaat het weer iets beter, maar hij heeft wel zijn vlucht naar huis gemist en moet nu wachten op de eerstvolgende mogelijkheid en dat zou over 14 dagen pas zijn....
De alarmcentrale zoekt dat nu uit....