vrijdag 16 november 2012

15 November 2012: Schiermonnikoog, witte kerkuil.... witte kerkuil?

Zoals te verwachten viel met prachtig windstil en helder weer met direct aan de kim een mooie rode band van de later te verschijnen zon. We hebben deze nacht in één van de grofmazighe netten een kerkuil gevangen en het betreft hier een waarschijnlijke witte kerkuil, de ondersoort Tyto alba alba. We gaan de kenmerken nog nader vergelijken met de recntste publicaties over witte kerkuilen. We hebben dus altijd de foto's nog. Ardie Noorman kwam op een dusdanig tijdstip dat hij de vogel nog heeft kunnen bekijken nadat hij een tijdje op een boomtak achter de strandwagen heeft zitten kijken. Wat een prachtvogel was het weer….
Foto's: witte kerkuil / Tyto alba alba of kerkuil / tyto alba guttata?

Tijdens de eerste ronde hoorden we bij het meteoveld een suizend geluid naderen en dachten we onafhankelijk van elkaar dat er een vliegtuig aan kwam vliegen. Al snel bleek wat het werkelijk was : er kwam vanuit de polder een slechtvalk in een gierend tempo laag over onze hoofden vliegen. Jeemig !!! Wat een indrukwekkend geluid… de vogel vloog in pal Noordelijke richting naar sectie 4 en dook tussen de berken door. Even later troffen we op het pad bij sectie 4 een vers dode waterral aan met nat bloed op het lichaam. Dit moet een prooi zijn geweest waarmee de slechtvalk tegen de netten is gevlogen, om vervolgens (natuurlijk…) te ontsnappen.
De eerste rondes waren ook ronduit uitmuntend wat de waterrallen betreft; 7 in de ene kooi, 5 in de andere, een paar in de netten en sprokkel zo maar door. De zangertjes laten het inmiddels meer en meer afweten, maar we krijgen het sterker wordende vermoeden dat de sijzen en barmsijzen op het punt staan om de bosbodem meer op te zoeken, we vingen vandaag dus zowaar ook de eerste sijzen.
Medio de ochtend arriveert André Duiven met een gastgezelschapje te weten VPRO documentaire filmmaker Cherry Duyns met echtgenote en een TV presentator die de voorkeur heeft om incognito te blijven, maar vooral bekend is van een inmiddels ter ziele gegane talkshow bij één van de commerciële zenders, ook met echtgenote. De gasten vermaken zich opperbest bij het aanhoren van onze lotgevallen en informatie over het fenomeen vogeltrek. Cherry Duyns is vooral verrukt van de waterrallen. Zelden heeft hij er één gezien en nu kan hij er zo ineens zomaar een stuk of 12 vrijlaten…..
Na ruim 2 uur verlieten de gasten uitermate tevreden het ringstation. De niet nader te duiden presentator begon net voor vertrek nog even met mij te converseren over het eilandgevoel en wat mij ooit naar het eiland had gebracht. Na een wederzijdse herkenning in mijn argumenten verliet hij ons door mij te bedanken voor de mooiste indrukken die ik op hem had kunnen overbrengen voor de rest van zijn leven tot aan zijn dood. Dat gaat je dan even niet in de koude kleren zitten......

Foto : Schiermonnikoog en het eilandgevoel.... geen verdere uitleg nodig.

Na de middag verschuiven de vangsten ineens van vooral rallen naar kleinere zangertjes, maar lopen we ook nog een ronde waarin we een stuk of 6 merels en 3 koperwieken in de netten van de schapenweide vangen. Ardie had ons bij zijn vertrek aan het eind van de ochtend nog verzocht gebeld te worden als we een kleine bonte specht zouden vangen. Het laat zich al raden…. Om iets over twee uur kunnen we de concierge van de inspecteur Boelensschool bellen en binnen een half uur arriveert een groep scholieren voor een praktijkles biologie in het groene Glop. De kleine bonte specht die we vangen is hetzelfde exemplaar dat dit jaar in Augustus werd geringd als de 97e baansoort voor de VRS en nu inmiddels voor de derde keer is gevangen.

Foto : kleine bonte specht / Dendrocopos minor.

Aan het eind van de middag passeren we de magische 600 grens voor het jaartotaal van de waterrallen; maar ja, ook de 400 en de 500 grens was eerder dit jaar al magisch; waar gaat dit heen? Bij het vallen van de avond komt er in zeer korte tijd vanuit de polder stevige mist opzetten en begint er een uniek fenomeen te ontstaan. Er gaan massaal ganzen de lucht in die zich naar de slaapplaats hadden willen verplaatsen, maar ze weten niet meer waar heen te gaan. Tot ver in de avond horen we vrijwel onafgebroken ganzen boven het gebouw en de polder rondvliegen. Vanaf ongeveer een uur na het invallen van de duisternis horen we bij de brandganzen ook kolganzen rondvliegen. Het fenomeen gaat nog door tot ver na middernacht als ik na de vangst van nog eens 3 waterrallen in bed kruip.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-----------------------------------------

Barmsijs 1 / 0
goudhaan 1 / 1
grote bonte specht 0 / 1
kerkuil 1 / 0
kleine bonte specht 0 / 1
koolmees 0 / 4
koperwiek 7 / 0
merel 14 / 7
pimpel 0 / 4
roodborst 1 / 2
sijs 4 / 0
vink 2 / 0
waterral 37 / 1
winterkoning 0 / 1
zanglijster 1 / 0
---------------------------------------------
totaal 91 vogels waarvan 69 nieuw geringd
en 22 terugvangsten.

1 opmerking:

Birdringal-andalus zei

Dr. Henri:Ik schrijf deze brieven voor u om mij uw e-mail, in Spanje hebben we een netwerk traptechniek met de kerkuil (Asio otus) in uilen en andere trekroute hebben.
Als u geïnteresseerd bent kan de baan te sturen om te beweren dat deze werken heel goed om deze soort te vangen.
Ik stuur hartelijke groeten en felicitaties op uw werk in Vetland banding.
Fernando Gavilan.