woensdag 24 oktober 2012

23 Oktober, Vlieland : wrakkendag en geluidsproblemen.

Na de enorme aankomst van gisteren was er vandaag weliswaar wel weer trek, vooral van merels en roodborsten, maar thema van de dag was : wrakkendag. Veel vogels die we vingen verkeerden in echt slechte conditie. Zo vingen we bijvoorbeeld een roodborst met een gewicht van 11,2 gram, voor onze ringbaan een nieuw record in ondergrens van roodborstgewichten terwijl de vogel nog leefde. We hebben echter vandaag niet eens een heel goed beeld kunnen vormen van de aantallen vogels die binnenkwamen uit zee, of de condities van de vogels die hier al aanwezig waren want we hadden al vanaf het begin van de vangdag een probleem met het lokgeluid. De accu's die we daar voor nodig hebben (de vinkenbaan beschikt niet over een eigen electriciteitsaansluiting) bleken achter elkaar uit te vallen en niet meer te werken. En het ontbreken van lokgeluid heeft zo zijn gevolgen: subiet vielen de vangsten van met name merels en koperwieken met decimalen terug. In tegenstelling tot wat we gewend zijn zagen we nu groepjes van met name merels en koperwieken over komen vliegen en gewoon doorvliegen in plaats van een tussenstop maken op de vinkenbaan.
We zijn vervolgens dus ten einde raad maar aan het rondbellen gegaan om te informeren bij onze lokale contacten om te kijken of er nog ergens reserve-accu's te leen zijn.
Dat wachten we dus nog even af wat dat oplevert. Holmer is tevens teruggefietst naar de Zwaluw om via het internet een nieuwe accu te bestellen; vooralsnog zitten we voor tenminste 2 dagen zonder geluid.
Ondertussen heeft om 11 uur de excursie weer plaatsgevonden. Wederom een groep enthousiaste mensen die onder de indruk waren van het vogelringwerk en vele vragen stelden met betrekking tot de vogeltrek. Precies in de excursietijd vingen we uit een groepje passerende koolmezen een exemplaar met een ring uit Litouwen. Wederom een bevestiging van de regio waar de vele momenteel doortrekkende mezen vandaan komen.

Foto: Litouwse ring aan een koolmees.

En de deelnemers kwamen met illustrerende verhalen over hoe zij het merkwaardige en voor vogels vaak dodelijke weer van gisteren hadden ervaren. Er waren mensen die op de veerboot een goudhaantje hadden zien zitten die blij was even een plekje te hebben gevonden om midden op zee te rusten. Weer anderen hadden gezien dat de mezen bij het badhotel op het strand waren gaan zitten om uit te rusten.

Foto: late nazomer, wespen op de appels.

In de avondschemer vertrokken weer heel wat koperwieken en merels. we genoten weer van de werkelijk magnifieke taferelen van snel voorbij suizende spreeuwen die vandaag in plaats van naar de slaapplaats te vliegen, er inerens voor kozen om nog even in het hout bij de vinkenbaan te gaan zitten. Na enoge tijd begonnen de eerste vogels naar beneden te druipen om te snoepen van de bessen die we daar voor ze aangeboden. Dan wordt het spannend want bij hoeveel spreewen kies je er nou voor om het net dicht te slaan.... het werd een keuze die net te gretig bleek te zijn want op het moment dat er 21 op een keurige positie op het slag zaten en nog een vergelijkbaar aantal in het hout was ik te gretig en wachtte te lsng met het over de vogels trekken van het slagnet. En dus vertrokken ze in korte tijd allemaal en stonden we met lege handen. Dan is het dus echt tijd om maar snel deze dag te vergeten, al hadden we toch nog meer vogels gevangen dan we gedacht hadden.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------

Waterral 2 / -
Goudhaantje 15 / 8
Winterkoning 1 / -
Staartmees 1 / 2
Heggenmus - / 1
Pimpelmees 4 / 3
Roodborst 41 / 5
Koolmees 16 / 9
Merel 84 / 19
Spreeuw 6 / -
Zanglijster 18 / 1
Vink 1 / -
Koperwiek 28 / -
Keep 2 / -
Tjiftjaf 11 / -
Rietgors 1 / 1
----------------------------------------------
Totaal: 280 exemplaren, 16 soorten, 12:00 uren

Geen opmerkingen: