zaterdag 13 oktober 2012

Schiermonnikoog 12 Oktober : omslagdag, mezen en regen.

Afgelopen nacht heb ik solo nog geprobeerd rallen te knallen. Achteraf bezien was dat niet zo'n goed idee, maar ja, als je t niet probeert weet je t nooit of t werkt.
er was in de loop van de middag al een stevige oostenwind op komen staan en die was 's avonds alleen maar toegenomen. Toch trok ik de stoute schoenen aan en ging posten bij de netten. Ik zat nog geen 5 minuten ter plaatse of de eerste waterral sprong al tegen de netten, wow, da's een snelle start zeg.. helaas bleef de vogel totaal niet tegen het net doordat het strak stond van de wind. Nog geen 5 minuten later scheerde er al een uil over m'n hoofd; feilloos ging deze iets opwippend over de netten heen. Ongeveer een half uurtje later weer een ral tegen het net en nog voordat ik bij de vogel was nog één en nog één. De wind was wederom spelbreker en al grabbelend kreeg ik het niet voor elkaar om snel genoeg te zijn om er ook maar 1 te pakken te krijgen. Er ging zelfs nog een vierde tegen een net maar deze was op dat moment echt te vers weg. Conclusie: minder verstandig bij harde wind, al vliegen ze wel, en beter niet aleen op pad. Tegen 01 uur werd de hemel ineens verlicht, niet door de maan maar omdat er in de zuidwesthoek van de polder vuurwerk werd afgestoken. Gedurende de gehele sessie viel de trek van ganzen op, vooral de rotgans kwam vannacht massaal over.
Om 03:30 uur staakte ik de strijd maar want wederom ontsnapten er 2 rallen die door de harde wind niet genoeg vast kwamen te zitten. Een vruchtelozen maar wel leerzame nacht dus.

De latere dag zou er 1 worden met sterk wisselende beelden. zoals we al op de weerbeelden hadden gezien begon het droog maar wel stevig bewolkt. Er was weinig waarneembare lijstertrek; zouden ze dan toch tengevolge van de ligging van het regengebied op de Noordzee voor de afslag richting Noord hebben gekozen om rechtstreeks vanuit Noorwegen in grott brittannië terecht te komen? Waarschijnlijk wel. Tijdens de tweede ronde vingen we als vervolg van de late vangst van gisteren al een groepje koolmezen. Even later bleek de verwachtte regen vroeger te komen dan werd gedacht en vingen Leo en Kees tijdens een ronde in de regen ineens een behoorlijke groep mezne. die moeten als reactie op het begin van de bui nog snel even een droog heenkomen hebben gezocht. Maar ook later op de dag bleven er toch verbluffend veel vogels invliegen tijdens de regen. en nadat het droog was geworden zakten de vangsten juist verbluffend in. En aan het eind van de middag leefde het aantal invliegende koolmezen ineens weer op op het moment dat het opnieuw begon te regenen. Daarvoor zag ik al meermalen dat er groepjes tot zo'n 50 exemplaren van de koolmees over het bos onverdroten doorvlogen in zuidwestelijke richting. Ze maakten totaal geen indruk te willen stoppen in het glop. Vlak voor het donker haalde ik in sectie 9 tussen de zegge nog een sprinkhaanzanger uit het net; een latertje en erg grijs van kleur. toch viel er verder niks afwijkends aan de vogel op om hem tot een kleine- of siberische- te bombarderen; gewoon een latertje dus.
De regen hield aan het eind van de dag een gestaag karakter; dit, maar dan vooral de harde aanhalende wind deed ons besluiten om alle netten onder de bomen te gaan sluiten. Dankzij alle blad die er toen al in de netten zat deden we daar ruim een uur over. De regenmeter gaf na deze dag een stand van 14,5 mm aan.
Ook onze trouwe bezoekster Barbara Bezemer is weer op bezoek geweest; ook zij vertelde dat er op het eiland wel heel veel koolmezen aanwezig waren, wat een fractie daarvan bezoekt dan maar ons glop.... al met al was deze dag onverwacht maar vooral veelzeggend de dag met de meest gevangen vogels van heel 2012, tevens de 1e dag met meer dan 100 nieuw geringde vogels.....

Foto: fase 2 van vogels ringen, de avond-administratie.

Dagtotalen:
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------
Goudhaantje 2 / 0
Kleine barmsijs 2 / 1
Koolmees 67 / 5
Koperwiek 6 / 0
Merel 6 / 0
Pimpelmees 0 / 2
Rietgors 3 / 0
Roodborst 2 / 0
Sprinkhaanrietzanger 1 / 0
Tjiftjaf 2 / 0
Vink 10 / 0
Vuurgoudhaantje 1 / 0
Waterral 3 / 0
Winterkoning 0 / 1
Zanglijster 8 / 0
Zwartkop 2 / 0
-----------------------------
Totaal 115 nieuw geringd en
9 teruggevangen = 124 vogels.

Geen opmerkingen: