zaterdag 27 oktober 2012

26 Oktober; Vlieland, de mezen zijn terug !

Holmer was vanmorgen vroeg niet meer te houden. De vogeltrekradar gaf voor de trek op de Noordzee de hoogst meetbare trek aan. Hij wist het zeker, dit werd de drukste dag die je maar verzinnen kon. Da's waar, want ik lag vannacht nog in bed en zag honderden kraanvogels over Vlieland vliegen die duizenden goudhaantjes op hun rug hadden die megt parachutes boven de vinkenbaan gedropt werden en die......
Afijn, we fietsten één voor één naar de baan (want iedereen heeft zo zijn eigen voorbereidingen en -tempo) maar hoorden onderweg totaal nog geen piepjes in de lucht. Daar kwam bij het eerste ochtendlicht wel verandering in, maar het hield nog steeds niet over. De eerste ronde langs de netten stelde niet teleur, maar lijsters zaten er niet echt veel bij. pas tegen ongeveer half elf begon het ineens drukker te worden in de lucht en kwamen er met toenemende regelmaat vele groepjes tot enkele echt grote groepen koperwieken en kramsvogels binnen vallen. Wat een indrukwekkend en imposant gezicht is dat toch iedere keer weer. Het is als vliegveld Schiphol, maar dan met honderden vliegtuigen tegelijkertijd richting landingsbaan. In onze mensenwereld zou dat onherroepelijk tot botsingen leiden, zo niet bij vogels. In een tweetal uurtjes zagen we ettelijke duizenden vogels naar beneden zeilen en het modderige gras van de polder opzoeken. Des te merkwaardiger was het vandaag dat we met zoveel binnenkomende groepen vogels maar zo weinig van die soorten vangen; ze duiken vrijwel allemaal het grasveld op en komen hoegenaamd niet bij de struiken in de buurt.
we hebben zelfs tijd genoeg over om met het slagnet een reeksje koolmezen te vangen.

Om 10:45 uur loopt Holmer even achter Berry aan die toch wel langer dan gemiddeld wegblijft. Even later komt Holmer met lange passen de ringhut weer inlopen. 'Toch maar even een paar bewaarbunnetjes in plaats van bewaarzakjes halen.......' en weg is ie weer. In het U-net in de kuil achter het slag hangt het vol met mezen, met name wederom koolmezen en in de lucht is het geluid van nog meer mezen te horen. Dus maar snel aan de slag. We zijn uiteindelijk vanaf dat moment een paar uurtjes zoet met hoofdzakelijk mezen in de netten. In één van de groepjes hangen ook een tweetal zwarte mezen, een nieuwe jaarsoort. En we hebben er 3 Arnhem-ringen bijzitten. Dat loopt dus ook op. Later op de avond kruipen we in de zwaluw achter onze laptops en voeren de gegevens van deze mezen in. Één van de vogels is al in het ringprogramma ingvoerd en blijkt 3 dagen geleden te zijn geringd in de Kennemerduinen. Een leuke terugmelding, want we weten nu in ieder geval waar ze in ieder geval zijn geweest en dat een deel van de groepen een omgekeerde beweging heeft gemaakt Dat geeft te denken, er kan ons dus nog meer te wachten staan. Voor vandaag is het echter tegen een uur of 5 vrijwel helemaal over met de vangsten. En ook de laatste ronde is snel klaar. En dat is maar goed ook want tijdens de laatste ronde in het donker worden we nog verrast door een hagelbui. Er hangen er nog veel meer op de Noordzee en we wachten hooggespannen op de dag van morgen. Na het tellen van de dagtotalen blijkt dat we dezde week in totaal 2688 vogels hebben geringd en gecontroleerd.... indrukwekkend.

Foto: zo'n dag was het weer.... aquarelleren met kramsvogels.


Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------

Waterral 15 / -
Goudhaantje 13 / -
Winterkoning - / 1
Zwarte Mees 2 / -
Heggenmus 2 / -
Pimpelmees 70 / 3
Roodborst 32 / 12
Koolmees 108 / 7
Merel 55 / 7
Spreeuw 1 / -
Kramsvogel 27 / -
Vink 3 / -
Zanglijster 20 / 1
Groenling 1 / -
Koperwiek 28 / -
Rietgors 4 / 1
Zwartkop 3 / -
----------------------------------------------
Totaal: 416 exemplaren, 17 soorten, 11:45 uren


Geen opmerkingen: