zondag 9 september 2012

Vlieland : zwartkoppen en roodkoppen.

Na op de radarsite te hebben gezien dat de verwachtte vogeltrek inderdaad volledig volgens verwacht patroon verlopen was ben ik na een toch weer (te) korte nacht om 5 uur rap op de fiets gesprongen en naar de baan gefietst. Er stond toch nog wel best een redelijke bries, maar wel in de goede hoek : OOST 4 bft ! het kostte even trappen maar dan heb je ook wat was m'n gedachte. Ja, zweet op je rug.... het was vannacht niet verder afgekoeld dan tot 18 graden en dat merk je dan wel. Ook het riet langs de netten was weer zwaar van de dauw. Gelukkig stonden de meeste netten goed in de luwte. Dat is toch een enorm voordeel dat we hier bij veel windrichtingen hebben, de meeste netten staan aan de voet van de dijkjes die door de Kroonspolders lopen. Daardoor staan ze behoorlijk in de beschutting en kunnen we hier vaak doorvangen terwijl anderen denken 'met die wind ga je toch niet meer vangen?' Nadat de netten openstaan drink ik nog even een kop koffie voor de ringhut in afwachting van de eerste ronde. Sh*t de kan heeft gelekt... de heel korte broek onder de koffie. Maar goed dat ie toch al bruin was.... Volledig tegen de verwachting in zakt de wind bij het krieken van de dag meteen behoorlijk terug naar slechts 1 tot 2 bft. In de struiken zijn bij de vroegste schemering ineens meerdere vogeltjes te zien die invallen op het geluid. Extra veel bewaarzakjes mee lijkt me het devies. Maar dat valt mee, de eerste ronde is er weer één met 20 vogels, bijna allemaal zwartkop. Toch ook een paar roodborsten en een nieuwe soort voor deze periode : een mannetje roodborsttapuit. Die vangen we niet eens ieder jaar en het is ook een niet zo heel algemene broedvogels van het eiland die in sommige jaren echter met leuke aantallen kan voorkomen. zo zit er dit jaar ook een paartje met jongen rond het Posthuys en de Zwaluw. Prachtvogeltjes...Foto: roodborsttapuit.

De tweede ronde voldoet aan de aantalsverwachtingen, een stuk of 40-50 exemplaren met wederom veelal zwartkoppen. de rest van de rondes zakken vrij snel in met van alles minder. Er zwerven de hele ochtend wel weer een paar pimpeltjes rond op de baan maar de meesten lijken het klappen van de zweep al wel goed te kennen.
Nadat er eerst nog een uurtje een behoorlijke bewolkingssluier over het eiland schuift breekt tegen 10 uur dan toch ineens de zon volledig door en stijgt de temperatuur snel naar ongekende waarden. Wewachten met vrijwel geen vogels meer in de netten nog op excursiedeelnemers. Er verschijnen vandaag slechts 2 dames, die hier twee jaar geleden ook zijn geweest en nieuwschierig zijn naar de resultaten van de vogels die met door hen gesponsorde ringen zijn verdergetrokken. we kunnen ze slechts een paar zwartkoppen en een tjiftjaf laten zien. Er is deze morgen wederom vrijwel geen sprake van zichtbare trek, zelfs het aantal graspiepers is in mineur. Af en toe scheert er eenm boerenzwaluw voorbij en zelfs de tapuiten laten het alweer afweten. Buiten de hut vinden we in de hitte nog een bepaald niet algemene grote loopkever die we hier een paar jaar geleden ook al eens aantroffen, de getraliede schalebijter. Verder zien we nog een duinhagedis wegschieten...


Foto: Getraliede Schalebijter.

Om 13 uur sluiten we de netten weer en is het tijd om maar weer eens het strand op te zoeken. Dat wordt een ruil van zwartkoppen voor roodkoppen. En weer zien we vlak achter de branding een reus van een grijze zeehond die wel een uur lang doodstil als een kegel rechtopstaand in het water aan het zonnen is. Geef m eens ongelijk met dit weer.


Foto: loopspoor zandhagedis in duinzand.


Foto: loopspoor zangvogel spec. in duinzand.


Foto : ligspoor Homo Sapiens in duinzand.

Dagtotaal
nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------

Waterral 1 / -
Tuinfluiter 6 / 1
Heggenmus 1 / -
Zwartkop 63 / 2
Roodborst 4 / 1
Tjiftjaf 2 / -
Roodborsttapuit 1 / -
Fitis 1 / -
Rietzanger 2 / -
Goudhaantje 1 / -
Kleine Karekiet 3 / -
Pimpelmees 1 / -
Braamsluiper 1 / -
Koolmees - / 1
Grasmus 1 / 1
--------------------------------------------
Totaal: 94 exemplaren, 15 soorten, 7:00 uren


Geen opmerkingen: