vrijdag 21 december 2012

19 December 2012: Markelo, vangdag De Bree.

Er waren al weer bijna drie weken verstreken, dus de hoogste tijd om weer een vangdag op de wintervangbaan te houden. Het winterpiekje dat we vorige week even hadden ligt al weer achter ons en we kregen er regen voor terug. Vandaag was echter een zeldzame dag zonder regenverwachting en de fotografiehut was ook nog eens onbezet, dus gaan!
Bij vertrek van huis was er al een behoorlijke mist aan het opkomen. In het buitengebied was het al een stuk dikkere mist en in het bos was het zo dichtgetrokken dat ik tot drie keer toe pardoes het bos infietste en tot stilstand kwam tussen de bramen of in de struiken.
De netten stonden mooi op tijd open en het was wachten op de merels die vanuit de sparrenkronen naar beneden zouden komen om te vertrekken naar hun forageergebieden in de omgeving van het bos. Dat deden ze keurig, maar er was er niet één die even naar beneden kwam om in onze netten te gaan hangen. Geen merels dus... In de eerste ronde wel een paar roodborsten en de eerste vroege mezen. Het bleef echter wel een hele tijd ovallend rustig in het bos. De meeste vogels leken toch vooral heel passief op hun plek te blijven zitten zolang de mist nog niet opgetrokken was. Om 10 uur had ik nog net geen 20 vogels op de lijsten staan en dat zijn we wel anders gewend. Daarna kwam het echter wel goed op gang met vooral weer mezen. Het was echter al snel duidelijk dat er niet zo veel ongeringden meer bijzaten en het aantal gekleurringde koolmezen (uit het RAS-project) was ook meteen goed vertegenwoordigd.
Rondom de vangbaan vloog ook een leuk groepje van ongeveer 50 sijzen, die zien we hier bepaald niet vaak in deze aantallen en dan al helemaal niet gedurende meerdere dagen. Verder slechts enkele vinken ter plaatse en al helemaal geen kepen gehoord laat staan gezien. Tot twee maal toe zag ik vandaag een sperwer over komen vliegen en liet zich éénmaal een havik korte tijd horen. op spechtengebied was het een topdagje want alle in Nederland voorkomende soorten lieten zich vandaag zien of horen of in het geval van de grote bonte specht 6 maal vangen. Daarbij een opmerkelijk exemplaar met op het volledige kleed op buik en borst bruine ipv witte veren en hetzelfde betreffende de schouderveren naast de (wel gewoon witte) armpendekveren die de bekende witte spiegel op de vleugel vormen. Het ging bij de 6 spechten om 4 vrouwen en 2 mannen. Verder bleef het een erg rustige dag qua waarnemingen. Maar ja, het was ook wel stevig doorwerken met weinig tijd voor rondkijken.

Foto: Kuifmees, adult.

Foto: Goudvink, man adult.


Foto: grote bonte specht met bruine veerafwijking op borst en buik.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------

Grote Bonte Specht - / 6
Kuifmees 1 / 2
Winterkoning 1 / 1
Pimpelmees 10 / 40
Heggenmus 1 / 1
Koolmees 11 / 60
Roodborst - / 3
Boomklever 1 / -
Goudhaantje 3 / -
Vink 2 / 1
Glanskop - / 6
Goudvink 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 152 exemplaren, waarvan 32 nieuw geringd
en 120 teruggevangen over 12 soorten in 9:00 uren.


Geen opmerkingen: