vrijdag 10 februari 2012

Wintervangdag op De Bree

Na weken van tegenvallend weer of andere drukke werkzaamheden hebben we eindelijk voor het eerst in dit nieuwe jaar een dag kunnen wintervangen op onze vangbaan op de Bree. Het was eergisteren al de bedoeling om te gaan maar er stond toen een te sterke en snijdend koude Noordoosten wind en dat zou te veel risico's met zich meebrengen voor de vogels omdat we rekening hielden met heel wat vogels. Vandaag was het onverwachts zover, m'n broer meldde gisteren dat een fotograaf voor de hut had afgezegd en op die manier kwam er voor ons dus ruimte.
Het was vanmorgen bij vertrek naar de baan een kraakheldere droogvriezende nacht met een maan aan de hemel die net over z'n maximum heen was. De minus 12 graden waren goed voelbaar aan oren en door de handschoenen heen, maar daar wen je aan. Bij het kanaal aangekomen werd het nog even glibberen want dat was de enigste plek waar men zout had gestrooid en dat vriest met een temperatuur lager dan -10 graden opnieuw aan. De maan scheen over het kanaal op het vele ijs dat door een ijsbreker en na het sluisongeluk in Eefde hervatte scheepvaart fijngekneusd was. Het leek of er tienduizenden lampjes in het kanaal dreven, prachtig! Op een aantal grotere schotsen zaten eenden ineengedoken met de kop tegen het zwakke oostenwindje in. In het bos aangekomen werd het voor de laatste paar honderd meter lopen in plaats van fietsen want het zandpad was veranderd in een Madurodam-uitgave van de grand canyon en daar valt niet in te fietsen. In het bos vlogen tientallen duiven op en nog geen 5 minuten later gingen die al weer zitten in de boomtoppen naast de vangbaan. Onderweg hoorde ik in het donker ook nog driemaal een groepje koperwieken overtrekken.
De netten stonden klaar in ongeveer drie kwartier tijd, als het koud is wil je wel hard werken... Toch werd ik enigszins overvallen door het snel opkomende ochtendlicht dat zich al snel aan de oostelijke horizon meldde.
Meteen in de eerste ronde lieten zich de goudvinken horen maar niet vangen... wel hingen er meteen een vijftal staartmezen in de netten. De merels van het ochtendkrieken bleven ditmaal uit, dat wil zeggen ze waren er wel maar vlogen hoog uit de boomtoppen meteen weg naar de weilanden buiten het bos. De eerste ronde leverde naast de staartmezen ook de gebruikelijke paar heggenmussen en roodborsten op en daarna begon het meteen flink te lopen met koolmezen en pimpels en dat zou zo de gehele dag door blijven lopen. Ook hingen er af en toe grote bonte spechten tussen de mezen. daarbij een paar ongeringde exemplaren en een paar terugvangsten van afgelopen najaar. Maar ook zat er één bij met een ring van een paar jaar geleden, te weten 5 Oktober 2009. Tussen de bedrijven door vangen we nog 2 ongeringde merels. Bij de mezen zitten ook weer een aantal ongeringde waarbij een mannelijk exemplaar met een behoorlijk groot postuur en een vleugellengte van maar liefst 80,5 mm. Verder was er niet zo gek veel bijzonders te melden; het was koud en de vogels hielden zich redelijk rustig, we hoorden vandaag amper zang. Wel 1 maal een roffelende grote bonte specht, wellicht dezelfde vogel die we 2 weken geleden ook al hoorden roffelen. Verder lieten ook de groene en zwarte spechten zich wel weer horen. Wegens de aan het eind van de middag opnieuw dalende temperatuur hebben we besloten om niet tot in het donker door te gaan maar om het op tijd voor gezien te houden. Om 16 uur waren alle netten weer binnengehaald en stond er een mooi getal van 215 vogels op de lijst. Na 's avonds nog een uurtje puzzelen moesten we daar nog 25 vogels van doorstrepen omdat ze vandaag 2 maal in de netten hadden gehangen en we iedere vogel maar 1 maal op een dag kunnen melden bij de ringcentrale.

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Grote Bonte Specht 3 / 3
Pimpelmees 17 / 25
Heggenmus 1 / 4
Koolmees 33 / 72
Roodborst 2 / 2
Boomklever - / 2
Merel 2 / -
Boomkruiper 2 / -
Staartmees 3 / 7
Vink 4 /3
Glanskop 1 / 4
---------------------------------------------
Totaal: 190 exemplaren, 11 soorten, 8:30 urenFoto: Twentekanaal in winters avondlicht.

donderdag 9 februari 2012

Vangdag project ringmus in Goor

We hadden gisteren voor het eerst dit jaar de gelegenheid om op onze ringbaan te kunnen vangen maar deze actie hebben we uiteindelijk toch afgeblazen want er stond een snijdend koude noordoosten wind die veel te veel risico's voor de vogels met zich mee zou brengen als ze te lang in het net zouden moeten hangen. Als je er op een winterse dag niet zoveel vangt dan valt dat nog wel mee, maar als je rekening moet houden met mogelijk meer dan 100 vogels dan moet je toch maar uitstellen.
De winterse omstandigheden waarin we verkeren, het is jaren geledne dat Nederland zo lang achterene heeft kunnen schaatsen, hebben er voor gezorgd dat de vogels kwetsbaarder zijn geworden met betrekking tot beschikbaarheid van voer. Daar hebben vele Nederlanders gelukkig oog voor gehad en zijn dus nu echt massaal aan het voeren geslagen. De ziekte trichomonas zal door dit weer het land wel definitief uitgedreven zijn dus wij durven het inmiddels ook weer aan om weer wat meer te voeren. Het was inmiddels ook weer tijd om een vangdag voor het project ringmus te houden en dat hebben we dus vandaag maar aangegrepen. De netten stonden er in de vrieskou helemaal klaar voor, maar de vogels bleven helaas wederom vrijwel buiten de tuin. Wel hadden we de hele ochtend een groep van 15 tot 20 kokmeeuwen rondvliegend boven de tuin en vooral het afdak maar die ging het om het brood en reuzel dat daar werd aangeboden. Ook de kauwtjes deden in grote getale mee maar met z'n allen durfden ze het maar minimaal aan om ook daadwerkelijk eten te pakken. Er zaten gisteren maar liefst 5 houtduiven tegelijkertijd in de tuin. Een dergelijk aantal heb ik hier niet eerder gezien. Het blikjt maar weer, de lokale duiven zijn dood door het geel en er komen er meer voor in de plaats....
Voor het eerst sinds maanden kwamen er ook staartmezen langs door de hoge eiken naast de tuin en 2 daarvan stortten zich in de tuin en keurig in de netten. De rest liet hen achter en koos ervoor om verder op sjouw te gaan. Na het loslaten vna de inmiddels geringde 2 lieten zij zich onmiddelijk weer horen in een andere straat waarna de 2 meteen hun koers bijzetten en naar de groep terugvlogen.
De verdere vangst bestond uit 2 groenlingen, 1 terug en 1 vers die overigens broodmager was. Daarnaast nog een koolmees tewrug en dat was het dan weer, de tuin bleef verder leeg.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Koolmees 0 / 1
groenling 1 / 1
Staartmees 2 / 0
-----------------------------------------------------
Totaal 3 nieuw geringd en 2 terugvangsten = 5 vogels.