maandag 8 oktober 2012

7 Oktober 2012 : Schiermonnikoog, aankomen en doorgaan...

Gisteravond na het zien van fors toenemende vogeltrek op de vogeltrekradar hoopvol in bed gekropen in afwachting van wat de dag van vandaag allemaal wel niet zou brengen.
Bij het drinken van de eerste kop koffie (zoals gebruikelijk zouden er veel volgen, ringers lopen op koffie....) hoorden we in het begin van de schemering al leuke aantallen koperwieken overkomen en begonnen er ook tientallen merels in te vallen in de bosjes rondom het veldlab. Onder luid geschetter en geflap met de vleugels waren ze goed te traceren. Maar helaas, het was een 'touch and go'.... ze hadden als snel door dat er hier kennelijk op dit moment voor hen niets te halen viel en dus kwamen we later van de eerste ronde terug met zeggen en schrijven 1 merel. Gelukkig toch ook nog wel een paar koperwieken, maar daarvoor gold hetzelfde verhaal, landen, even kijken hoe de situatie in het terrein was en na het zien van zoveel water meteen weer vertrekken met achterlaten van enkele soortgenoten in de netten.
In de tweede ronde was het al weer grotendeels gebeurd en kwamen we terug met minder i.p.v. de te verwachten meer vogels dan de eerste ronde. Vanaf die tweede ronde werden we vergezeld door Reinoud Norde, een gepensioneerd botanicus die hier afgelopen jaar op het eiland is komen wonen. De derde ronde is weer iets beter en daarbij hebben we ineens 3 geringde winterkoningen verspreid door het terrein in de netten hangen. Merkwaardig als je in overweging neemt dat je winterkoningen normaal gesproken vooral in de eerste of 2e ronde of de laatste ronde voor het donker vangt en maar af en toe midden op de dag.

Onderweg horen we een sperwer duidelijk en luid kekkerend boven het bos vliegen en als we terug komen lopen hangt er in de hoek van sectie 1 naar 2 een bijna helemaal kaalgeplukte bout van een vogel met nog 1 poot waar een ring aan zit. Alleen op basis daarvan kunnen we nog herleiden dat het hier een gisterochtend geringde merel betrof die dus duidelijk is achtergelaten door een roofvogel die zich toch nog weer uit het net heeft weten te wurmen.

Foto : roofvogelprooi in mistnet / remains of raptorprey in mistnet; the raptor caught this bird, flew into the mistnet but escaped, leaving its prey behind. Scenes like this happen on a regularly basis but in most cases the prey was unringed. I placed this picture to show that this is also a way in which a ringed bird can be recovered.

Naar aanleiding van bovenstaande foto kreeg ik uit Engeland via de Nederlandse ringcentrale een verontwaardigde reactie met het verzoek om de foto van de site te verwijderen. Ik ben van mening dat er vanwege de duidelijke uitleg over het ontstaan van de gefotografeerde situatie mijns inziens geen reden hoeft te zijn tot enige controverse. Roofvogelwebsites en -tijdschriften staan vol met foto's van geplukte prooi, ook opgevreten jonge geringde buizerden of sperwers op havikhorsten. Op alle websites kan men tegenwoordig de tekst in alle talen laten vertalen door simpelweg op de rechtermuisknop te drukken en vervolgens 'translate' te selecteren. Buiten dit heb ik inmiddels de uitleg ook in het Engels aan het bijschrift bij de foto geplaatst.

Daarna wordt het echt snel rustig in het vangterrein en is er ook niet zo heel veel meer aan trek zichtbaar boven het vangterrein. Zoveel kepen als we gisteren door hoorden komen, zo nihil zijn die vandaag aanwezig danwel overtrekkend waargenomen.
De wind is in de nacht flink aangetrokken en er staat vandaag ook een stevig doorstaande westenwind die met 4 bft het nodige berken- en elzenblad in de netten blaast; we hoeven ons dus nog zeker geen zorgen te maken als het gaat om de hoeveelheid werk met het leegpeuteren van de netten.
We worden de saaie uurtjes met slechts enkele vogeltjes doorgeholpen door Wim Weijering die op bezoek komt en altijd wel een pakket vogelverhalen weet te vertellen.
Om 14 uur is het tijd voor de Zondagsexcursie waarvoor we 8 personen op bezoek krijgen. Daarbij 1 dame met de nodige scepsis tegenover de toevoegende waarde van de ringerij voor vogels, maar onze uitleg over de vele soorten van kennis die het ringwerk oplevert haalt haar van een vraag als waarom al die stress voor de vogels naar de opmerking dat zij al eens een havik in haar kippenhok had zitten en deze met een bezem stevig tegen het gaas klemdrukte om hem te kunnen pakken.... Tijdens de excursie vangen we maar heel weinig vogels, maar wat ze te zien krijgen zijn toch wel echt leuke soorten. Leo komt met Reinoud terug met allereerst een bokje, de 7e voor de VRS in ons 21 jarige bestaan en daarna nog eens een eerstejaars sperwer-vrouw.
Na 2 uur uitleg en discussie verliet de groep het Glop weer met achterlaten van de sponsoring van 5 ringstrengen. Daarna keert letterlijk en figuurlijk de rust weer terug in het vangterrein en brengen we de rest van de middag sprokkelend, snoeiend en grasmaaiend door. Tegen de avondschemer is er als laatste handeling nog even weer een korte opleving in de vangsten en waarnemingen in de vorm van vertrekkende en voor de slaap invallende koperwieken en merels. We lopen nog een ronde van 16 koperwieken en 2 merels en dan zit er weer een dag op. Een dag waarvan we meer hadden verwacht

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-------------------------------------

Bokje 1 / 0
Heggenmus 0 / 1
kleine Barmsijs 2 / 1
koolmees 1 / 1
koperwiek 21 / 0
merel 3 / 1
onbekend 0 / 1 (de roofvogelbout dus)
pimpel 2 / 2
rietgors 0 / 1
roodborst 0 / 1
sperwer 1 / 0
staartmees 4 / 2
tjiftjaf 4 / 1
vink 1 / 0
waterral 2 / 0
winterkoning 0 / 4
zwartkop 2 / 0
--------------------------------------
Totaal 44 vogels nieuw geringd en
16 teruggevangen = 60 vogels.

Geen opmerkingen: