maandag 19 november 2012

18 November 2012: Schiermonnikoog; superstille Zondag met weer een buitenlander.

Bij het opstaan regende het vanmorgen nog licht. Gedurende de nacht heeft het langere tijd geregend maar dat heeft in de regenmeter amper extra milimetertjes opgeleverd bovenop de vele milimeters die er nog in waren blijven zitten van wanneer dan ook. Gelukkig werd het op het juiste moment droog en vielen er direct achter de bij het eerste ochtendlicht scherp over het eiland liggende grens van het regengebied lijsters het eiland op. Die lijsters bestonden uit merels en koperwieken; niet meer in de aantallen zoals je in Oktober mee kunt maken, maar duidelijk merkbaar waren er weer nieuwe vogels in het terrein. Maar ja, ook weer het andere herkenbare beeld : aankomen, even rondhangen, verder vliegen. Toch hebben we er weer een aantal van weten te ringen.
De rallen gingen meteen weer als vanouds van start met een kooi met 8 stuks erin en een kooi met 7 stuks. Verder was het aan het begin van deze dag opmerkelijk rustig in het vangterrein. Het weer knapte heel snel op en de wind was ook al meteen na de regen geluwd. Het ontbladeren van de netten duurde daardoor dus nu eens een keer een stuk minder lang.
Na de middag kwam er af en toe een zonnetje bij en was het goed toeven; de brandganzen in de polder waren vanaf de netten bij het meteoveld prachtig te aanschouwen en het gegak klonk op deze onwaarschijnlijk stille Zondag alsof ze tussen de netten liepen.
Na de middag hingen er tijdens één van de rondes verspreid door het terrein ineens een verhoogd aantal vogels. Vlak voor de Ebelbrug hing een pimpel met een ring aan de rechterpoot die er iets anders uitzag. Het verdere verloop van dit betoog is duidelijk: een buitenlander ! Op de ring deze maal : BRUSSELS. Een adulte pimpel die wellicht vorig najaar / winter aldaar is geringd tijdens de (veel lichtere) mezentrek van vorig jaar.

Foto: pimpel (> 1 kj) met BRUSSEL-ring.

Ik loop de ronde verder af en vis in de schapenweide de vermoedelijke daadster uit één van de grofmazige netten. Daar hangt dus een reeds geringde eerstejaars sperwervrouw met vlak naast haar in het net een dode merelvrouw die kennelijk al ergens anders in het terrein door haar geslagen was. De vogel bleek hier in het glop op 18 Augustus door Wim en Koos te zijn geringd.


Foto's : sperwer-vrouw 1e kj.

Tegen de schemer verschijnen er net zoals gisteravond ineens weer koperwieken; een beperkt deel gaat slapen in het struweel, maar de grootste aantallen vertrekken weer voor de volgende etappe. De 4 koperwieken die we in de laaste ronde uit de netten halen hebben in 3 gevallen flink wat trekvet, de vierde totaal niet. De avond is al snel koud en helder, wellicht zal er morgen een tikkie nachtvorst optreden. Wat zeg ik … tijdens het lopen van de laatste rallenronde blijken de onderste 3 banen van de netten al bevroren te zijn.
Op de ramen van het glop zitten een stuk of 10 mannetjes van de wintervlinder, hun bruidsvlucht is begonnen. Maar als ze aan een vrouw willen komen zullen ze wel meer in actie moeten komen, ze zitten de hele avond bewegingsloos, geen goesting zeker…. Aan de andere kant, met vorst voor nageslacht zorgen…

Dagtotalen
nieuw geringd / teruggevangen:
--------------------------------------

goudhaan 2 / 0
kleine barmsijs 0 / 1
koolmees 1 / 3
koperwiek 8 / 0
merel 16 / 5
pimpel 2 / 6 (waarvan 1 x BRUSSEL)
roodborst 0 / 1
sperwer 0 / 1
staartmees 0 / 3
vink 1 / 0
waterral 28 / 2
winterkoning 0 / 1
zangijster 4 / 0
--------------------------------------
totaal 85 vogels waarvan 62 nieuw
geringd en 23 teruggevangen.

Geen opmerkingen: