dinsdag 11 september 2012

Vlieland : verrassing aan het eind van de dag.

Het was vanochtend weer raak. De WC-deur begon vannacht al te rammelen en dat is geen best voorteken. Op het moment dat de wekker afliep was er inmiddels ook regen bijgekomen en die kon je hard horen slaan tegen de ramen. Uitslapen dus, want dit was geen vangweer. Het was maar een goed besluit want de wind bleef de hele dag te hard doorstaan uit pal westelijke richting. We hebben er dus weer een thuiswerkdagje van kunnen maken. Even flink wat ringgegevens in het programma GRIEL invoeren was ons plan maar we kwamen daarvoor van een koude kermis thuis. De boel liep weer regelmatig vast of gaf onvoldoende keuzemogelijkheden in de verschillende boxen waar je een veld moet selecteren. En ja, als je niks kunt selecteren....

Aan het eind van de middag was de zware bewolking veranderd in halfbewolkt met de mooie bloemkoolvormige cumuluswolken. Dus zijn we toch nog maar naar de baan gefietst voor een paar laatste uurtjes vangwerk in de hoop de akelige nul van papier te krijgen. De aannemer bleek vandaag dan toch echt te zijn begonnen met het maaien van de eerste Kroonspolder. Dan kunnen ze morgen of overmorgen dus bij ons op de Vinkenbaan beginnen schatten we zo in. Meteen zaten er de wereld aan spreeuwen en meeuwen op het geschoren veld langs de postweg. Die deden zich meteen tegoed aan alle bodemleven dat nu makkelijk bereikbaar was geworden.
op de baan bleef het met de vangsten zoals te verwachten was erg rustig. Je kunt echt merken dat je hier de klap van de dag voor het midden van de middag moet maken.
En toch was de eerste vangst van deze avond een leuke nieuwe soort voor onze Septemberperiode. In één van de netten langs het dijkje hing namelijk een gekraagde roodstaart. Een mooie soort, maar het meest opmerkelijke is nog wel dat dit voor de vinkenbaan vopor dit seizoen nog maar het tweede exemplaar is. En dat terwijl er al heel wat van doorgetrokken moeten zijn gezien eerdere ervaringen alhier in voorgaande jaren en het feit dat vorige week het eiland Helgoland vol heeft gezeten met gekraagde roodstaarten.


Foto: gekraagde roodstaart, man 1e kalenderjaar.

Deze vangst zou een paar rondes lang de enigste vangst blijven... Ondertussen hebben we dus nog maar eesn wat om ons heen zitten kijken. We zagen bij terugkomst van de eerste ronde een tapuit op het dak van de ringhut zitten. De vogel bleef ongestoord zitten toen we stilletjes de hut inliepen om geluid van deze soort op het slag te zetten. Hoe leuk dat ook was, de vogel was helaas niet te verleiden om op de verstopte soortgenoot af te vliegen of springen.
Hanneke is voortijds teruggegaan om eten te koken en ik heb de tijd verder doorgebracht met het aanbrengen van wat extra schoren en spanlijnen aan enkele netten. De laatste twee rondes leverden ineens toch weer vogels op die slaap- of vertrekplannen hadden. Daarbij weer een leuke niet alledaagse soort voor de vinkenbaan, de kneu. En dan niet één exemplaar, maar verspreid door de opstelling drie vogels. De beestjes hadden kennelijk plannen om tussen onze netten te slapen.


Foto: Kneu.

Teruggekomen op de zwaluw heeft Hanneke niet aleen een heerlijk bord met ratatouille maar ook nog een digitale verrassing... Via de mail werd een vraag gesteld naar de herkomst van een bepaald serienummer van een Nederlandse ring. En dat was er dus één van ons !!! Leuk zeg... het blijkt om een kleine karekiet te gaan die wij op z'n vroegst op 2 September hier hebben geringd en die nu dus al is gecontroleerd in Zuid-portugal !!!! Ze blijven je met hun snelheid verbazen die karekieten.

Dagtotalen
nieuw geringd / teruggevangen:
-------------------------------

Gekraagde Roodstaart 1 / -
Tuinfluiter - / 1
Zwartkop 4 / -
Kneu 3 / -
------------------------------------------
Totaal: 9 exemplaren, 4 soorten, 3:45 uren


Geen opmerkingen: