zaterdag 3 november 2012

2 November; Vlieland, vertrekkers en aankomers.

Er zijn in de afgelopen nacht weer buien over het eiland getrokken. Daarin zat regelmatig onweer en hagel. Eenmaal aangekomen op de vinkenbaan bleek dat er overal in de opstelling witte randjes ontstaan waren van hagelstenen van ongeveer een halve cm groot. Ik ben vandaag alleen op de baan want Holmer is vanmorgen vroeg op de Postweg in plaats van rechtsaf juist linksaf geslagen om naar de boot te fietsen. Voor hem zit deze zeer vermoeiende periode van twee weken er op want hij heeft huiselijke verplichtingen. De vogeltrekradar had al aangegeven dat de trek boven de Noordzee nihil was geweest en dat bleek al wel meteen. De eerste slag op de vinkenbaan leverde met 5 vogels meer op dan de 3 vogels uit 150 meter net die ik had opengeschoven.
Dat zette meteen de trend want daar zou niet echt veel in veranderen. En zowel de conditie van de gevangen vogels als de verhouding ongeringde/teruggevangen vogels wezen op achterblijvers in plaats van arriverende vogels. Bij de terugvangsten zaten zelfs ineens een paar vogels uit het begin van dit vangseizoen getuige de lage ringnummers. Geen nieuwe aankomst dus. Er arriveerden wel nieuwe buien uit de richting van Texel maar de meeste daarvan dreven langs Vlieland. In de tussentijd was er soms zelfs even ruimte voor de zon.

Foto: de zon zet de rietpluimen in de polder in een zilveren glans.

Op die spaarzame momenten zag je wel meteen wat vogels in beweging komen. Zo passeerden er 2 gaaien die onverstoorbaar tegen de wind in richting Texel vlogen net zoals af en toe een klein groepje kauwtjes.
Rond 12 uur begon de wind weer iets aan te trekken en nam de frequentie van de hagelbuien weer meer toe. En dat op een dusdanige manier dat het verstandiger was om te stoppen met vangen. om 15 uur waren de netten allemaal gesloten en trapte ik met een fikse wind in de rug terug naar de Zwaluw. Dit was voor mij de laatste volledige vangdag van deze laatste Vlielandperiode van dit seizoen, en wat voor een periode.... Holmer kon vanmorgen vroeg een stapel van 5 cm formulieren in zijn bagage stoppen; het leek alsof ie er mee naar een uitgever ging..... we hebben in twee weken tijd 4100 vogels gevangen, dat is de helft bvan het hele seizoenstotaal.....


Dagtotalen
nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------

Waterral 1 / -
Tjiftjaf - / 1
Heggenmus - / 1
Goudhaantje 2 / 1
Roodborst 2 / 2
Pimpelmees - / 2
Merel 19 / 8
Koolmees - / 4
Kramsvogel 9 / 4
Spreeuw 1 / -
Zwartkop 2 / -
Vink 2 / -
------------------------------------------------
Totaal: 61 exemplaren, 12 soorten, 7:45 uren

Geen opmerkingen: