donderdag 18 oktober 2012

Schiermonnikoog 13 Oktober, Moskwa koolmees !

De laatste dag voor mijn weekje Schier alweer... Vanmorgen was er toch opnieuw wel weer leuke trek waarneembaar, vooral kepen, koperwieken en merels. Ook waren er weer wat meer sijsjes te horen in en vooral boven het elzenbos. Maar ook waren er weer : koolmezen ! In de eerste ronde waren ze al wel te horen en kwamen er enkele kleine groepjes het glop overvliegen, maar het zou tot de derde ronde duren voordat we er ook een aantal van vingen. Vervolgens ook nog een rondje waarin we 2 koolmezne vingen, maar daar zat er wel 1 bij met een dikkere ring. Da's veelbelovend.... inderdaad, MOSKWA ! De eerste buitenlandse ring tijdens de gaande mezeninvasie in het groene glop.
Dus toch nog op hert scheiden van de markt voor het naar huis gaan gebak !
We hadden ook nog een fikse tegenvaller vandaag: het koffiezetapparaat ging na een paar dagen hakkelen vandaag definitief dood. En da's een probleem voor ringers. Dus werd er een oud reserve-apparaat in het gebouw opgescharreld. Maar dat was een ouderwetse percolator... dus moest er maar even een heuse koffiezetcursus gehouden worden.

Foto: koffiezetcursus in het veldlaboratorium.

Bij de ringtafel hoorden we net als in voorgaande dagen weer twee bladkoninkjes roepen. Wat een krachtige roep maken die kleine vogeltjes zeg... hun keelvolume is vergelijkbaar met dat van Cetti's zanger, graszanger en winterkoning. Verder kwam er nog een grote gele kwikstaart over het gebouw vliegen; de vogel dook de holgegroeide wilgenstruiken in die met de voeten in een grote plas water staan. Een prachtig stukje foerageerbiotoop voor onderweg; maar hoe ze zulke plekjes vanuit de lucht herkennen...
Om 1 uur was het tijd om naar de veerboot te fietsen, het was een enerverende week, al vielen de vangsten wat tegen. De rest van de ploeg blijft nog een week en ving vandaag ook nog een tweede buitenlandse ring. Niet aan een koolmees, maar aan een kleine barmsijs. Het ging in dit geval om een Belgische ring van de ringcentrale Brussel.

Foto: Rossige melkzwam, massaal aanwezig onder de mistnetten in het elzenbroekbos.

Dagtotalen:
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------
Waterral 4 / -
Goudhaantje 8 / -
Winterkoning 1 / 3
Staartmees - / 1
Roodborst 2 / -
Pimpelmees 3 / 1
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Koolmees 52 / 4
Merel 10 / -
Vink 2 / -
Zanglijster 4 / 1
Keep 1 / -
Koperwiek 2 / -
Groenling 1 / -
Zwartkop 2 / 1
Sijs 1 / -
Bladkoning 1 / 1
Kleine Barmsijs 1 / 2
Tjiftjaf 3 / -
Rietgors 4 / -
-------------------------------------
Totaal: 117 exemplaren, 20 soorten,
in 11:45 uren

1 opmerking:

Sjerp Weima zei

Dag Henri. Altijd weer mooi om te lezen: Door zo'n Russische ring zie je pas welke bewegingen er gaande zijn buiten; zo wordt een gewone soort als een Koolmees bijzonder.
met een groet, Sjerp