vrijdag 6 april 2012

De eerste twee weken van het nestkastenseizoen.

Op 26 Maart jongstleden ben ik op de Hoge Veluwe weer begonnen met mijn jaarlijkse nestkastcontroles voor het NIOO oftewel Nederlands instituut voor ecologie. Voor het eerst sinds 1955 was het raadzaam om al in Maart te beginnen, en dat bleek niet voor niets. Niet eerder heb ik eind Maart al in zoveel kasten nestmateriaal aangetroffen. Er zaten zelfs al nesten van koolmezen bij die al af waren en de eerste eieren van boomklever lagen er al bij de tweede controledag op 27 Maart. Het eerste koolmees-ei volgde een paar dagen later maar bleek te zijn gelegd op 28 Maart.


Foto: larixknoppen op 29 Maart 2012.


Foto: de vroegste koolmees-eieren op de Hoge Veluwe van 2012.

Er zijn wel de nodige veranderingen in ons onderzoeksterrein opgetreden. Zoals we vorig broedseizoen aan het aantal gemerkte bomen hadden gezien zou er veel gekapt gaan worden. Nou, dat is ook gebeurd ook! Het was de eerste dagen flink werken om met de fiets over de kapotgereden bospaden te komen, laat staan bij de nestkasten te komen. Op veel plekken ziet het bos eruit alsof er een bombardement heeft plaatsgevonden want de timberjack-machines strippen de bomen wel van takken maar voeren die niet af. Sommige kasten moesten letterlijk opgegraven worden uit heuvels van takken en een stukl of 10 waren vernield of lagen onder de boom ondanks het feit dat ik vorig jaar alle kasten die aan gemarkeerde bomen hingen verhangen had.


Foto: graven naar nestkasten...


Foto: gedund en dus voormalig sperwerterritorium.


Foto : waar is dat Meidoornstruweel? vorig jaar nog potentieel klauwierenterrein...

Kortom, het wordt dit jaar afwachten hoe de vogels hierop zullen reageren. De winteroverleving lijkt hoog te zijn (niet gek met zo'n uitstekend mastjaar met heel veel beukennootjes) maar aan voedselaanbod zal er dit voorjaar veel minder zijn, of het nu een goed of een slecht rupsenjaar wordt.