dinsdag 4 september 2012

Vlieland : gehuld in nevelen.

Bij het ter kooie gaan bleek vannacht al dat er behoorlijke grondmist was ontstaan. De directe omgeving van het Posthuys zag eruit als een meertje met daarin drijvende huizen. Dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor het vangen van morgen is dan je gedachte... en zo gebeurde ook. Voor vertrek bleek dat de radar vannacht behoorlijke vogeltrek had geregistreerd en die intensiteit liep in de laatste uren maar weinig terug. Op de ringbaan hing het riet inderdaad over de paden en later dus ook tegen de netten. Dan valt het nog mee dat je in de eerste ronde nog 21 vogels uit de netten haalt. Daarbij ook een nieuwe soort voor deze week, een zanglijster. In de tweede ronde is al te merken dat het aantal vogels in de struiken is teruggelopen. De meesten hebben hun conclusies al getrokken, weg uit deze natte bende. Toch nog wel een leuke vangst bij die ronde: Hanneke haalt een GOUDHAANTJE uit één van de netten. Da's een vroege, of één van de lage aantallen broedparen van het eiland, maar dan is dit vogeltje al wel behoorlijk afgezwaaid van het habitat waarin ie zich ongetwijfeld beter moet thuisvoelen dan hier in de Kroon'spolder. De volgende ronde hing er in één van de netten tussen de dode vlieren weer een krent in de pap; we zaten er op te wachten, maar daar was ie dan : een DRAAIHALS. Het is alweer de vierde voor het seizoen. Er zijn overigens deze zomer verhoudingsgewijs al heel veel draaihalzen gezien en geringd in West-europa, vrijwel ieder op trek gericht ringstation of individuele ringer heeft er wel minstens 1 weten te ringen zo lijkt het tenminste als je eens rondkijkt op de diverse internetsites.
Foto's: Draaihals.

Om 11 uur hebben we de deelnemers van de Dinsdag-excursie op bezoek gehad en die hebben we nog een stuk of tien vogeltjes kunnen laten zien. De mensen vonden ons verhaal over de vogeltrek prachtig en doneerden aan het eind van het verhaal voor maar liefst 8 ringstrengen. Tijdens de excursie werden we ook voorzien van een nieuwe voorraad levensmiddelen zodat we de eerste dagen nog niet naar het dorp hoeven te fietsen. Om 13 uur liepen we voor het eerst een nulronde en was het dus duidelijk dat het voor vandaag wel weer gebeurd was. Als er al stevige vogeltrek is geweest dan zijn die vogels boven de Wadden duidelijk hoog overgevlogen, zo geschikt was het weer daar wel voor. Om 14 uur fietsten we terug naar de zwaluw met de inmiddels weer tot 4 bft toegenomen wind in de rug.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-----------------------------------

Waterral 1 / -
Kleine Karekiet 6 / 2
Draaihals 1 / -
Braamsluiper 2 / -
Winterkoning 2 / 1
Tuinfluiter 3 / 2
Roodborst 2 / -
Zwartkop 29 / -
Witgesterde Blauwborst 1 / -
Fitis 3 / -
Zanglijster 1 / -
Goudhaantje 1 / -
Sprinkhaanzanger 1 / -
Koolmees 1 / -
Rietzanger 3 / -
----------------------------------------------
Totaal: 62 exemplaren, 15 soorten, 8:15 uren

3 opmerkingen:

reflexxus zei

nu zie ik voor het eerst eens duidelijke foto's van de draaihals
dank je wel!

Henri Bouwmeester, Goor, The Netherlands zei

We hebben ook nog een kort filmpje gemaakt van de typerende draaiende bewegingen met de kop. Dat kunnen we wegens het beperkte internet hier in het duin nog niet uploaden. Komt thuis nog wel.

Dank voor je reactie, Henri

Henri Bouwmeester, Goor, The Netherlands zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.