dinsdag 30 oktober 2012

28 Oktober, Vlieland : zwart voor de ogen....

Wat een dag.... meteen vanaf het begin wisten we dat het een zwarte dag zou worden: MERELS ! Tijdens het fietsen naar de vinkenbaan zagen we in de bermen al enkele merels zitten. Als je dan de bocht omdraait bij het kazerneterrein en je ziet dan minimaal 30 merels onder het schijnsel van de straatlantaarns zitten, dan weet je dat het druk wordt. Maar eerst terug naar de fietstocht: Holmer was een kwartiertje vooruit gegaan en had onderweg meerdere houtsnippen zien opspringen en besloot om meteen het geluid daarvan op de speaker te gooien. Ik kwam later langsfietsen en zag ook 4 houtsnippen opspringen en dacht even dat één van de snippen met mij meevloog omdat ik het geluid met mij mee hoorde gaan. Even later drong het ineens tot mij door.... het was het geluid van de vinkenbaan! Op het puinpad zag ik nogmaals 5 snippen wegvliegen en Holmer vertelde wild enthousiast dat de snippen als gekken reageerden op het afgespeelde geluid, overal op de baan vlogen houtsnippen. Tijdens het lopen van de eerste ronde langs de netten sprongen er nogmaals een aantal op. helaas leverde het geen vangsten op want alle snippen zeilden keurig om de netten heen. Later op de dag zouden we van boswachter Herman Vogel horen dat het bos bij het dorp ook vol zat met houtsnippen.
Wij zaten dus vanaf de eerste ronde vol in de merels. Overal verspreid door de opstelling vingen de netten merels. Bij 1 net aan de voet van de dijk hingen er ongeveer 25 in en was de schoorlijn al gebroken. Het was duidelijk, snel de vogels uit de netten halen en op een draf naar de vinkershut om het geluid uit te zetten. Op die manier kun je op een heel snelle manier voorkomen dat het aantal vogels in de netten de verwerkingstijd aan de ringtafel gaat overstijgen. Merels zijn zo fel op het lokgeluid dat het aantal vogels in de netten onherroepelijk terugvalt tot circa 10 a 20 procent. Dat geeft je vervolgens tijd genoeg om de eerstgevangen vogels zo snel mogelijk te ringen en een steekproef ervan te meten en wegen. Het werd stevig doorwerken maar dat ging op deze manier prima. Op momenten dat er weer wat minder hingen kon het geluid weer even aan en zo rolden we de dag door.
Op een gegeven moment concludeerden we dat we vandaag helemaal geen belangstellenden voor de excursie hadden, maar al snel daarna realiseerden we dat we de tijd op alle klokken ne onze mobieltjes nog niet naar de wintertijd hadden omgezet. De excursie moest dus nog beginnen.... er verschenen uiteindelijk maar 2 mensen en eerlijk gezegd kwam dat voor ons wel even goed uit. Het (echt)paar was vol begrip over het feit dat we nu even niet in staat waren om alles over ons werk te vertellen en sponsorden nog wel even 1 ringstreng. Tijdens hun aanwezigheid hebben we ze wel alle lijstersoorten van de dag kunnen tonen, inclusief een beflijster !
Aan het eind van de middag werd het even iets rustiger, maar de laatste ronde leverde weer een behoorlijke piek op van vogels die van plan waren om te vertrekken. Bij die vogels ook een merel met een gesleten, bleke ring. En dus spitsten onze oren zich weer... inderdaad, een buitenlandse ring, en wel een LONDON-ring. Een leuke afsluiter van een dag waarop we uiteindelijk het dagrecord merel met 20 vogels meer wisten te verbreken. Met stijve benen en vermoeide hoofden sleepten we ons in het donker terug naar de Zwaluw, gelukkig hadden we een inmiddels aanwakkerende wind in de rug, wat een dag.....

Foto: staart van een adulte spreeuw. met eindbandje en pijlpuntje op tekening van de top.

Dagtotalen
nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------

Waterral 4 / -
Goudhaantje 13 / 2
Heggenmus 1 / -
Baardmannetje 2 / -
Roodborst 8 / 6
Zwarte Mees 1 / -
Beflijster 1 / -
Pimpelmees 15 / 3
Merel 371 / 3
Koolmees 1 / 5
Kramsvogel 29 / -
Spreeuw 12 / -
Zanglijster 2 / -
Vink 1 / -
Koperwiek 15 / -
Keep 1 / -
Zwartkop 1 / -
Rietgors 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
----------------------------------------------
Totaal: 501 exemplaren, 19 soorten, 11:45 uren

Geen opmerkingen: