zondag 11 november 2012

10 november 2012: Schiermonnikoog, start van de laatste periode van 2012.

Vanmorgen vertrokken naar schiermonnikoog alwaar Hanneke en ik inmiddels traditioneel het najaarsseizoen gaan afsluiten. we zijn benieuwd wat we aan het eind van een najaar met opmerkelijke trek van gaaien, zwarte mezen, koolmezen, pimpels en inmiddels ook pestvogels nog meer gaan beleven. Het kan ook maar zo als een nachtkaars uitgaan....

wat ik de lezers in ieder geval zeker niet wil onthouden is een link naar een paar prachtige filmpjes van pestvogels die gemaakt zijn op Fair isle in het uiterste noorden van Schotland. De onderstaande links even kopieren en in je browser plakken en : KIJKEN !

http://fair-isle.blogspot.nl/2012/11/waxwing-waxwings-in-my-hand-video.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FairIsle+(Fair+Isle)

En :
http://fair-isle.blogspot.nl/2012/11/henry-waxwings-hand-feeding-again.html

Vanmiddag om 13:30 in het Glop aangekomen en na een rondje samen lopen de baan overgenomen van André Duiven die in de ochtend en begin van de middag een 34 vogels op de lijst had weten te krijgen.
In de resterende uren vingen we nog twee pimpels terug van vorig seizoen waarvan 1 een prachtig genezen tarsus had nadat ie eerder dit jaar na een breuk een spalk had gekregen van EHBV-er Joop van Ardenne. Aan het eind van de middag ook nog een koolmees retour met een ring van elders. De wonderlijke tijdcentrifuge van het vogeltrekstation zal ons op termijn leren waar deze vogel zijn ring heeft verkregen.
Ook nog een paar merels gingen door onze handen. Daarbij viel meteen het kenmerkende onderlinge verschil in kleden op die je in deze tijd kunt aantreffen. Vooral de vrouwen variëren van bruin met grijze buik en bruine borst met vaak schubjes tot vrijwel zwart en heel donkere staart waarmee ze met uitzondering van de streping op de keel amper van de mannen te onderscheiden zijn.
In de voorlaatste ronde heerst er tot tweemaal toe flink sperweralarm onder de staartmezen en zie ik samen met Barbara Bezema, die een rondje meeloopt voor een mogelijke waarneming van een houtsnip, uiteindelijk een mooie adulte sperwervrouw laag over de opstelling vliegen. Wat die waarneming van een houtsnip door Barbara betreft: het blijft bij mogelijk.

In de avonduren ben ik maar eens even gaan kijken wat er met de geluidsinstallatie aan de hand kan zijn. Waarom speelt ie nog maar heel zacht het waterrallengeluid af? Eerst maar eens even de draaiknop van de mixfunctie teruggezet naar nul. Juist ja….. Niks aan de hand.
In de eerste rallenronde langs de netten zat er een waterral op de bovenste spanlijn van het net voor de luidspreker. De vogel was snel gearresteerd en bleek vanmorgen om 8 uur geringd te zijn door André. Leuk als dan blijkt dat je met de biometrie tussen 2 ringers vrijwel gelijk uitkomt. Het is in de avonduren vrijwel windstil en het is helemaal niet koud. Sterker nog: het is zo zacht dat er nog diverse soorten nachtvlinders actief zijn en de ramen van het veldlab bezoeken.
Ondertussen is het groot feest in het veldlab. Onze voorgangers hebben het de muizen zo aangenaam gemaakt door ze brood boven op de broodkast aan te bieden, een gespreid bedje in de vorm van een slaapzak in een vuilniszak op de grond voor ze te hebben klaargelegd, compleet met klamboes erbij, dat ze in de avonduren in hordes door de kasten, over de pc-tafel en over de vloer rennen. Op de bank heeft een ringer zich na gedane arbeid zo snel laten neerploffen dat er een geplette muis tevoorschijn kwam. Dat wordt dus muizenvangen de komende dagen.... maar welke ringmaat krijgen die?

Dagtotalen
nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------

Goudhaan 0 / 1
Koolmees 0 / 2 (waarvan 1 x elders in NL geringd)
koperwiek 1 / 0
Merel 20 / 1
pimpelmees 0 / 3
Roodborst 3 / 3
Staartmees 0 / 2
Tjiftjaf 1 / 0
Waterral 1 / 3
Winterkoning 0 / 4
Zanglijster 2 / 0
--------------------------------------------------
totaal 47 vogels ( 28 nieuw en 19 teruggevangen).

Geen opmerkingen: