zondag 28 oktober 2012

27 Oktober; Vlieland, winterse buien.

Afgelopen nacht begon de wind aan te trekken en rammelde de wc-deur in de zwaluw af en toe. Dat betekent dat de wind een niveau heeft bereikt waarbij je je moet afvragen of het wel zinvol is om te gaan vangen. Maar wat wil het feit? Bij het opstaan vanochtend was de wind alweer helemaal teruggevallen naar een aanvaardbaar niveau. Het zal ongetwijfeld veroorzaakt zijn door de buien die zich inmiddels vanaf de Noordzee het eiland opdrukken. We fietsen dus gewoon naar de baan en kijken hoe het weer zich ontwikkeld. In de bermen van de Kroonspolders springt af en toe een merel op, het zijn echter totaal niet meer de aantallen van voorgaande dagen. Omdat het een stuk frisser is geworden en er vannacht al enkele winterse buien zijn gevallen verwachten we invallende houtsnippen. Holmer komt na zijn deel te hebben gelopen inderdaad terug met een houtsnip in de hand. Da's een goede start van hopelijk een goede dag. De eerste ronde levert verder de gebruikelijke mix van merels, koperwieken en roodborstjes op.

Foto: koperwiek met enorme hongermaliën in vleugel en staart.

We zien boven de Noordzee een enorme bui ontstaan en besluiten om zo snel mogelijk een extra ronde te lopen. Als we daarbij helemaal achteraan bij de netten zijn begint de wind van de bui op te komen en voor we het weten staan we in een enorm harde wind die de net leeggehaalde netten geselt en volwerpt met bladeren van vooral lijsterbes.

Foto: Een enorme hagelbui trekt over Vlieland en Terschelling.

De bui komt dus duidelijk het eiland op en even later begint het te hagelen met droge hagel. In korte tijd beginnen er witte randjes te ontstaan en weer even later knisperen de schoenen door de verse mix van sneeuw en hagel. We verwerken de vogels in de ringhut en blijven langs de netten lopen zolang de bui nog niet over is. En dan blijkt dat de kramsvogels zich plotsklaps gedragen zoals van hen bekend is als er sneeuw ligt. Ineens zijn het heel andere vogels die blind op de bessen en appels afstormen. En dus vangen we ze nu in de netten zoals anders amper lukt bij vol daglicht. Ook op het slag zitten ineens kramsvogels en na de droge vraag van Berry of ie ook kramsvogels mag slaan pakken we er op die manier 6 tegelijk. Daarna vangen we kramsvogels verspreid door de hele opstelling en hebben we in de loop van de dag het dagrecord voor deze soort verwezen naar de archiefkast. Na anderhalf uur is de laatste hagel weggedooid en vallen ook meteen de vangsten van kramsvogels tegen. In korte tijd veranderd het winterse weerbeeld in een lekker najaarszonnetje en wordt het heerlijk stabiel weer. De kramsvogels zien we vervolgens vertrekken richting Texel alsof het avondvertrek betreft. Berry heeft ons ondertussen verlaten, zijn week zit er op en hij moet huiswaarts.

Foto: Het raam van de vinkershut, verdwenen onder een laag hagelijs.

In de middaguren vangen we nog diverse vogels van allerlei nu mogelijke soorten. De hausse aan mezen die we gisteren beleefden herhaalde zich vandaag niet nogmaals. Toch pakken we van zowel kool- als pimpelmees nog 7 nieuwe exemplaren. Aan het eind van de middag zakken de vangsten helemaal in en zijn we blij dat we in de laatste ronde niet al te veel vogels meer hebben zodat het invallen van de nacht ons op tijd toestemming geeft om de boel af te sluiten en terug te fietsen naar de Zwaluw. Daar wordt de avond in volledige rozigheid en slaperige vermoeidheid doorgebracht bij de inmiddels gelukkig gerpareerde kachel, hulde aan Staatsbosbeheerder Carl Zuhorn!

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------
Waterral 2 / 1
Zwartkop 3 / 1
Houtsnip 1 / -
Tjiftjaf 4 / -
Heggenmus 1 / -
Goudhaantje 16 / 1
Roodborst 14 / 2
Baardmannetje 2 / -
Merel 84 / 7
Pimpelmees 7 / 3
Kramsvogel 55 / -
Koolmees 7 / 8
Zanglijster 8 / 1
Spreeuw 7 / -
Koperwiek 13 / -
Rietgors 2 / 1
----------------------------------------------
Totaal: 251 exemplaren, 16 soorten, 11:45 uren

Geen opmerkingen: